Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wpływ wydarzeń publicznych na zdrowie psychiczne - problem propagandy i promocji konfrontacji

Przemek_Leniak

Rekomendowane odpowiedzi

W rozmowie o wojnie na Ukrainie zwróciłem uwagę na coś co wydaje mi się warte uwagi
Dwu dyskutantów zadeklarowało akceptację jeśli nie wręcz afirmację zabijania.

Jest to dla mnie osobiście dość przykre bo w swojej chorobie zmagałem się z ciężkimi myślami morderczymi.
I dlatego się leczę właśnie by takowych myśli nie mieć.
Ba powiem więcej na samym początku choroby miałem plan który zresztą zacząłem realizować by dołączyć do trwającej już wtedy wojny i zabijać.
Leczenie daje szczęśliwie dobre rezultaty i jestem w stanie funkcjonować nie żyjąc takim myślami.

Pojawianie się zupełnie analogicznych do moich objawów chorobowych treści w przestrzeni publicznej uważam za zdecydowanie szkodliwe dla mojego własnego ale i innych zdrowia psychicznego.

Moim zdaniem to nie jest problem zaniedbywalny czy nieistotny.

Konfrontacyjna polityka wewnętrzna naszych własnych polityków doprowadziła już do kilku morderstw popełnionych przez osoby chore psychicznie.
W 2010 roku Ryszard Cyba zabił z zimną krwią Marka Rosiaka strzelając do niego osiem razy 
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zabojca-z-dozywociem-wyszedl-z-wiezienia-15-lat-temu-zabil-polityka-pis/s4w4z4e
W 2019 roku Stefan Wilmont zabił nożem Pawła Adamowicza
https://www.gdansk.pl/wiadomosci/Dozywocie-dla-mordercy-prezydenta-Gdanska-Pawla-Adamowicza-Wyrok-jest-prawomocny,a,257249

Obaj sprawcy są chorzy psychicznie.

Świadome i celowe działania mające na celu akceptację zabijania wśród społeczeństwa nie są więc niegroźnym ani normalnym zjawiskiem
są patologią która może doprowadzić do tragedii.
Szczególnie narażeni na takie działania są ludzie chorzy psychicznie którzy łatwiej od innych mogą ulec manipulacji.

zapraszam do dyskusji
choć nie chciałbym ograniczać się do powyższego tematu wyłącznie

dla przykładu napisze że chętnie porozmawiałbym również o publicznej promocji samobójstw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi