Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wojna...

Przemek_Leniak

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Przemek_Leniak napisał(a):

No OSW zdecydowanie jednak dezinformuje.

Tak moim zdaniem poza tym że faktycznie można zginąć lub stracić zdrowie to właśnie publiczna dezinformacja jest także dużym dla nas zagrożeniem.

Na dezinformacji cierpi głównie nasza psychika - dysponując bowiem fałszywymi informacjami jesteśmy w takiej sytuacji jaką znamy z naszych chorób.
Tylko to nie nasz mózg nas myli a mendia czy nasze krajowe instytucje.
Ale tak samo jak w naszych chorobach dysponujac błędnymi danymi i szkodliwymi dla nas algorytmami postepowania działamy na własną szkodę.

Wrzuciłaś ten filmik Tarocińskiego i myślę że to dobry materiał do pogadania o tej dezinformacji.

Zarówno mój tekst jak filmik Tatocińskiego zawierają informacje w gruncie rzeczy nam niepotrzebne.
Mój tekst a szczególnie jego pierwsza część może zaspokoić ciekawość - ale nie dostarcza informacji naprawdę istotnych - takich na podstawie których moglibyśmy dokonać wyborów waznych dla naszego zdrowia i życia.
Film Tarocińskiego zawiera informacje stricte propagandowe i dezinformacyjne - myslę że celowo.

Ale jakie informacje sa dla nas naprawdę istotne?
Otóż np. te które zawarłem w pierwszym tu poście.
Czyli odległość bezpośredniego zagrożenia od nas.

Są one oczywiście spóźnione i przez to dziś także nieprzydatne. 
Nie mniej na tym także polega publiczna dezinformacja że nie otrzymaliśmy ich na czas - czyli wtedy gdy dały by nam szansę reakcji.

Strach jest jednym z elementów dezinformacji.

I wydaje mi się że możecie to rozumieć porównując to z waszymi chorobami.
Mnie strach przed tym że mógłbym zrealizować nachodzące mnie myśli mordercze dosłownie paraliżował.
Bojąc się nie tylko ulegałem chorobie - działałem również na swoją szkodę.

Do usunięcia strachu konieczne było przeanalizowanie problemu z psychologiem - uzyskanie solidnej wiedzy o mechanizmie myśli morderczych i nauczenie się radzenia sobie z nimi.

A więc dwie rzeczy - rzetelna informacja i know how jak postepować.

Tego zupełnie brakuje gdy rozmawiamy o zagrożeniu wojennym.

No tobie chodzi o te sms? tak były spóźnione i co innego na celu miało, nie było idź do schronu bo drony już spadły lel. Ale drony latają duże odległości, z Białorusi mogły być wystrzelone, z Ukrainy mogły, ważne raczej że ruscy prowokują. To chciałam wytłumaczyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u la la, dziewczyny, starcy i dzieci uciekaja jaka to tragedia lol

bomby za nimi wala, 500 m cos wybuchlo i jej plucka zadrzyly lol xD

a typy miesiacami w okopach siedza, boi sie lep wychylic, srrac chodzi pod drzewem i patrzy w niebo czy droniarz da mu sie spokojnie wyssrac i dopiero go zabije czy jednak zabije go jak srra xD

juz byla taka znana ukrainka tok tokerka co zrobila tok toka tutaj jest moj dom (pokazuje ruine), tutaj jest moja szkola (pokazuje ruine), tutaj to, tutaj tamto i pokazuje gruzy xD a dopatrzyli sie ze miesiac wczesniej na jachtach tok toki robila,

to pojechala sobie na gruzy polansowac sie jaka jest poszkodowana, nagrala co miala i wrocila na jachty do dubaju xDDD

taka to krzywda im sie dzieje, a chlop miesiacami siedzi w okopie wpieerdala suchary, dostep do lekow mowisz? a jakie leki? alkohol to jedyny lek dla nich xD

i jeszcze potem sa nagrania jak hycle lapia typa na ulicy on sie wyrywa szarpie a laski co nagrywaja na przystanku siedza i sie smieja xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, nihil666 napisał(a):

u la la, dziewczyny, starcy i dzieci uciekaja jaka to tragedia lol

bomby za nimi wala, 500 m cos wybuchlo i jej plucka zadrzyly lol xD

a typy miesiacami w okopach siedza, boi sie lep wychylic, srrac chodzi pod drzewem i patrzy w niebo czy droniarz da mu sie spokojnie wyssrac i dopiero go zabije czy jednak zabije go jak srra xD

juz byla taka znana ukrainka tok tokerka co zrobila tok toka tutaj jest moj dom (pokazuje ruine), tutaj jest moja szkola (pokazuje ruine), tutaj to, tutaj tamto i pokazuje gruzy xD a dopatrzyli sie ze miesiac wczesniej na jachtach tok toki robila,

to pojechala sobie na gruzy polansowac sie jaka jest poszkodowana, nagrala co miala i wrocila na jachty do dubaju xDDD

taka to krzywda im sie dzieje, a chlop miesiacami siedzi w okopie wpieerdala suchary, dostep do lekow mowisz? a jakie leki? alkohol to jedyny lek dla nich xD

i jeszcze potem sa nagrania jak hycle lapia typa na ulicy on sie wyrywa szarpie a laski co nagrywaja na przystanku siedza i sie smieja xD

Ale my jesteśmy zjebane omg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi