Wątek jedzeniowy

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez kupmitrumne 09 paź 2014, 12:22
Ryż , warzywa , ryba albo cycek omnomnomnom
Avatar użytkownika
Offline
Posty
10281
Dołączył(a)
13 sie 2013, 12:34

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 09 paź 2014, 13:15
Luktar napisał(a):
bittersweet napisał(a):Luktar, zamienilabym w tym przepisie mozarelle na fete.


ale feta ma taki mocny, słony smak a ta sałatka jest delikatna i jednocześnie pełna smaków. Moim zdaniem feta zepsułaby ten przepis.
Ta sałatka własnie kojarzy mi sie z deserem, przez to ze produkty sa takie łagodne. Do tego miód pozeniony ze szczypiorkiem jakos do mnie nie przemawia. Moze niesłusznie, bo najlepsza moja sałatka jest jeszcze dziwniejsza kombinacja:
- ugotowane rózyczki kalafiora,
- brzoskwinie z puszki pokrojone w kostke
-ew, rodzynki
zalane sosem z : jogurt z majonezem, sól , pieprz i 2 najwazniejsze składniki - duzo ilosc posiekanego koperku i wyciśniety zabek/i czosnku.
Na wszystkich imprezach znika jako pierwsza, z kolei po usłyszeniu przepisu wszyscy sie krzywią - brzoskwinie z czosnkiem ? :mrgreen:

Wgl lubie słodko- ostre smaki, jak czekolada z chili :105: albo pieczone mieso glazurowane miodem itp. Do pieczonego miesa dodaje tez chetnie owoce, oczywiscie z chili albo pieprzem, zeby nie smakowało to łagodnie jak zupka dla niemowlaczka.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

przez Aranjani 09 paź 2014, 14:09
Przepyszna sałatka :)

Składniki:
- ogórek zielony 1 szt
- sałata lodowa
- jajka 6 szt. (gotujemy)

-5-6 plasterków szynki
-5-6 plasterków żółtego sera

Plasterek szynki kładziemy na plasterku sera, zawijamy w rulonik, owijamy folią i wsadzamy do lodówki. Po jakimś czasie wyciągamy i kroimy na krążki ok 1/2 cm.

Sos:

- śmietana duża 18%
- jogurt naturalny mały
- czosnek 3 ząbki
- musztarda 1 łyżka
- maggi 1 łyżeczka
- gotowy sos paprykowo-ziołowy (taki gotowy z torebki, chyba on jest z Knorra)

To wszystko razem mieszamy tworząc sosik (Sosik paprykowo ziołowy po prostu wsypujemy do wszystkiego)

1. Sałatę podrzeć na drobne kawałkii wrzucić do miski. Na to wrzucić pokrojonego w kostkę ogórka.
2. Na to kładziemy jajka pokrojone w ćwiartki.
3. Całość polewamy sosem a na górze układamy krążki sera z szynką.

Smacznego:)
Aranjani
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek jedzeniowy

przez rella 09 paź 2014, 16:48
och mój ulubiony temat na świecie jest już na forum :mrgreen:
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Psychoanalepsja_SS 09 paź 2014, 16:58
Tylko wegetariańskie żarcie.

Sos spaghetti z Biedronki + sos chiński/słodko-kwaśny z Biedronki lubię.
Pizza Margheritta z Biedronki + groszek + kukurydza + fasolka czerwona + cebula +pomidor + papryka lubię.
Chlebek ciemny ze słonecznikiem (też Biedra oczywiście) + serek topiony/camembert/pleśniowy/biały-do-smarowania-w-opakowaniu-kanciastym-nie-okrąglastym-(-w-okrąglastym-jest-do-dupy-tzn.-można-się-nim-smarować-podczas-depilacji-miejsc-intymnych-jak-pianką-do-golenia-ale-nie-jeść-) z Biedronki (:)).

Herbata zielona (duże liście) + jakiś Rooibos (Biødra ihaha) + cukier lubię.

W mojej Biødrze nie ma alkoholu, hehe
Posty
1406
Dołączył(a)
16 mar 2014, 19:38
Lokalizacja
Warszawa

Wątek jedzeniowy

przez rella 09 paź 2014, 17:11
Babeczki hit super pyszne :)

na 12 sztuk

225 g mąki pszennej
100 g cukru
trochę cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko
150 ml mleka albo maślanki
50 ml oleju

podwójny snickers pokrojony w dużą kostkę
solone orzeszki (dałam ok 40g - pół małego opakowania)
trochę posiekanej czekolady lub gotowych kropelek czekoladowych

suche składniki (oprócz batonika!) pomieszać w jednej misce, mokre w drugiej. zawartość obu misek połączyć i krótko mieszać łyżką, tylko do pomieszania składników. jeśli ciasto wychodzi bardzo bardzo gęste, można dodać trochę wiecej oleju i mleka
wyłożyć formę papilotkami, do każdej nałożyć trochę ciasta, potem kawałki snickersów, potem resztę ciasta (chodzi o to, by były głęboko w cieście, w innym razie mogą wypłynąć na wierzch, przypalą się i będą gorzkie)

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut do zarumienienia

KREM
mała śmietana kremówka mocno schłodzona
łyżka cukru pudru
serek mascarpone

ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier, do ubitej śmietany z cukrem dodawać stopniowo, po łyżce serka, na tę ilość maksymalnie pół małego opakowania, ale już jedna łyżka poprawi jakość kremu. nakładać na ostudzone babeczki.

-- 09 paź 2014, 17:20 --

polecam też moje ulubione muffiny z Moich Wypieków
warto kupić brązowy cukier, jeśli planujecie piec muffinki częściej. tworzy super chrupiącą skorupkę o karmelowym smaku.

Składniki na 14 muffinek:

1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1 łyżeczk proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki
Dodatkowo na posypanie:
cukier demerara
płatki migdałowe
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i brązowym cukrem
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 09 paź 2014, 23:42
rella, zapowiadają się pysznie :mrgreen:
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

przez rella 10 paź 2014, 09:59
SĄ pyszne :)
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

przez Aranjani 10 paź 2014, 11:59
Dla miłośników orientalnych smaków :)
Bardzo długo zajęło mi znalezienie i dojście do idealnego smaku kurczaka po wietnamsku, którego uwielbiałam jeść w wietnamskich restauracjach... ale się udało :)


KURCZAK PO WIETNAMSKU


Składnik

- udka z kurczaka, ok 1kg, bez skóry i kości
- cebula 1 szt
- sos sojowy 1/2 szklanki i dodatkowo 5 łyżek
- papryka ostra, 1 łyżeczka
- cukier, 1-3 łyżki

Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Osuszonego przekładamy do miski, dodajemy pół szklanki sosu sojowego i paprykę. Mieszamy i odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.
Cebulę kroimy w pióra.
W woku (może też być patelnia) karmelizujemy cukier.
Dodajemy kurczaka, mieszamy, dodajemy cebulę i reszte sosu sojowego (5 łyżek).
Podsmażamy ok 15 min.
Najlepiej smakują z ryżem i chńską surówka z białej kapusty.

CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Składniki

- biała kapusta 1/2 główki (śr. wielkości)
- marchewka 2 szt.
- czosnek 1 ząbek
- ocet 1/3 szklanki
- olej 1/2 szklanki
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1/2 szklanki

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z kapustą.

Przygotowujemy ZALEWĘ

Zagotowujemy olej, ocet, przecisniety czosnek oraz cukier i sól.

Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką, mieszamy i dobrze ugniatamy (żeby kapuch puściła soki).
Pozostawiamy zeby ostygła i wkładamy do lodówki:)


Polecam bo na prawdę samkuje wyśmienicie:)
Aranjani
Offline

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez adel 10 paź 2014, 12:57
rella, te muffiny z Twoich Wypiekow wygladaja zachecajaco...musze zrobic je moim dzieciaczkom :D
Aranjani, hmm jaka ja sie zrobilam głodna... :mrgreen: wracam do domciu i robie tego kurczaczka... :mrgreen:
I'm toxic...
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2410
Dołączył(a)
01 lip 2014, 10:54

Wątek jedzeniowy

przez Aranjani 10 paź 2014, 13:02
adel, :mrgreen:
Polecvam bo na prawdę jest rewelacyjny :105:
Aranjani
Offline

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 10 paź 2014, 14:30
rella, a masz jakis prosty przepis na wytrawne muffiny ?

PS czy ktos używał szybkowaru ? zastanawiam sie nad kupnem, tak samo jak mam chetke na maszynke do lodów :mrgreen: jakies sugestie, przepisy, rady ?
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Arhol 10 paź 2014, 14:32
bittersweet napisał(a):rella, a masz jakis prosty przepis na wytrawne muffiny ?

PS czy ktos używał szybkowaru ? zastanawiam sie nad kupnem, tak samo jak mam chetke na maszynke do lodów :mrgreen: jakies sugestie, przepisy, rady ?

Znajoma z roboty używa szybkowaru - zadowolona jest ogólnie.
W kwestii żarcia i reszty nie pomogę,ale to tak odpowiadając na pytanie .
"Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And when you look into the abyss, the abyss also looks into you"
Why was it I seeing more beauty in death rather than life?
Avatar użytkownika
Offline
Moderator
Posty
32444
Dołączył(a)
16 lis 2012, 22:09

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 10 paź 2014, 14:42
Arhol, dzieki ;) zastanawiam sie bo to inwestycja, no ale podobno sie zwraca + rzekomo smak potraw jest inny.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Przeskocz do