Skocz do zawartości
Nerwica.com

Starał się z ktoś z Was o grupe inwalidzką

Gość Marek77

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Raccoon napisał(a):

Ciekawe z czego to wynika. W szkole po prostu byłem "cichym dzieckiem" a w szpitalu mi sugerowali "spektrum" głównie z tego powodu że mam skłonności do izolowania się od ludzi i często nie wiem jak się zachować w danych sytuacjach "oficjalnych" np. w pracy dostałem opierdol to nie wiedziałem co powiedzieć i uciekłem do kibla płakać 🫣 Co dla mnie trochę właśnie na wyrost ta sugestia, za dużo tych efek mam w kolekcji 😂

Może masz osobowość unikajacą. Jak Grouchy @Chongyun

4 minuty temu, Catriona napisał(a):

Problem jest bardziej złożony. Są specjaliści, którzy rzeczywiście będą te diagnozy robić rzetelnie, a są tacy co nie. Zależy od człowieka.
Dwa, są badania mówiące o tym, że przyznanie etykietki w  przypadku zaburzeń o łagodnym nasileniu nie przynosi ŻADNYCH wymiernych korzyści dla pacjenta długoterminowo🤷‍♀️ ale etykietka w postaci diagnozy zostaje na całe życie. Poza etykietką nic się nie zmienia w stanie człowieka, nadal ma te same problemy tylko, że nazwane, a czasami etykietka sprawia, że sam człowiek zaczyna się traktować jak osobę chorą, ba może sprawić, że każde swoje zachowanie zacznie usprawiedliwiać chorobą. Diagnozy stawia się po coś, nie dla idei i czasami lepiej diagnozy nie mieć. To tak w mocnym skrócie i z pominięciem kilku innych kwestii.

Tak. Pracodawca może wybrać dostępnego normalnie człowieka, zamiast tego z krótszym wymiarem i kasy.

Ja też kiedyś pisałam że to totalnie z dupy dawać diagnozę komuś kto dobrze funkcjonuje bo to modne takie i to powinno być zakazane bo przez to w tramwajach słyszę rozmowy wysmiewajace adhd albo gadanie że to po to żeby leki pocpać, w sensie ten cały hype zrobił negatywną opinię że każdy ma diagnozę naciąganą. A są ludzie co funkcjonują źle-,- A tamci co mają lekkie i żadnych innych problemów ze zdrowiem sobie mogą w socjale puścić że ojoj maja adhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi