Skocz do zawartości
Nerwica.com

Depresja a uzależnienie od alkoholu

Weroana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 32 lata. Borykam się z depresją i prawdopodobnie uzależnieniem od alkoholu...Nie radzę sobie z życiem codziennym, 2 tygodnie temu straciłam pracę. Niby powinnam się cieszyć z życia, doceniać to co mam, ale nie jestem w stanie. Nic mnie nie cieszy, naprzemiennie jestem zdołowana,  a jak się zdenerwuję,  mam napad agresji i to mocny. Miewam ciągi alkoholowe,  dwa miesiące temu zaczęłam chodzić do psychiatry (kolejnego - z nadzieją ze nie bede musiała szukać dalej pomocy),  dostałam receptę na leki, nie wykupiłam - bo piję. I także każdym razem - nie leczę się,  bo "wolę się napić". Często mam wrażenie że lepiej będzie wszystkim beze mnie. Nie polecam takiego połączenia nikomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikomu nie będzie lepiej bez Ciebie, nie wolno tak mówić! Skoro już widzisz że masz problem alkoholowy pozostaje ci wybrać czy chcesz z nim popłynąć czy zawalczyć o siebie. Jest wiele czym można sobie pomoc, bo jest klub AA, terapie grupowe, oddziały dzienne, odwyki. Pracę przecież kiedyś jakas znajdziesz:) czy to jedyny powód tej depresji czy zaczęła się wcześniej, wiesz co ja powoduje? Tu też można iść do terapeuty lub psychologa. A alkohol to depresant, więc po wypiciu czujesz ulgę, ale długoterminowo tylko depresję ci pogłębia. A czy twoi bliscy wiedzą o twoich problemach, możesz liczyć na wsparcie? To też kluczowy czynnik w walce o siebie, by nikt nie dewaluowal naszych problemów i cierpien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi