Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

Gość katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Dalila_ napisał(a):

Może na głodzie od xanaxu była i od tego

Błagam, nie mając pojęcia o mechanizmie działania poszczególnych leków, nie twórzcie tu teorii, bo hipo nie miała od wczoraj, tylko od kilku dnia jak jeszcze brała Xanax. 
Nawet zakładając reakcje paradoksalne, które są rzadkie ale się zdarzają - nadal żadna benzodiazepina nie ma jak wywołać hipomanii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Catriona napisał(a):

Błagam, nie mając pojęcia o mechanizmie działania poszczególnych leków, nie twórzcie tu teorii, bo hipo nie miała od wczoraj, tylko od kilku dnia jak jeszcze brała Xanax. 
Nawet zakładając reakcje paradoksalne, które są rzadkie ale się zdarzają - nadal żadna benzodiazepina nie ma jak wywołać hipomanii.

Tzn. ja sie zasugerowałam lekarzem, który mówił, że odstawienie benzo może doprowadzić u mnie do psychozy. Radził jak najszybciej skończyć z tym i nie wypisał mi. Musiałam kombinować. Także oczywiśćie nie wiem, czy to od xanaxu. Po prostu moja rodzina zauwazyła, że zachowuję się dziwne na świętach, a wtedy brałam dużo i za dużo xanaxu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A samowolka w leczeniu jaką uskutecznia koleżanka i skakanie z dawkami z kwiatka na kwiatek najczęściej kończy się właśnie hipo-/manią lub w drugą stronę- depresją. Zero zdziwienia jakiegokolwiek psychiatry będzie, nawet takiego co ledwo skończył studia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Catriona napisał(a):

Chodzi o to że masz duże wahniecie substancji w mózgu. Każdy taki szok dla mózgu ma chyba na niego wpływ nie? A jak ktoś choruje na psychoze to dlaczego nie może się coś takiego zadziac? 

2 minuty temu, Catriona napisał(a):

A samowolka w leczeniu jaką uskutecznia koleżanka i skakanie z dawkami z kwiatka na kwiatek najczęściej kończy się właśnie hipo-/manią lub w drugą stronę- depresją. Zero zdziwienia jakiegokolwiek psychiatry będzie, nawet takiego co ledwo skończył studia.

Aha czyli jednak się konczy XD spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Chodzi o to że masz duże wahniecie substancji w mózgu. Każdy taki szok dla mózgu ma chyba na niego wpływ nie? A jak ktoś choruje na psychoze to dlaczego nie może się coś takiego zadziac? 

Odróżnijmy manie od psychozy. Mania nie = się psychozie, chyba że mówimy o manii psychotycznej, która jest jeszcze czymś innym, bo połączeniem manii i psychozy.

Są pacjenci mający manie, ale śladu psychozy u nich nie znajdziesz. Są w pełni logiczni, nie mają urojeń ani żadnych tego typu objawów poza nadaktywnością objawiającą się w różny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Catriona napisał(a):

Odróżnijmy manie od psychozy. Mania nie = się psychozie, chyba że mówimy o manii psychotycznej, która jest jeszcze czymś innym, bo połączeniem manii i psychozy.

Są pacjenci mający manie, ale śladu psychozy u nich nie znajdziesz. Są w pełni logiczni, nie mają urojeń ani żadnych tego typu objawów poza nadaktywnością objawiającą się w różny sposób.

No ale jej lekarz stwierdził że może doprowadzić do psychozy. A mania psychotyczna to trochę jak wyższy lvl manii, bo urozmaicony psychoza 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

No ale jej lekarz stwierdził że może doprowadzić do psychozy. A mania psychotyczna to trochę jak wyższy lvl manii, bo urozmaicony psychoza 

No to że koleżanka ma problem z uzależnieniem co widać w jej postach (nie trzeba być sherlockiem bo to widać na kilometr) to jest osobny problem, I owszem, gwałtowne odstawienie długotrwale branych leków uzależniających może doprowadzić do tego typu problemów, jednak to nie ma nic wspólnego z chad bo i u zdrowej osoby takie odstawienie też mogłoby wywołać psychozę, ba nawet jednorazowe spróbowanie jakiegoś narkotyku też może ją wywołać. 

Verinia ma co najwyżej większą podatność i wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia takich akcji.
Z tym, że benzodiazepiny czasami też są stosowane w zahamowaniu rozwijającej się hipomanii/manii tak samo jak pregabalina.

Podsumowując - leki działające hamująco na OUN nie wywołają nigdy manii.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Catriona napisał(a):

Z tym, że benzodiazepiny czasami też są stosowane w zahamowaniu rozwijającej się hipomanii/manii tak samo jak pregabalina.

Podsumowując - leki działające hamująco na OUN nie wywołają nigdy manii.

tak, to prawda. mi dawali na manie najpierw relanium

13 minut temu, Catriona napisał(a):

No to że koleżanka ma problem z uzależnieniem co widać w jej postach (nie trzeba być sherlockiem bo to widać na kilometr) to jest osobny problem,

tak. Mam tendencję do uzaleznien. I głównie jest to właśnie benzo lub coś innego. Może też mam bordera, kto wie. 

14 minut temu, Catriona napisał(a):

I owszem, gwałtowne odstawienie długotrwale branych leków uzależniających może doprowadzić do tego typu problemów, jednak to nie ma nic wspólnego z chad bo i u zdrowej osoby takie odstawienie też mogłoby wywołać psychozę, ba nawet jednorazowe spróbowanie jakiegoś narkotyku też może ją wywołać. 

Verinia ma co najwyżej większą podatność i wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia takich akcji.

No jak widać to u mnie nadwyżka leku spowodowała hipomanię i dziwne zachowanie. Ale dodaję -BRAŁAM NA WŁASNĄ ODPOWIDZIALNOŚĆ = i teraz ponoszę tego konsekwencje. Bo miało być fajnie. A nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

tak, to prawda. mi dawali na manie najpierw relanium

Bo do takich celów stosuje się banzodiazepiny długodziałające jak właśnie relanium, cloranxen (który jest raczej słabszy ale działa długo), czasami lorazepam lub clonazepam. Nigdy tych krótkodziałających, bo....działają za krótko i za często trzeba by je podawać zwiększając ryzyko uzależnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Catriona napisał(a):

Bo do takich celów stosuje się banzodiazepiny długodziałające jak właśnie relanium, cloranxen (który jest raczej słabszy ale działa długo), czasami lorazepam lub clonazepam. Nigdy tych krótkodziałających, bo....działają za krótko i za często trzeba by je podawać zwiększając ryzyko uzależnienia.

Rozumiem.... ja mamie oddałam cały xanax. Od paru dni nie biorę. Obserwuję swój nastróə. Teraz jest taki - śreeedni. Nie chce mi się z dziewczynami bawić, cały czas jedna się wydziera. Poszłam więc do pokoju. może potem coś porobimy, ale nie lubię gdy ktoś drze japę. Jak się uspokoi to tam wrócę iw  coś pogramy.

Wolalabym być dzisiaj sama, ale przecież już ich nie wyproszę.

Mam więc pokój i sobie tutaj robię własną imprezę. W miedzy czasie będę schodzić chwilami do nich. Może jednej strzelę makijaż. Ale serio.... nie mam energii.

na szczęście jest z nimi mój brat i rodzice z dziadkiem. Potem zajrzę do nich. ALe tak się drą, że to jakiś koszmar dla mnie dzisiaj

widzicie jaka zmiana? wczoraj sama bym się tak darła i tanczyla a dzisiaj? zeby mnie wszyscy zostawili w spokoju...ech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mam lepszy nastrój. Z kuzynkami potanczylysmy i spiewalysmy do Billie Eilish. O. jest przez kocur. Tak się drze. Ale kazałam już jej być ciszej. Teraz jedzą pizzę, ja poprawkę mejkapu. MOże stworzy jakis fajny na tym. POtem H. wpadnie do mnie do pokoju i pomaluję lub dam jej po prostu kosmetyki. ❤️

Zaraz idę zerknąć na drugą pizzę w piekarniku, żeby nie spalić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, brum.brum napisał(a):

Winko do leków jak w mordę strzelił . Wystrzałowo 😅 zdrówko 🥂

Nie biorę dziś leków.

2 minuty temu, RefleXia napisał(a):

Czasem można. Też dziś się napije ale nie ochleje rzecz jasna. Życie mamy tak zjebane, że czasem warto sobie podarować odrobinę luzu. 

Dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi