Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy ktoś też ma koszmary co noc?

robertina

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Mam koszmary co noc od paru dekad. Nie pamiętam, kiedy nie cierpiałam we śnie, może jako bardzo małe dziecko. Najczęstszym motywem jest pościg (często, jak pojawia się w tym śnie moja mama to jestem uratowana, ale czasem to ona mnie goni), ogień (ale nie taki zwykły, płonie całe miasto) i diabeł (te są najstraszniejsze). Ostatnio doszła jeszcze wojna. I, co mnie bardzo dziwi sny, gdzie bliscy stosują wobec mnie przemoc. Czasem mi się śni zwierzę, któremu wyszły flaki. Ogólnie, nie za ciekawe mam sny. Ma tak ktoś? Co wam pomaga, bo ja już po tylu latach mam dość a te koszmary stają się z wiekiem coraz gorsze i coraz gorzej śpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, robertina napisał(a):

Jak w tytule. Mam koszmary co noc od paru dekad. Nie pamiętam, kiedy nie cierpiałam we śnie, może jako bardzo małe dziecko. Najczęstszym motywem jest pościg (często, jak pojawia się w tym śnie moja mama to jestem uratowana, ale czasem to ona mnie goni), ogień (ale nie taki zwykły, płonie całe miasto) i diabeł (te są najstraszniejsze). Ostatnio doszła jeszcze wojna. I, co mnie bardzo dziwi sny, gdzie bliscy stosują wobec mnie przemoc. Czasem mi się śni zwierzę, któremu wyszły flaki. Ogólnie, nie za ciekawe mam sny. Ma tak ktoś? Co wam pomaga, bo ja już po tylu latach mam dość a te koszmary stają się z wiekiem coraz gorsze i coraz gorzej śpię.

Koszmary mam podobnie jak Ty, wiele lat, od dziecka….U mnie to wygląda bardzo różnie. Potrafię mieć codziennie a potem pół roku spokój. Treść snów jest przerażająca ( nawet nie będę tego opisywał ). Tak jak mała mi napisała, niektóre leki powodują takie właśnie realne, straszne sny. U mnie np triticco. Co pomaga? Na pewno aktywność fizyczna wciągu dnia ( rower, basen, bieganie ) no i właśnie uważać co i kiedy jesz. Dużo wody i relaksacja taka z YT. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stety czy niestety zapamiętuje jakiś raz na kilka miesięcy... jak byłam dzieckiem często mi się śniło, że ktoś mnie goni i jest tuż tuż np ma już złapać za klamkę po drugiej stronie drzwi ale w ostatniej chwili udaje mi się je zamknąć... takie sny miewa ponoć bardzo dużo ludzi. Miałam też paraliż senny w sumie chyba dwa razy... pierwszy był straszny bo nie wiedziałam co się dzieje, a drugi był już bardziej świadomy, ale w tym nowością była biała postać stojąca nade mną... wyglądała trochę, jak starzec skrzyżowany z kosmita i Krzykiem Muncha (mam na myśli obraz).

Koszmary i dziwne sny uważam za bardzo interesujące nawet jeśli nie rozumiem... ale gdyby tak mieć je co noc to pewnie jest to mocno wyczerpujące.

Sny z ucieczka już się nie pojawiają więc coś musiało się wydarzyć, że już ich nie ma... bo noce są raczej spokojne. 

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Ciekawe wyniki badań nt bezdechu

https://focusozdrowiu.pl/artykul/bezdech-senny-a-dopamina

Dzięki, kilka lat temu jak szukałam informacji na ten temat to najczęściej można było trafić na opis, że przypadłość dotyczy osób otyłych oraz tych którzy chrapią... coś takiego już nie pamiętam... w moim przypadku to się nie zgadza. Tak przy okazji zapytalam o to lekarza pierwszego kontaktu i w sumie nic nowego nie wniosła, poszukała w necie namiar na szpital no i do dzieła pacjencie. Nie wiem jak często go miewam, ale miewam... można się niby zgłosić na taką obserwacje która nie wiem ile trwa jedna nockę... dwie... Ale czy to jest aż tak miarodajne nie wiem. 🙂

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi