Skocz do zawartości
Nerwica.com

Temperatura ciała + jak poradzić sobie z brakiem energii po lekach.

fixumdyrdum

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani!

Pierwsze pytanie:

Czy też tak macie, że gdy czujecie się źle psychicznie (lęk/strach/podenerwowanie) wzrasta Wam temperatura ciała?

Ja zauważyłem to u siebie. Od 1,5 roku mierzę temperaturę, gdy się źle czuję i ZAWSZE jest podwyższona. Zawsze około 37,5

Lekarze to ignorują, "widocznie taka Pana uroda." Badania dobre. Przeglądnięty jestem na wszystkie strony.

Zauważyłem, że gdy czuję się wyluzowany (rzadko się to zdarza - wieczorami, albo w nocy), temperaturę mam prawidłową 36,6-36,8.

Może ja szukam zupełnie nie tam gdzie należy? Może to n.p. tarczyca daje w kość?

Drugie pytanie:

Od wczoraj zmniejszenie dawki Amitryptyliny na 25-25-50 (było 25-25-75).

75mg to było trochę za dużo, spałem dobrze, ale nie mogłem się podnieść z łóżka do 13.00.

Dziś spałem trochę gorzej, ale rano mogłem podnieść się z łóżka.

Zaraz po wstaniu zażyłem 6mg Sedamu (w/g wskazań lekarza).

Na Sedamie mam się ustabilizować i spróbować z niego schodzić, zamieniając powoli na Relanium.

Znowu będzie ciężko.

Myśli po Ami zrobiły się trochę lżejsze. Po tej mieszance brak podenerwowania i lęków, ale totalny brak sił: fizycznej i witalnej.

Lekki ścisk w gardle i totalny brak energii. Tylko bym siedział albo leżał.

Jak z tym walczyć? Czym wykrzesać jakąkolwiek motywację do działania?

Jestem jak spokojny balon z wypuszczonym powietrzem. Taki flak.

Trochę słabe uczucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, fixumdyrdum napisał(a):

@Jurecki

Bardzo bym chciał, ale jestem uzależniony od benzo (jatrogennie) i mam dodatkowo depresję.

Takie combo, w prezencie od lekarzy.

Wszystko się da odstawić. Kwestia nastawienia.

Wiadomo, że stres podnosi temperaturę. U mnie okazało się, że byl problem z zębem którego dentyści ponad rok nie zauważali. Po wyleczeniu zęba problemy ze stanami podgorączkowymi się uspokoiły. Może masz polekowe zapalenie trzustki po tych wspaniałych tabletkach? Sprawdzałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura wzrasta od metabolizmu nie ma innego źródła ciepła w organizmie . Metabolizm zależy od choćby hormonów tarczycy. Ciężko to wyłapać bo okres połtrwania np ft3 jest kilkunastogodzinny.tsh zmienia się powoli więc też odpada jego monitorowanie . Miałeś np scyntygrafie tarczycy ? Może byc guzek tzw gorący który okresowo wydziela hormony. Wtedy będzie skok temperatury a że jesteś podenerwowany wtedy to nie przyczyna tylko skutek. Łatwo pomylić przyczynę ze skutkiem. Warto zbadać tarczycę choćby ft4 i ft3. USG może nie pokazać nic . Można zbadać trab. A scyntygrafia najlepiej obrazuje bo pokazuje obszary nadaktywne w tarczycy. Pogadaj z dr o tarczycy a najlepiej umówić się z endokrynologiem o specjalności medycyny nuklearnej. Oni wiedzą co zrobić co zbadać . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałam ciężki atak hipochondrii, to przez rok miałam temp w okolicy 37,2-37,5. Nawet chodziłam do przychodni mierzyć u lekarki bo myślała że mam popsuty termometr. Miałam mnóstwo badań i nic nie wykazały, stwierdzono że to problem psychiatryczny. Dostałam jakieś leki na uspokojenie i ogolnie miałam już tego dość, jak lekarka powiedziała że nic mi nie dolega, to zmusiłam się żeby o tym nie myśleć. Temperatura wróciła do normy po jakimś czasie, ale nie wiem kiedy, bo przestałam mierzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi