Skocz do zawartości
Nerwica.com

Lęk przed dźwiękami

Pablo445

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od pewnego czasu borykam się z pewnym lękiem a mianowicie gdy słyszę coś w oddali niewyraźnie na przykład telewizor to odczuwam lęk czy ten dźwięk był prawdziwy czy może moja głowa to tworzy , przez to życie w ciągłym napięciu i jestem wyczulony na tym punkcie  24/7 , wie ktoś jak się tego pozbyć ? Jakie to może być dokładnie zaburzenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij po prostu od laryngologa. Mój syn, który ma autyzm i adhd, ma też problemy ze słuchem, bo jako dziecko miał często zapalenie uszu. Słuch ma dobry, ale po tych infekcjach powstały blizny na pewnych strukturach w uszach i przez to on nie zawsze rozróżnia dźwięki. Jak słyszy jakiś cichy dźwięk, to myli go ze słowami, np skrzypnięcie szafki może brzmieć dla niego jakby ktoś go wołał. Czasem też ma wątpliwości czy faktycznie coś słyszy czy mu się wydaje. Na początku mnie to przestraszyło, ale to nie jest psychiatryczne. Zresztą córka też ma w klasie koleżankę, która miała zdiagnozowany autyzm i ciężka nadwrażliwość na dźwięki a dopiero jak była nastolatka to się okazało, że ma jakąś wrodzoną wadę budowy ucha i teraz ma aparat. 
Możesz używać jakiś kropli do nosa i pobrać Ibuprom przez parę dni przeciwzapalnie i zobaczyć czy to pomoże na te wrażenia dźwiękowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi