Wątek jedzeniowy

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek jedzeniowy

przez ego 02 sie 2015, 13:15
Artemizja, ja nigdy nie robiłam na cukru żelującym , ale pycha dżemy wychodzą na pektynie. Na takiej dokładnie robiłam:http://allegro.pl/pektyna-jablkowa-do-dzemow-30g-robimywedliny-i5564105810.html. Na opakowaniu pisze, żeby pasteryzować,ale nie trzeba, chyba, że jakiś słoik Ci się nie zamknie, po nalaniu do niego gorącej masy i odwróceniu.I warto dodać szczyptę kwasku cytrynowego, bo gdy dżem jest potem dłużej przechowywany, to nie traci koloru.
Ze śliwek co prawda nigdy nie robiłam, ale myślę, że to nie ma znaczenia jakie owoce. Kwestia co komu smakuje.
Ale jak potrzebujesz do placka, to nie wiem czy to się nada.Chyba, że chodzi o smarowanie upieczonego placka< bo jak byś chciała to piec w piekarniku , to taki dżem po wpływem temperaury się robi bardzo rzadki i moim zdaniem może wypłynąć( to tak jakbyś galaretkę wsadziła do piekarnika i chciała piec..) ale świetnie się sprawdza jako galaretka na upieczony placek. Rozpuszczasz w garnku, i jak się potem zaczyna siadać to wylewasz.
ego
Offline
Posty
2495
Dołączył(a)
08 wrz 2014, 16:25

Wątek jedzeniowy

przez rella 02 sie 2015, 16:18
Też ostatnio robiłam pierwszy raz knedle :) mniam!
Jeśli chodzi o przetwory to dopiero się uczę... Ale do placków najlepiej sprawdzają się jednak powidła, może są jakieś szybsze sposoby... Sama jestem ciekawa

Pomidory koktajlowe dojrzewają! Juz kilka spróbowalam i są pyszne, słodkie :) Tak więc dziękuję osobie, która poleciła mi tu uprawę doniczkową ;) i polecam każdemu!

Niedawno dostałam kartkę z hasłem: Gardening is cheaper than therapy and you get tomatoes. Byla w 100% trafiona, choć przyjaciółka, gdy ją dla mnie jakis czas wczesniej kupowala, nie spodziewala sie ze aż tak bardzo może się wstrzelić... Akurat zostałam bez terapeuty, za to z dojrzewającymi krzaczkami ;)
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Ferdynand k 02 sie 2015, 19:06
mieszankę warzyw włoskich gotować z mieszanką 1/3 rosół 2/3 wody
po zmięknięciu dolać soku tyle ile jest objętości cieczy już w garnku węgierski lub pomidorowy
gotować do wrzenia dodać papryki w proszku i przecieru pomidorowego jeśli chcecie
można jeszcze na koniec dodać łatwo topiącego sera żółtego z przyprawami ser lub bez i grzanek
Avatar użytkownika
Offline
Naczelny Użyszkodnik
Posty
8617
Dołączył(a)
15 maja 2012, 18:32
Lokalizacja
ćwiartki 3/4

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Zebrec 02 sie 2015, 21:22
Zrobiłem sobie dzisiaj na kolację jajecznicę na kurkach. Świetna sprawa! ;)
"Życie jest za krótkie, żeby się nad sobą użalać. Zajmij się życiem albo zajmij się umieraniem..."

Regina Brett, Bóg nigdy nie mruga
Avatar użytkownika
Offline
III Mister Forum
Posty
6173
Dołączył(a)
25 lut 2014, 01:09
Lokalizacja
Twin Peaks

Wątek jedzeniowy

przez rella 04 sie 2015, 10:55
Kocham kurki! Robię z nimi tartę i risotto :)

A ja wczoraj pierwszy raz robiłam na obiad polędwiczkę wieprzową. Udany debiut :)
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Evia 04 sie 2015, 16:12
Kurki są smaczne ale ich nie jadam, bo obawiam się jakichkolwiek grzybów, nie ze względu na trujaki ale na robaki...
Mam traumę :?

A teraz właśnie upichcilam fasolkę szparagową. W kuchni nie używam bułki tartej, więc zrobiłam eksperyment i zmielilam płatki owsiane z suszonymi warzywami. Wszystko zarumienilam na maśle klarowanym.
Muszę przyznać, że wcale nie wyszło takie złe.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1971
Dołączył(a)
19 lis 2014, 10:53

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 05 sie 2015, 21:01
ego, dzięki, zapamiętam. I tak w końcu śliwki mi się zepsuły :(
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez hobbyturysta 05 sie 2015, 23:01
ja uwielbiam ruskie pierogi , mozecie dziewczeta lepic gotowac i mi wyslac w ramach terapii
The truth is... everyone is going to hurt you. You just have to decide... who is worth the pain.

http://www.youtube.com/watch?v=EK_Fe4wL-t4
http://www.youtube.com/watch?v=3A5uf8FE ... plpp_video
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5668
Dołączył(a)
18 lut 2014, 23:55
Lokalizacja
Bukareszt

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 06 sie 2015, 19:01
Miałam dzisiaj zrobić mielone. Wszystko stoi przygotowane, a mnie się tak nie chce :P
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

przez rella 06 sie 2015, 21:08
a ja już dawno kupiłam ciecierzycę i podchodziłam do niej jak do jeża.
dziś podjęłam wyzwanie i zrobiłam falafele czy falafle, licho wie ;)
myślę, że całkiem się udały, choć nie mam porównania, bo nigdy nie jadłam :)
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Evia 08 sie 2015, 18:39
zrobiłam dziś tartę ze szpinakiem i serem feta

Pyszna... ale mam wyrzuty sumienia...
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1971
Dołączył(a)
19 lis 2014, 10:53

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 11 sie 2015, 15:24
Właśnie gotują mi się żeberka i buraczki. Nie ma to jak gotowanie w taki upał :mrgreen:
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 15 sie 2015, 13:00
Ma ktoś pomysły na "bezpieczne" dania dla osób z problemami kardiologicznymi i hipertrójglicerydemią?
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez acherontia-styx 15 sie 2015, 13:09
Artemizja, bezpieczne dania….tu bardziej ogólna dieta. Zero smażonych potraw, białe pieczywo w odstawkę, ziemniaki, żółte sery…. a jak osoba dodatkowo ma cukrzycę to jeszcze wszelkie banany, winogrona, marchewkę gotowaną i w ogóle produkty o wysokim IG do odstawienia. No i ruch, spacery, nordic walking itp. Bez tego wyniki się wiele nie poprawią.
Świat zwariował, a wielu z nas wraz z nim...
Jemy szybko, pracujemy szybko, odpoczywamy szybko...
i umieramy zaskoczeni, że nasze życie już się skończyło.


Sertralinum 200mg
Quetiapinum 75mg
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5534
Dołączył(a)
27 paź 2012, 19:34

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Przeskocz do