Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zaburzenia osobowości. Inaczej nazywane?

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, którędy_do_lasu napisał(a):

Hmm.. mniej szufladkowania, wiecej cech opisujących, moze to lepiej?

Ja się o tym dowiedziałam dopiero dzisiaj podczas oglądania wywiadu z psychoterapeutą lekarzem na temat traumy złożonej.

No właśnie. Może to i lepiej. Mniej tych etykiet i poczucia się bardziej chorym niż się jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zmiana. No ale borderline chyba był zaburzeniem osobowości a nie osobowością borderline już wcześniej. Tak mi się zdaje? Lub chyba coś pomyliłam. Przeglądałam dość dawno nową icd, wydaje mi się lepsza. Fajnie że reszcie nazwali dysocjacyjne pseudoneurologiczne. A nie to durne konwersyjne, raz to używane, raz to, w sumie nikt nie wiedział o co chodziło autorowi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo, ale i tak realnie mam wrażenie, że /cenzura/ z tego wynika.

Może tam autorzy się brandzlowali tym na spotkaniach siedząć sobie wygodnie w fotelach i popijając kawusie, jak to całemu światu robią dobrze. A potem po pracy nowym SUVem do domku, po drodze lunch, wieczorem kolacja porzygotowana prez pomoc domową, w wielkim domu na przedmieściach. W nocy dobre jebanko z aktrackyjnym partnerem. A rano znów mogą cieszyć się życiem, w myślach masturbując się myślą o tym, jakie to ważne i wartościowe rzeczy wykonują.

Edytowane przez Mic43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

No ale borderline chyba był zaburzeniem osobowości a nie osobowością borderline już wcześniej. Tak mi się zdaje?

Borderline zostaje w nowej klasyfikacji.

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

A nie to durne konwersyjne, raz to używane, raz to, w sumie nikt nie wiedział o co chodziło autorowi 

Konwersyjne zawsze były używane w kontekście objawów pseudoneurologicznych. Nic się pod tym względem nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Catriona napisał(a):

Borderline zostaje w nowej klasyfikacji.

Konwersyjne zawsze były używane w kontekście objawów pseudoneurologicznych. Nic się pod tym względem nie zmienia.

No nie, zmienia się, bo w icd10 nie były tak nazywane. Były tylko zaburzenia czucia i ruchu wyodrębnione, a takto do worka mieszanych zaburzeń. A neurologiczne to jeszcze wiele innych rzeczy wchodzi do tego, dlatego dobrze że to tak nazwali.

Ciekawe czy dsm nowe v będzie (lub już ma bo nie wiem kiedy to wyjdzie) jeszcze mieć zab. konwersyjne. Bo to myląca nazwa, właściwie nie wiadomo o co chodzi, bo konwersja to wszystko można sobie skonwertowac we wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borderline no wiem że będzie, chodzi mi o to że mnie myli to że jedno nazywają zaburzeniem osobowości, np. schizotypowe, a drugie typem osobowości, np. osobowość histrioniczna. Zrozumialam tak że w icd11, wszystkie są już terminem zaburzenia. I łatwiej dla mnie

4 minuty temu, Catriona napisał(a):

Na wypisie ze szpitala zgodnie z ICD 10 mam wpisane zab. konwersyjne i mam kod także było. 

Tak ale nie było jednostki pseudoneurologicznych ! Ta nazwa jest lepsza !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi