Wątek jedzeniowy

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Evia 25 kwi 2015, 21:18
tylko, że biszkopt chyba nie jest wcale prosty...
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1971
Dołączył(a)
19 lis 2014, 10:53

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez bittersweet 25 kwi 2015, 22:26
Moja znajoma robiła w proporcji jedno jajko na jedna lyzke maki, na tym moja wiedza sie konczy.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez alone05 15 maja 2015, 20:19
Ja polecam pizze, to jedna z moich ulubionych potraw.
Składniki: mąka, drożdże, sól, cukier, bazylia, oregano, ciepła woda
Dodatki: kukurydza, pieczarki, ananas, papryka, ser żółty, wędlina
Sosy: pomidorowy i czosnkowy (czosnek, jogurt, koper).

Wykonanie:
Warzywa umyć, pokroić, ananasa pokroić, ser zetrzeć, kukurydzę odcedzić. Rozpuścić drożdże w 1/3 szklanki ciepłej wody i dodać łyżeczkę cukru, dodać mąkę, ugnieść ciasto. Poczekać 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić wędlinę, umyć i pokroić pieczarki, paprykę, dodać wszystkie dodatki, posypać serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut.
Smacznego !!!

Ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam samodzielnie pizzę, tutaj na tych fotkach widać jak wygląda gotowa pizza tuż przed wstawieniem do piekarnika:
http://zapodaj.net/f0f3bce6b7eb3.jpg.html
http://zapodaj.net/04be9b9a520b5.jpg.html
Avatar użytkownika
Offline
Posty
853
Dołączył(a)
03 sty 2014, 20:36

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 17 maja 2015, 15:36
alone05, na ile stopni nastawiasz piekarnik?

Mam pytanko. Potrzebuję przepisu na sernik z brzoskwiniami. Mam zamiar upiec go jutro. Nie chcę brzoskwiń zalewać pianą z białek na samym końcu. Nigdy nie smakowała mi ta "pierzynka", która przez to wychodziła. Ma ktoś jakieś inne sprawdzone sposoby na serniczek z brzoskwiniami? Dodam, że będzie to mój pierwszy samodzielny sernik w życiu, więc jestem w tej kwestii trochę jak dziecko, któremu trzeba mówić o rzeczach, które dla doświadczonych osób wydają się oczywiste :angel: :mrgreen:
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez wiejskifilozof 22 maja 2015, 09:05
Pierwszy raz w życiu zjadłem owoce morza :D kalmary w curry.Nie wyplułem,zjadłem wszystko.Byłem w barze Czerwony Smok.

A dziś robiłem sobie twaróg na ostro.Z ogórkiem kiszonym,czosnkiem,szczypiorem i koperkiem.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
16492
Dołączył(a)
15 sie 2009, 16:08

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez platek rozy 22 maja 2015, 09:19
detektywmonk, z ogorkiem kiszonym jeszcze twarogu nie robilam , sprobuje .

Obrazek
Ja wczoraj pieklam fit owsianki z jablkiem i cynamonem.
Nigdy nie zaprosiłabyś do swojego domu złodzieja, więc czemu pozwalasz, aby myśli , które kradną Twoje szczęście rozgościły się w Twojej głowie?

Mój mózg jest fabryką strachu. Produkuje bzdury na skalę masową. ;)


http://vimeo.com/48594258
Avatar użytkownika
Offline
Posty
15803
Dołączył(a)
08 sie 2013, 18:53

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez wiejskifilozof 22 maja 2015, 19:58
Ja dodałem za dużo czosnku ;) troszkę za ostro.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
16492
Dołączył(a)
15 sie 2009, 16:08

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 16 cze 2015, 15:13
Polecam ptasie mleczko domowej roboty. Nie jest trudne w wykonaniu i mocno czasochłonne, ale za to smaczne.
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez PannaNatalia 16 cze 2015, 21:42
Ja ostatnio robiłam tartę z truskawkami,budyniem i galaretką. Pyszne :)
"Czasem płaczę, bo chce mi się płakać
wtedy czuję, jak uchodzi ze mnie zło"Dżem


"A gdy serce Twe przytłoczy myśl,że żyć nie warto,z łez ocieraj cudze oczy,chociaż Twoich nie otarto."Maria Konopnicka

Citabax 10mg
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1289
Dołączył(a)
08 gru 2013, 02:54

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez SrebrnaSowa 21 cze 2015, 22:03
a mi smakują zupy krem, najbardziej pomidorowa, szybka i bardzo sycącą :)
INFP-T
4w5


Z każdym dniem , namiętniej całujesz swoją własną Noc...

Gustuję w tchnieniach myśli, o smaku niebieskich migdałów .
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2862
Dołączył(a)
29 mar 2015, 14:48
Lokalizacja
Między Wersami

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 28 cze 2015, 20:21
Polecam szarlotkę sypaną, którą podlinkowała mi Nasza Wiolcia :D Mniam!

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys)
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)*
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek).

Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.

* masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki

Radziłabym tylko dać o połowę mniej cukru, ponieważ ciasto jest przeraźliwie słodkie, a do jabłek dodać sok z połówki cytryny ( no chyba, że jabłka sa bardzo kwaśne).
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Wątek jedzeniowy

przez rella 01 lip 2015, 00:15
Jeśli coś mi się czasem udaje to wypieki :) wczoraj, troche przypadkowo upiekłam świetne ciasto kakaowe na maślance. To nie brzmi super, ale jest mega szybkie i mega smaczne. Do tego czereśnie i gęsta polewa z czekolady, to mi naprawdę wyszło. Na drugi dzień dalej boskie, nie schnie.
I tylko dlatego ze w lodówce zalegała maślanka :)
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez ChrisMessina 01 lip 2015, 00:58
Oj przydałaby mi się dobra kucharka.
Z przodu plecy, z tyłu plecy, pan Bóg stworzył ją dla hecy!

Avatar użytkownika
Offline
Posty
3556
Dołączył(a)
07 kwi 2015, 13:26
Lokalizacja
W twojej wyobraźni

Wątek jedzeniowy

Avatar użytkownika
przez Artemizja 03 lip 2015, 21:53
Tarta truskawkowa, którą dzisiaj między innymi zrobiłam:

Składniki na spód:

300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo) ( dałam oreo i trochę więcej niż 300 g)
60 g masła
Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na kremową masę truskawkową:

300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku (płaskie, łyżka o pojemności 15 ml)*
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.

W garnuszku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.

Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Ponadto:

Wariant I:
100 ml śmietany kremówki, 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
truskawki, do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełnić bitą śmietaną, ozdobić tartę. Udekorować truskawkami.

Wariant II ( dzisiaj wybrałam właśnie ten):
Pokroić truskawki w połówki, ułożyć jedną warstwę, zdrapać oreo, które znalazło się powyżej linii i za pomocą noża obsypać wierzch.

Przechowywać w lodówce.
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44131
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

Przeskocz do