Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co na ciągłą senność?

sailorka

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, sailorka napisał(a):

Kawa nie pomaga, myślę o regularnym piciu napojów energetycznych. W TV reklamują środki na bezsenność, ja potrzebuję czegoś przeciwnego.

To może też być skutek uboczny leków jakie bierzemy. Niestety 

3 minuty temu, Catriona napisał(a):

Energetyki to najgorsze co można sobie zrobić w takim przypadku xD 

Na 15 minut pomoże dawka cukru i kofeiny, a potem „zjazd” i powrót do punktu wyjścia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Catriona napisał(a):

Sprawdzić dietę, włączyć więcej aktywności fizycznej, Sprawdzić hormony tarczycy i gospodarkę węglowodanową organizmu.

A co dokładnie z tą dietą? Na aktywność fizyczną ostatnio w ogóle nie mam siły, mała nie daje spać, czasami budzi mnie już o 4:00, czasami daje pospać do 6:00. Te hormony tarczycy i gospodarka węglowodanowa to z krwi? Lekarz rodzinny da mi na to skierowanie? Nie powie mi coś w stylu "ma pani małe dziecko, więc stąd to niewyspanie"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, sailorka napisał(a):

Te hormony tarczycy i gospodarka węglowodanowa to z krwi? Lekarz rodzinny da mi na to skierowanie? Nie powie mi coś w stylu "ma pani małe dziecko, więc stąd to niewyspanie"?

Nie wiem czy da Ci skierowanie, nie znam Twojego lekarza. TSH, poziom żelaza, ferrytyny, witamin i na początek glukoza na czczo, jak wyjdzie nieprawidłowa to wtedy doustny test obciążenia glukozą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, sailorka napisał(a):

Kawa nie pomaga, myślę o regularnym piciu napojów energetycznych. W TV reklamują środki na bezsenność, ja potrzebuję czegoś przeciwnego.

A bierzesz jakieś leki? Ja po paroksetynie tak mam niestety że ciągle bym spał. Gdy schodzę do 0 to normalnie wraca do normy. A na mojej stałej dawce, mimo że mała to ciągle walczę żeby się nie położyć. Nie znalazłem na to sposobu chociaż suplementacja witaminą D I Omega jakby pomogła w jakimś stopniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, sailorka napisał(a):

czasami budzi mnie już o 4:00, czasami daje pospać do 6:00.

To dla mnie nie jest wytłumaczenie, bo ja wstaje codziennie po 5 do pracy, a spać chodzę ok 23 (no w weekendy śpię trochę więcej). Żyje tak od lat i skoro nagle pojawia się dla mnie niewytłumaczalne  zmęczenie, którego przyczyny nie mogę zlokalizować w stylu życia to dla mnie znak, że trzeba sprawdzić inne rzeczy. Nawet w piątek mówiłam do psychiatry swojej, że chyba muszę sobie sensor do kontroli glikemii założyć na te 10-14 dni bo albo mam cukrzycę, albo nie wiem. Moja lekarka się zaczęła śmiać że ja przecież nie miałam problemów z tym nigdy, ale sprawdzenie nie zaszkodzi, chociaż ona miała inną teorię na moje wieczne zmęczenie od ponad miesiąca.  Inne niedobory mam wykluczone, także pozostaje tylko gospodarka węglowodanowa organizmu do sprawdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, shadow_no napisał(a):

A bierzesz jakieś leki? Ja po paroksetynie tak mam niestety że ciągle bym spał. Gdy schodzę do 0 to normalnie wraca do normy. A na mojej stałej dawce, mimo że mała to ciągle walczę żeby się nie położyć. Nie znalazłem na to sposobu chociaż suplementacja witaminą D I Omega jakby pomogła w jakimś stopniu

Biorę lurazydon i olanzapinę. Z lekami nie chcę nic kombinować, bo to tykająca bomba. Lekko coś zmienisz i eksploduje psychozą, a ja teraz nie mogę sobie pozwolić na chorowanie i szpital. Suplementuję witaminę D3.

17 minut temu, Catriona napisał(a):

To dla mnie nie jest wytłumaczenie, bo ja wstaje codziennie po 5 do pracy, a spać chodzę ok 23 (no w weekendy śpię trochę więcej).

o matko, ja bym z łóżka się nie zwlokła. Ja kładę się maks. o 21:00. 

Garmin mi pokazuje, że przynajmniej godzinę śpię snem głębokim i drugą godzinę w fazie REM, czyli prawidło, co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi