Skocz do zawartości
Nerwica.com
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Lilith

Wątek jedzeniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Luktar, zamienilabym w tym przepisie mozarelle na fete.

 

ale feta ma taki mocny, słony smak a ta sałatka jest delikatna i jednocześnie pełna smaków. Moim zdaniem feta zepsułaby ten przepis.

Ta sałatka własnie kojarzy mi sie z deserem, przez to ze produkty sa takie łagodne. Do tego miód pozeniony ze szczypiorkiem jakos do mnie nie przemawia. Moze niesłusznie, bo najlepsza moja sałatka jest jeszcze dziwniejsza kombinacja:

- ugotowane rózyczki kalafiora,

- brzoskwinie z puszki pokrojone w kostke

-ew, rodzynki

zalane sosem z : jogurt z majonezem, sól , pieprz i 2 najwazniejsze składniki - duzo ilosc posiekanego koperku i wyciśniety zabek/i czosnku.

Na wszystkich imprezach znika jako pierwsza, z kolei po usłyszeniu przepisu wszyscy sie krzywią - brzoskwinie z czosnkiem ? :mrgreen:

 

Wgl lubie słodko- ostre smaki, jak czekolada z chili :105: albo pieczone mieso glazurowane miodem itp. Do pieczonego miesa dodaje tez chetnie owoce, oczywiscie z chili albo pieprzem, zeby nie smakowało to łagodnie jak zupka dla niemowlaczka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Przepyszna sałatka :)

 

Składniki:

- ogórek zielony 1 szt

- sałata lodowa

- jajka 6 szt. (gotujemy)

 

-5-6 plasterków szynki

-5-6 plasterków żółtego sera

 

Plasterek szynki kładziemy na plasterku sera, zawijamy w rulonik, owijamy folią i wsadzamy do lodówki. Po jakimś czasie wyciągamy i kroimy na krążki ok 1/2 cm.

 

Sos:

 

- śmietana duża 18%

- jogurt naturalny mały

- czosnek 3 ząbki

- musztarda 1 łyżka

- maggi 1 łyżeczka

- gotowy sos paprykowo-ziołowy (taki gotowy z torebki, chyba on jest z Knorra)

 

To wszystko razem mieszamy tworząc sosik (Sosik paprykowo ziołowy po prostu wsypujemy do wszystkiego)

 

1. Sałatę podrzeć na drobne kawałkii wrzucić do miski. Na to wrzucić pokrojonego w kostkę ogórka.

2. Na to kładziemy jajka pokrojone w ćwiartki.

3. Całość polewamy sosem a na górze układamy krążki sera z szynką.

 

Smacznego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

och mój ulubiony temat na świecie jest już na forum :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko wegetariańskie żarcie.

 

Sos spaghetti z Biedronki + sos chiński/słodko-kwaśny z Biedronki lubię.

Pizza Margheritta z Biedronki + groszek + kukurydza + fasolka czerwona + cebula +pomidor + papryka lubię.

Chlebek ciemny ze słonecznikiem (też Biedra oczywiście) + serek topiony/camembert/pleśniowy/biały-do-smarowania-w-opakowaniu-kanciastym-nie-okrąglastym-(-w-okrąglastym-jest-do-dupy-tzn.-można-się-nim-smarować-podczas-depilacji-miejsc-intymnych-jak-pianką-do-golenia-ale-nie-jeść-) z Biedronki (:)).

 

Herbata zielona (duże liście) + jakiś Rooibos (Biødra ihaha) + cukier lubię.

 

W mojej Biødrze nie ma alkoholu, hehe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Babeczki hit super pyszne :)

 

na 12 sztuk

 

225 g mąki pszennej

100 g cukru

trochę cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1 jajko

150 ml mleka albo maślanki

50 ml oleju

 

podwójny snickers pokrojony w dużą kostkę

solone orzeszki (dałam ok 40g - pół małego opakowania)

trochę posiekanej czekolady lub gotowych kropelek czekoladowych

 

suche składniki (oprócz batonika!) pomieszać w jednej misce, mokre w drugiej. zawartość obu misek połączyć i krótko mieszać łyżką, tylko do pomieszania składników. jeśli ciasto wychodzi bardzo bardzo gęste, można dodać trochę wiecej oleju i mleka

wyłożyć formę papilotkami, do każdej nałożyć trochę ciasta, potem kawałki snickersów, potem resztę ciasta (chodzi o to, by były głęboko w cieście, w innym razie mogą wypłynąć na wierzch, przypalą się i będą gorzkie)

 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut do zarumienienia

 

KREM

mała śmietana kremówka mocno schłodzona

łyżka cukru pudru

serek mascarpone

 

ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier, do ubitej śmietany z cukrem dodawać stopniowo, po łyżce serka, na tę ilość maksymalnie pół małego opakowania, ale już jedna łyżka poprawi jakość kremu. nakładać na ostudzone babeczki.

 

-- 09 paź 2014, 17:20 --

 

polecam też moje ulubione muffiny z Moich Wypieków

warto kupić brązowy cukier, jeśli planujecie piec muffinki częściej. tworzy super chrupiącą skorupkę o karmelowym smaku.

 

Składniki na 14 muffinek:

 

1,5 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 duże jajko

100 ml maślanki

80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)

pół szklanki oleju

pół szklanki płatków owsianych (górskich)

1 łyżeczk proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki

Dodatkowo na posypanie:

cukier demerara

płatki migdałowe

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.

 

Formę do muffin wyłożyć papilotkami Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i brązowym cukrem

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Dla miłośników orientalnych smaków :)

Bardzo długo zajęło mi znalezienie i dojście do idealnego smaku kurczaka po wietnamsku, którego uwielbiałam jeść w wietnamskich restauracjach... ale się udało :)

 

KURCZAK PO WIETNAMSKU

 

Składnik

 

- udka z kurczaka, ok 1kg, bez skóry i kości

- cebula 1 szt

- sos sojowy 1/2 szklanki i dodatkowo 5 łyżek

- papryka ostra, 1 łyżeczka

- cukier, 1-3 łyżki

 

Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Osuszonego przekładamy do miski, dodajemy pół szklanki sosu sojowego i paprykę. Mieszamy i odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.

Cebulę kroimy w pióra.

W woku (może też być patelnia) karmelizujemy cukier.

Dodajemy kurczaka, mieszamy, dodajemy cebulę i reszte sosu sojowego (5 łyżek).

Podsmażamy ok 15 min.

Najlepiej smakują z ryżem i chńską surówka z białej kapusty.

 

CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

 

Składniki

 

- biała kapusta 1/2 główki (śr. wielkości)

- marchewka 2 szt.

- czosnek 1 ząbek

- ocet 1/3 szklanki

- olej 1/2 szklanki

- sól 1 łyżeczka

- cukier 1/2 szklanki

 

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy.

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z kapustą.

 

Przygotowujemy ZALEWĘ

 

Zagotowujemy olej, ocet, przecisniety czosnek oraz cukier i sól.

 

Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką, mieszamy i dobrze ugniatamy (żeby kapuch puściła soki).

Pozostawiamy zeby ostygła i wkładamy do lodówki:)

 

 

Polecam bo na prawdę samkuje wyśmienicie:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rella, te muffiny z Twoich Wypiekow wygladaja zachecajaco...musze zrobic je moim dzieciaczkom :D

Aranjani, hmm jaka ja sie zrobilam głodna... :mrgreen: wracam do domciu i robie tego kurczaczka... :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

adel, :mrgreen:

Polecvam bo na prawdę jest rewelacyjny :105:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rella, a masz jakis prosty przepis na wytrawne muffiny ?

 

PS czy ktos używał szybkowaru ? zastanawiam sie nad kupnem, tak samo jak mam chetke na maszynke do lodów :mrgreen: jakies sugestie, przepisy, rady ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
rella, a masz jakis prosty przepis na wytrawne muffiny ?

 

PS czy ktos używał szybkowaru ? zastanawiam sie nad kupnem, tak samo jak mam chetke na maszynke do lodów :mrgreen: jakies sugestie, przepisy, rady ?

Znajoma z roboty używa szybkowaru - zadowolona jest ogólnie.

W kwestii żarcia i reszty nie pomogę,ale to tak odpowiadając na pytanie .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Arhol, dzieki ;) zastanawiam sie bo to inwestycja, no ale podobno sie zwraca + rzekomo smak potraw jest inny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bittersweet, Podobno 100x wygodniej,bo wszystko szybciej,smakowo też nie słyszałem by narzekała na coś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rella, dzieki na pewno wypróbuje przepis, lubie cukinie jest prosta w obróbce i tania.

Ja ostatnio zachwycam sie Mostarda di frutta, czyli owoce smazone w pikantnym syropie z soku, cukru i chili, reweacyjny dodatek do mies i serów plesniaków . Na razie kupuje, ale zamierzam sama sfabrykowac, rezultaty opisze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj mam zamiar zrobić wątróbkę :mrgreen: Problem polega jednak na tym, że sama nigdy jej nie robiłam i ciekawe, co mi z tego wyjdzie :bezradny: Macie jakieś sprawdzone pomysły? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Kasiu ja nigdy nie robiłam. Pamietam że moja babcia ją poprostu podsmazała lekko okruszoną pieprzem. Do tego podsmażała cebulkę. Jedliśmy z ziemniakami albo z chlebem i chyba do tego najczesciej byl ogórek kiszony:)

Ale wiem, że na wątróbke jesy wiele fajnych przepisów:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Artemizja, triki do wątróbki: namoczyc ją na trochę w mleku przed smażeniem, jest delikatniejsza i tak nie "strzela" podczas smażenia. Żeby była miękka solic, dopiero jak się usmaży i nie doprowadzic do zbytniego wysuszenia, zdjąc z ognia jak tylko się zetnie w środku( wystarczy przeciąc jedną i sprawdzic czy jest gotowa )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aranjani, kosmostrada, :uklon:

 

kosmostrada, o namaczaniu w mleku nie wiedziałam. Dzięki ;)

 

Zrobiłam jedno opakowanie na próbę i wyszło dobre :mrgreen: Kowalix przynajmniej nie narzekał :mrgreen: Zostało jeszcze jedno, więc wypróbuję ten trik z mleczkiem :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×