Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak zablokować użytkownika

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

@Małgorzata999997 Każdy użytkownik ma prawo zablokować inną osobę, jeśli z jakiegoś powodu czuje się nieswojo, ma wrażenie naruszenia swojego komfortu czy po prostu nie chce czytać czyichś postów. To funkcja, która ma służyć ochronie własnego dobrostanu i lepiej z niej skorzystać, niż wdawać się w kłótnie czy napięcia. Nie musimy się ze wszystkimi zgadzać ani z każdym rozmawiać – Forum to przestrzeń dla wielu różnych osób, więc wzajemny szacunek i prawo do granic są kluczowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dryagan napisał(a):

@Małgorzata999997 Każdy użytkownik ma prawo zablokować inną osobę, jeśli z jakiegoś powodu czuje się nieswojo, ma wrażenie naruszenia swojego komfortu czy po prostu nie chce czytać czyichś postów. To funkcja, która ma służyć ochronie własnego dobrostanu i lepiej z niej skorzystać, niż wdawać się w kłótnie czy napięcia. Nie musimy się ze wszystkimi zgadzać ani z każdym rozmawiać – Forum to przestrzeń dla wielu różnych osób, więc wzajemny szacunek i prawo do granic są kluczowe.

Dlatego to bo się łączą komentarze chciałam napisać dwa osobne. Najpierw ten link a potem ten drugi komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokowanie to tylko półśrodek, bo zablokowana osoba (ktokolwiek by to nie był) nadal będzie się wypowiadała w dyskusjach, w których bierzemy udział, a my będziemy widzieć tylko dziury. To by chyba wszyscy kolektywnie musieli taką osobę zablokować, albo jej nie odpisywać.

Sam nikogo nigdzie nie blokuję właśnie z tego powodu – więcej z tego chaosu niż realnego odcięcia się od toksycznej osoby.

Inna sprawa, że gdyby ktoś wyjątkowo działał mi na nerwy, na tyle wyjątkowo, że korciłoby mnie, żeby go zablokować, to raczej starałbym się użyć go, żeby dowiedzieć się czegoś więcej na swój temat (zastanowić się, dlaczego ta osoba tak działa mi na nerwy, co we mnie wyzwala, co przywołuje, dlaczego aż tak na nią reaguję) – i zwykle zauważam pewien wzorzec (są w Internecie konkretne typy osobowości i konkretne zachowania, które się przewijają i które wyjątkowo podnoszą mi ciśnienie, ale to moja słabość a nie ich super moc). Ale to taka osobista opinia.

Edytowane przez Cień latającej wiewiórki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, że blokowanie nie odcina całkowicie od obecności danej osoby w wątkach, ale warto pamiętać, że Forum daje jedynie możliwość skorzystania z tej funkcji – a każdy użytkownik sam decyduje, czy chce z niej korzystać, czy nie. Można zablokować kogoś na chwilę, na stałe, można też odblokować – wszystko zależy od własnych potrzeb i granic.

Ani Ekipa, ani Forum nie bierze odpowiedzialności za to, kto co widzi i jak reaguje – to już indywidualna decyzja. Dla jednych blokada to chaos, dla innych – ulga. I każda z tych reakcji jest w porządku, o ile służy ochronie swojego dobrostanu. Każdy sam wie, co mu szkodzi i kiedy warto się odciąć, a kiedy może coś jeszcze przemyśleć.

Ja niestety – jako administrator – nie mogę z tej możliwości skorzystać, nawet jak ktoś mnie irytuje. Muszę czuwać nad wszystkim. Taka funkcja 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi