Wątek jedzeniowy

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek jedzeniowy

przez takie tam 04 lip 2015, 12:33
Brzmi smakowicie, przy najbliższej okazji zrobie :smile: Sam przygotowałem lody według przepisu z 1885 r. (w tej materii jednak niewiele się zmieniło; no chyba, że o przemysłową produkcję idzie) oraz konfitury z arbuza (na obrazku). Ddawniej takie konfitury określano jako owoce po turecku. Swoją droga, dolną warstwę konfitur nie na zdjęciu wcale nie widać.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
takie tam
Offline

Wątek jedzeniowy

przez rella 05 lip 2015, 07:39
Ciekawa ta konfitura :) jak się ją robi?
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

przez takie tam 06 lip 2015, 00:54
Dziękuję. Przepis się znajduje na www.smak-historii.blog.pl (w menu po lewej stronie będzie odsyłacz do konfitury z arbuza).
takie tam
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek jedzeniowy

przez takie tam 25 lip 2015, 17:16
Postanowiłem, jako że upały nie są zbyt wielkie, nieco się dogrzać. W efekcie, o dziwo!, pojawił się piernik z melasą
Obrazek

Przepis:
https://mydishesandsweets.wordpress.com ... -z-melasa/
takie tam
Offline

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 28 lip 2015, 17:25
Takie tam, łasuch z Ciebie :-) z dawnych przepisow probowałam z kuchni rzymskiej sosu ze zgniłych ryb, daktyli z pieprzem i pasty z czarnych oliwek na podplomyku ... mniami.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Evia 29 lip 2015, 12:20
bittersweet napisał(a):z dawnych przepisow probowałam z kuchni rzymskiej sosu ze zgniłych ryb


mam to rozumieć dosłownie? :shock:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1971
Dołączył(a)
19 lis 2014, 10:53

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 29 lip 2015, 23:13
Evia jak najbardziej, garum to sos z ryb ew ich wnetrznosci fermentujacych na sloncu, smakuje jak maggi.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 30 lip 2015, 16:34
Mam zamiar robić na dniach knedle ze śliwkami. To będzie mój debiut 8) Ma ktoś sprawdzone przepisy? W Internecie jest tego od cholery, ale może ktoś coś od siebie dorzuci ;)
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 31 lip 2015, 22:28
Ok, knedle zrobiłam, ale i tak śliwki mi zostały. Chciałam zrobić powidła, ale jak zobaczyłam, że robi się je 3 dni, to sobie dałam spokój. A może ktoś z Was zna krótszy sposób? :mrgreen:
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 31 lip 2015, 22:33
Artemizja, moze dzem sliwkowy z cukrem zelujacym ?
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 31 lip 2015, 22:34
bittersweet, a wiesz, jak to się robi? :angel: :mrgreen: Ja nie mam bladego pojęcia, bo jeszcze nigdy nie robiłam takich rzeczy.
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 31 lip 2015, 22:40
Artemizja, ja robilam z czarnej porzeczki, truskawek. To b proste, owoce sie rozdrabnia i zagotowuje, a potem /chyba/ wrzuca ten cukier i tez chwile gotuje. Dokladny przepis i proporcje sa podane na opakowaniu cukru zelujacego. Smakuje pycha, swiezo, u mnie taki dzem byl pochlaniany od razu.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 31 lip 2015, 23:35
bittersweet, no ja bym chciała, żeby jednak mógł jakiś czas postać. Później bym go dodała do jakiegoś ciasta albo naleśników :105:
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 31 lip 2015, 23:58
Postac moze tylko trzeba goracego wlac do sloikow i odwrocic wieczkiem do gory zeby sie zassały.Ale to moje metne wspomnienia sprzed 10 lat, wtedy miałam czas na takie zabawy. Wiec jeszcze skonsultuj to z jakims specem od przetworow.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Motocyklista i 13 gości

Przeskocz do