Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co Wam dziś sprawiło radość?

Konrad!

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, little angel napisał(a):

a ja myślałam, że wszyscy jesteśmy sobie równi... przynajmniej na forum:)

Forum „forumem”, ale IMO to jest kłamstwo powtarzane i wmawiane nam od dziecka. Ludzie nie są równi. Mają (a przynajmniej powinni mieć) równe prawa, ale nie byli, nie są, ani nie będą równi.

W temacie – kalendarze adwentowe i kawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Forum „forumem”, ale IMO to jest kłamstwo powtarzane i wmawiane nam od dziecka. Ludzie nie są równi. Mają (a przynajmniej powinni mieć) równe prawa, ale nie byli, nie są, ani nie będą równi.

W temacie – kalendarze adwentowe i kawa.

Zależy co się rozumie za równość. Jeśli posiadanie równych praw to powinni byc. Jeśli posiadany przez nich wpływ no to nie są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Doktor Indor napisał(a):

Są ci gorsi i lepsi. I jestem ja, ten normalny :D

Aha, chyba że tak 🧏‍♂️

29 minut temu, MicMic napisał(a):

Niestety nie są równi, ale wszyscy w głębi czujemy, że powinni być. Tylko ze światem jest co nie tak. 

Równi, w sensie nie identyczni, ale tak samo traktowani, tak samo szczęśliwi, uważani za tak samo wartościowych itp. 

To byłoby piękne, gdybyśmy wszyscy byli równi-równie traktowani. Osobiście chyba się w całym swoim życiu nie spotkałem z równym traktowaniem. Zawsze są układy, układziki jakieś oraz są równi i równiejsi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Nie wszyscy. Ja tak nie czuję.

A. Czyli jak powinno być? Tzn. kto nie powinien być równo traktowany? Pewnie w danej chwili czasu niekoniecznie, bo niektórzy czynili zło. Ale myślę, że wszyscy mamy potrzebę sprawiedliwości, czyli z grubsza biorąc równej całce z traktowania licząc po czasie od początku narodzin. 

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, brum.brum napisał(a):

Zawsze są układy, układziki jakieś oraz są równi i równiejsi. 

Grunt to znaleźć się po właściwej stronie układziku.

To jak z seksem od tyłu. Najważniejsze w seksie od tyłu jest to, żeby być z tyłu.

1 godzinę temu, MicMic napisał(a):

A. Czyli jak powinno być? Tzn. kto nie powinien być równo traktowany?

Nie chodzi o równe traktowanie, a o to, czy ludzie są równi. Nie są i nie ma potrzeby, żeby byli.

Prosty przykład, wynagrodzenie za pracę zależne od umiejętności.

Pewnie w danej chwili czasu niekoniecznie, bo niektórzy czynili zło.

Tu z kolei nie byłbym tak surowy. Czasem za tym złem kryje się coś więcej. Sprawiedliwe traktowanie powinno brać pod uwagę także to „coś więcej”, a nie sam czyn. Ludzie reagują pod wpływem swoich zwierzęcych emocji, dorabiają sobie do tego ideologię, i nazywają to sprawiedliwością.

Ale myślę, że wszyscy mamy potrzebę sprawiedliwości, czyli z grubsza biorąc równej całce z traktowania licząc po czasie od początku narodzin. 

To jest ciekawe, bo ja nie mam. Jest mi głęboko obojętne, czy ktoś, kogo nie znam, gdzieś na drugim końcu świata, jest traktowany sprawiedliwie, czy nie. Dotyka mnie, gdy niesprawiedliwie traktowany jest ktoś w moim otoczeniu, bo wiem, że równie dobrze mógłbym być to ja (a wtedy tej osobie na drugim końcu świata powieka nie zadrży, i wcale nie należy spodziewać się niczego innego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

To jest ciekawe, bo ja nie mam. Jest mi głęboko obojętne, czy ktoś, kogo nie znam, gdzieś na drugim końcu świata, jest traktowany sprawiedliwie, czy nie. Dotyka mnie, gdy niesprawiedliwie traktowany jest ktoś w moim otoczeniu, bo wiem, że równie dobrze mógłbym być to ja (a wtedy tej osobie na drugim końcu świata powieka nie zadrży, i wcale nie należy spodziewać się niczego innego).

Masz rację, nie wszyscy tak mają jak ja. Niepotrzebne uogólnienie. 

Ale to o czym piszesz jest właśnie dosyć zwierzęce (jakkolwiek to rozumiesz), bo ma ewolucyjną genezę. A jak wiadomo mechanizm ewolucji nie jest procesem śledzącym prawdę. 

Ciekawe, że masz większą chęć pobłażać osobom, które popełniły zło (bo tłumaczysz to zło jakimiś motywami czy cokolwiek) niż tym, którzy mają mniejsze umiejętności (i tu już nieważne, co do tego doprowadziło). To oczywisty bias I niespójność, zapewne wynikającą z osobistych doświadczeń, więc nie nadająca się na uogólnienie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MicMic napisał(a):

A. Czyli jak powinno być? Tzn. kto nie powinien być równo traktowany? 

Szuje

Wciąż krążą, wypatrują uważaj powtarzam

27 minut temu, MicMic napisał(a):

Ale to o czym piszesz jest właśnie dosyć zwierzęce (jakkolwiek to rozumiesz), bo ma ewolucyjną genezę. A jak wiadomo mechanizm ewolucji nie jest procesem śledzącym prawdę. 

Ciekawe, że masz większą chęć pobłażać osobom, które popełniły zło (bo tłumaczysz to zło jakimiś motywami czy cokolwiek) niż tym, którzy mają mniejsze umiejętności (i tu już nieważne, co do tego doprowadziło). To oczywisty bias I niespójność, zapewne wynikającą z osobistych doświadczeń, więc nie nadająca się na uogólnienie. 

Czemu nie Prawdę? 😆 Przykład umiejętności i wynagrodzeń jest jasny. Robisz nadinterpretacje wpłacając te piekielne filozoficzne nasienie

Wplatajac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Doktor Indor napisał(a):

Nie chodzi o równe traktowanie, a o to, czy ludzie są równi. Nie są i nie ma potrzeby, żeby byli.

I dlatego zapewne jesteś primus inter pares... w swoim indyczniku. Dobrze się patrzy na świat z pozycji grzędy, zwłaszcza z tego wyższego szczebelka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Szuje

Wciąż krążą, wypatrują uważaj powtarzam

Czemu nie Prawdę? 😆 Przykład umiejętności i wynagrodzeń jest jasny. Robisz nadinterpretacje wpłacając te piekielne filozoficzne nasienie

Wplatajac

Prawda wielka literą jest zarezerwowana tylko do niektórych sytuacji. 

Nie wiem na jakim świecie żyjecie, że płaca jest proporcjonalna do umiejętności. Może w pismach Smitha tak było? Pewnie jeszcze najwięcej zarabiają ci, których praca jest najbardziej potrzebna? Xd

3 minuty temu, Verinia napisał(a):

🤣🤣🤣🤣

Xddd

3 minuty temu, Verinia napisał(a):

🤣🤣🤣🤣

Xddd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, MicMic napisał(a):

O właśnie, i od razu lepiej to brzmi 🙂

Ale to o czym piszesz jest właśnie dosyć zwierzęce (jakkolwiek to rozumiesz), bo ma ewolucyjną genezę.

Jest bardzo naturalne. Planeta jest już przeludniona, więc w pewnym momencie to będzie kwestia „albo my, albo oni” (kimkolwiek nie będą „oni”). Nie upadłem na głowę, żeby wyżej cenić „ich” od „nas”.

Ciekawe, że masz większą chęć pobłażać osobom, które popełniły zło (bo tłumaczysz to zło jakimiś motywami czy cokolwiek) niż tym, którzy mają mniejsze umiejętności (i tu już nieważne, co do tego doprowadziło).

To nie do końca tak.

Jeśli ktoś ma małe umiejętności, ale jest ambitny, to przy odrobinie szczęścia może zajść w życiu daleko, a ja mu będę kibicował.

Natomiast nie raz spotkałem się z tym, że zło miało swoje drugie oblicze.

zapewne wynikającą z osobistych doświadczeń

Raczej osobistych obserwacji. Akurat ja nie zrobiłem nikomu w życiu krzywdy, a wprost przeciwnie.

17 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

I dlatego zapewne jesteś primus inter pares... w swoim indyczniku.

To twoja nadinterpretacja, a nie moje słowa.

18 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Dobrze się patrzy na świat z pozycji grzędy, zwłaszcza z tego wyższego szczebelka.

Zasadniczo warto dążyć do tego, żeby ten szczebelek w hierarchii robienia na głowę był dosyć wysoki, ale nie tak wysoki, żeby tam wiało – bo jak wieje, to trzeba się mocno trzymać, bo może zwiać.

6 minut temu, MicMic napisał(a):

Nie wiem na jakim świecie żyjecie, że płaca jest proporcjonalna do umiejętności.

Na świecie absolutnie nie jest, ale w lokalnym grajdołku, w ramach jednej branży, może być i zwykle bardziej lub mniej, ale jest.

Inna sprawa, że często są to też wybory. Jakbym robił coś innego, co też umiem robić, ale nie lubię, to zarabiałbym więcej. Jakbym chciał się przeprowadzić, to też zarabiałbym więcej (pracę mam zapewnioną, wystarczy pojechać). Ale nie chcę. Starcza mi to, co mam, a inne rzeczy, jak np. zadowolenie z pracy, też są ważne.

Inna sprawa, że branża zmierza w innym kierunku, niż osobiście zmierzam ja, więc może trzeba będzie się kiedyś przebranżowić. Zobaczymy.

6 minut temu, MicMic napisał(a):

Pewnie jeszcze najwięcej zarabiają ci, których praca jest najbardziej potrzebna?

Tego nigdzie nie powiedziałem, bo zwyczajnie i obiektywnie jest to nieprawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, MicMic napisał(a):

Prawda wielka literą jest zarezerwowana tylko do niektórych sytuacji. 

Nie wiem na jakim świecie żyjecie, że płaca jest proporcjonalna do umiejętności. Może w pismach Smitha tak było? Pewnie jeszcze najwięcej zarabiają ci, których praca jest najbardziej potrzebna? Xd

Xddd

Xddd

Kto mówi że żyjemy w takim świecie? Czy Ty nie wpychasz innym do buzi słów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dobra, równość w świecie to odrębna rzecz, pytanie co z równością tutaj - w kontekście forum? bo od tego rozwinęła się ta dyskusja... ponoć są użytkownicy zwykli i nie-zwykli, lepsi i gorsi :D 

to w której grupie jestem?? hmm?? 

to pytanie, na które nie trzeba odpowiadać, ale można by następnym razem pomyśleć co się wstawia na takie forum, a nie tworzyć dziwną i tajemniczą atmosferę

niewiadomo o kogo chodzi, ale pokażmy wszystkim, że się z niego śmiejemy i jemy popcorn! - tak to wyglądało

co miało na celu? nie wiem

przykro

nie lubię dzielenia ludzi na gorszych i lepszych, grupki, grupeczki, burzy to całą społeczność

uświadomcie sobie, że wszyscy jesteśmy jednym i tym samym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@little angel widzę że kolejną uważającą się za pępek świata 🥱 Ale chcecie wiedzieć, proszę bardzo: mój wpis odnosił się tylko i wyłącznie do Administracji tego forum - więcej nie będę tłumaczyć bo nie mam takiej potrzeby 🤷‍♀️ kto wie o co chodzi ten wie 🤷‍♀️ kto nie wie, będzie musiał żyć nadal w niewiedzy 🤷‍♀️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, little angel napisał(a):

@Catriona niczego nie zrozumiałaś...

jakoś dziwnie wszyscy skupili się na moim poście, w sumie nie, nie dziwne. egocentrym w nerwicy jest normalny, niestety świat tak nie działa i nie wszystko jest o Was. 
Ja odpowiadam za to co napisałam - nie za to co ktoś sobie nadinterpretuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi