Spamowa wyspa

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez jasaw 11 maja 2015, 18:33
Ja robiłam właśnie mrożone pod beszamelem, ale nie smakowały mi...
"Cierpliwość jest podporą słabości, niecierpliwość - ruiną silnych"
"Nie możesz dokonać wyboru, jak umrzeć. Ani kiedy.
Możesz tylko zdecydować, jak żyć. Teraz"
Avatar użytkownika
Offline
Dobra Dusza Forum
Posty
8063
Dołączył(a)
25 paź 2011, 19:36
Lokalizacja
Centrum

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez jasaw 11 maja 2015, 18:35
kosmostrada, muszę kupić. Przy okazji, gdybyś mogła, podaj proszę mi swój, sprawdzony przepis...
"Cierpliwość jest podporą słabości, niecierpliwość - ruiną silnych"
"Nie możesz dokonać wyboru, jak umrzeć. Ani kiedy.
Możesz tylko zdecydować, jak żyć. Teraz"
Avatar użytkownika
Offline
Dobra Dusza Forum
Posty
8063
Dołączył(a)
25 paź 2011, 19:36
Lokalizacja
Centrum

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez kosmostrada 11 maja 2015, 18:38
Aranjani, w tym sezonie zaczęłam od sosu do makaronu. Czyli zielone pokroiłam na kawałki obsmażyłam z szynką szwarcwaldzką ( może byc też boczek wędzony cieniutko pokrojony w paseczki) w oliwie z oliwek, dodałam śmietankę , przyprawiłam, odrobineczka czosnku, do miękkości poddusiłam ( ale tak al dente) et voila.
Ever tried? Ever failed? No matter. Try again. Fail again. Fail better.
S. Beckett
Avatar użytkownika
Offline
Posty
7446
Dołączył(a)
27 lip 2014, 16:47

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez kosmostrada 11 maja 2015, 18:40
jasaw, kochana przepis j.w., nadają się do niego te tańsze cieńsze zielone szparagi.
Ever tried? Ever failed? No matter. Try again. Fail again. Fail better.
S. Beckett
Avatar użytkownika
Offline
Posty
7446
Dołączył(a)
27 lip 2014, 16:47

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez jasaw 11 maja 2015, 18:47
kosmostrada, :great: interesująco brzmi, postaram się wykorzystać :D Bardzo lubię szwarcwaldzką szynkę, rozumiem, że szparagi ugotowane obsmażasz :lol:

Dziękuję :D
"Cierpliwość jest podporą słabości, niecierpliwość - ruiną silnych"
"Nie możesz dokonać wyboru, jak umrzeć. Ani kiedy.
Możesz tylko zdecydować, jak żyć. Teraz"
Avatar użytkownika
Offline
Dobra Dusza Forum
Posty
8063
Dołączył(a)
25 paź 2011, 19:36
Lokalizacja
Centrum

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez kosmostrada 11 maja 2015, 18:58
jasaw, nie, wrzucam surowe (tylko umyte i obłamana końcówka), oczywiście nie obsmażam na złoto, dochodzą w sosie. Kolejnośc- szynka, szparagi, śmietanka ( albo mascarpone ze śmietanką).

Tajemnicą szparagów exclusiv restauracyjnych , że mają taki piękny zielony kolor, to wrzucenie ich na wrzątek, po chwili przerzucenie na moment do wody z lodem, wysuszenie i potem dopiero np. zapieczenie. Ja w taki sposób mrożę szparagi - wrzątek, lód, obsuszenie i do zamrażary - zachowują kolor i chrupkośc.
Ever tried? Ever failed? No matter. Try again. Fail again. Fail better.
S. Beckett
Avatar użytkownika
Offline
Posty
7446
Dołączył(a)
27 lip 2014, 16:47

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez mirunia 11 maja 2015, 19:04
Witajcie Makaroniarki! :papa:

Też dołączam do fanek makaronów! Lubię makarony, kluchy, kopytka i jeszcze raz makarony! :D
Z sosami, serami, pomidorami, mięskiem...
A za przepis ze szparagami dzięki kosmostrada !... a na dokładkę z czosnkiem! mniam...

Dzisiaj wyjęłam z zamrażarki kartacze, które kupiłam w czwartek w kauflandzie do spróbowania, no i całkiem, całkiem mogą być. Ze słoninką i cebulką rumianą smakowały. Pierwszy raz je kupiłam.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
4369
Dołączył(a)
12 wrz 2013, 15:43

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez mirunia 11 maja 2015, 19:08
kosmostrada, ja tak mrożę brokuły na zimę, czyli blanszuję, suszę i mrożę luzem na tacy, a później do woreczków. :D
Chyba skuszę się i na mrożenie szparagów, skoro mówisz... i to właśnie zielonych.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
4369
Dołączył(a)
12 wrz 2013, 15:43

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez kosmostrada 11 maja 2015, 19:37
mirunia, Przepis dostałam na uszko dawno temu od pana na rynku, od którego szparagi kupowałam. Czosnek to mój dodatek, bo bardzo lubię ( ale troszku, żeby nie zabic smaku szparaga)
Eh kluchy... Lubię, a chłopaki nie... :why: Jedzą tylko leniwe na słodko, no i pierogi.
Od kiedy mam dużą zamrażarkę w lodówce, to mam różne rzeczy pochomikowane - zwłaszcza owoce i zioła. Nie ma to jak koktail w środku zimy i tylko decyzja - malinowy, truskawkowy, czy jagodowy? :105:
Ever tried? Ever failed? No matter. Try again. Fail again. Fail better.
S. Beckett
Avatar użytkownika
Offline
Posty
7446
Dołączył(a)
27 lip 2014, 16:47

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez mirunia 11 maja 2015, 20:20
kosmostrada, chociaż jestem sama, to chciałabym mieć właśnie dużą zamrażarkę, bo mam w niej więcej owoców i warzyw, niż mięsa. Mięso kupuję na bieżąco, najwyżej jakieś 2-3 porcje wrzucam do mrożenia.
W ubiegłym roku zamroziłam sporo papryki krojonej /surowej/, zielonej fasolki szparag., liści lubczyka w pudełkach... itd. :D
Też chomik jestem :D Zimą jak znalazł, zdrowe, ze znanych źródeł, ekologiczne.
A truskawki miksuję i takie zamrażam w pojemniczkach, doskonałe na koktajle i jako sosik ze śmietaną do naleśników z serem :D
ojjj, ślinka mi leci :yeah:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
4369
Dołączył(a)
12 wrz 2013, 15:43

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez wieslawpas 11 maja 2015, 21:28
Dzisiaj dla jaj z nudów zaczęliśmy sprzedawać tosty ze zwykłego chleba z serem i polędwicą w środku. Znaleźliśmy dwóch klientów. Cały dochód wyniósł 7,50 zł a śmiechu było przy tym co niemiara.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
7736
Dołączył(a)
06 maja 2009, 18:35

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez JERZY62 11 maja 2015, 21:31
wieslawpas, hej chłopie jak się masz? Piszesz bez błędów jakbyś się na nowo narodził :smile:
♪♪♪
Avatar użytkownika
Offline
Posty
9038
Dołączył(a)
08 lut 2011, 22:38
Lokalizacja
50° 0′ 45″ N, 20° 59′ 19″ E

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez kosmostrada 11 maja 2015, 21:36
mirunia, duża zamrażara to było takie moje małe przyziemne marzenie...

wieslawpas, Hej! Wiesiu śmiejesz się! :great:
Ever tried? Ever failed? No matter. Try again. Fail again. Fail better.
S. Beckett
Avatar użytkownika
Offline
Posty
7446
Dołączył(a)
27 lip 2014, 16:47

Spamowa wyspa

Avatar użytkownika
przez JERZY62 11 maja 2015, 21:38
Hej ;) Witam wszystkich :papa:
♪♪♪
Avatar użytkownika
Offline
Posty
9038
Dołączył(a)
08 lut 2011, 22:38
Lokalizacja
50° 0′ 45″ N, 20° 59′ 19″ E

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider] i 9 gości

Przeskocz do