Lubicie owoce morza?

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Re: Lubicie owoce morza?

Avatar użytkownika
przez linka 28 lis 2010, 21:49
wovacuum, dawaj ten przepis bo już mi jęzor do dupy ucieka..... ja później podam przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowo-cytrynowym pieczone na blasze :105:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Re: Lubicie owoce morza?

przez Pluto 28 lis 2010, 21:51
nie lubię zadnych robaczków,pełzajacych glist brrrrrrrrrrrrrr
No ale owoce morza to nie są robaczki.
Pluto
Offline

Re: Lubicie owoce morza?

przez wovacuum 28 lis 2010, 21:59
Mule czyli tzw malze albo omulki:)







• 2 kg świeżych malzy w muszlach

• dwa dość duże pory (tylko biała część),4 galèzie selera naciowego,1 marchew

• masło, sól, świeżo mielony pieprz szary i biały, 3 ząbki z czosnku,

• 50 g ziarenek maku(niekoniecznie)

• butelka białego wytrawnego wina(moze byc pol) 8)

• 2 żółtka, łyżka mąki


Etapy przygotowania


1. malze ugotować w winie z czsnkiem, gdy się otworzą - powyjmować ze skorupek i trzymać w cieple

2. pory i resztè warzyw, pokroić w małe krążki, zblanszować na maśle do miękkości, posolić, ułożyć warstwę na talerzach;na to malze w muszelkach

3. przygotować sos: zimne masło (2 łyżki) ugnieść z łyżką mąki, gdy powstanie jednolita masa - dodać żółtka, gdy znów masa będzie jednolita powoli dolewać wino (około pół szklanki), w którym gotowały się malze, intensywnie mieszać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, na koniec dodać do sosu uprzednio wyprażony na patelni mak, polać mule i warzywka

4. można podawać z puree ziemniaczanym albo z frytkami o roznymi sosami.
wovacuum
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Re: Lubicie owoce morza?

przez Pluto 29 lis 2010, 12:30
Dzisiaj znowu jem krewetki i surimi :D :D
Pluto
Offline

Re: Lubicie owoce morza?

Avatar użytkownika
przez Ahmed 29 lis 2010, 14:30
dajcie jakis prosty przepis żeby sobie przygotowac krewetki ...takie różowiutkie, mrożone z Tesco co na kilogramy sprzedają.
od jakiegoś czasu eksperymentuje z owocami morza ale nikt prócz mnie w domu tego nie lubi .
lubie krewetki , kalmary tak średnio, ryby wszelkiej masci (byle bez osci) ostrygi i wszelki slimaki troche mniej ... ale zjada bez marudzenia
Homara jeszcze nie jadłem a z kraba jadłem tylko zupę ....i smakowała mi.
Ja tu jeszcze wrócę ;))))))))))))))))))))))))))))))))
K.
Avatar użytkownika
Offline
Kwadratullah
Posty
1437
Dołączył(a)
18 lis 2010, 21:36
Lokalizacja
Panjshir

Re: Lubicie owoce morza?

przez Pluto 29 lis 2010, 14:49
Ja krewetki posypuję curry i dodaję dużo papryki ostrej i mieszam i rzucam na patelnie : D !
Pluto
Offline

Re: Lubicie owoce morza?

Avatar użytkownika
przez Ahmed 29 lis 2010, 15:45
Pluto napisał(a):Ja krewetki posypuję curry i dodaję dużo papryki ostrej i mieszam i rzucam na patelnie : D !

ale najpierw je rozmrażasz czy obtaczasz w tym wszystkim takie zamrożone ?
Ja tu jeszcze wrócę ;))))))))))))))))))))))))))))))))
K.
Avatar użytkownika
Offline
Kwadratullah
Posty
1437
Dołączył(a)
18 lis 2010, 21:36
Lokalizacja
Panjshir

Re: Lubicie owoce morza?

przez Pluto 29 lis 2010, 16:02
Rozmrażam ale nie całkowicie bo się niecierpliwię a potem obtaczam - puszczają dużo wody podczas smażenia. Krewetki smaży się do 2-3 minut bo później stają sie gumowate.
Pluto
Offline

Re: Lubicie owoce morza?

przez fobia 29 lis 2010, 17:07
linka, czosnek + krewetki - mi do szczęście nie potrzeba wiele :mrgreen: :P dawaj przepis :)
Offline
Posty
2243
Dołączył(a)
12 wrz 2008, 01:39

Re: Lubicie owoce morza?

Avatar użytkownika
przez linka 29 lis 2010, 17:20
Bardzo bardzo prosty przepis.
Bierzemy krewetki - im większe tym lepsze, ale wyjdzie nawet z najmniejszych koktajlowych,mrożone wrzucamy na durszlak i oblewamy letnią wodą, świeże wrzucamy na głęboką blachę.
W rondelku obok rozpuszczamy kostkę masła, kilka ząbków czosnku, sól, sok z jednej cytryny. Jeśli ktoś lubi pikantnie dodajemy pieprz Cayenne, a jeśli wolimy ziołowo to dużo dużo świeżego koperku.Do sosu można też dolać szklankę białego wina - będą jeszcze lepsze Rozgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni, polewamy krewetki sosem, wrzucamy do piekarnika i po 15 minutach są gotowe :mrgreen: cała sztuka.
Świetnie smakują z grzankami z bagietki,z ryżem, z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą polaną vinegretem.

Bardzo podobnie robię też raki z tym, że w sosie obgotowuję skorupki, później przecedzam dodaję wcześniej wyjęte mięsko i dolewam śmietany, wtedy sos jest gęstszy.

Bardzo dobrze też smakują surimi obtaczane w jajku i skruszonych płatkach kukurydzianych smażone na głębokim tłuszczu.

A i jeszcze przepis na wspaniałą zupę rybną:

Dla wielbicielek ryb ( i owoców morza) - zupa rybna

Składniki(dla 4-6 osób):
-2 ogonki z łososia, lub jedna spora ryba (cała)
-2 różne filety z ryb bez skóry
-2 cebule
-2 papryki
-4 ziemniaki
-2 ząbki czosnku
-pęczek włoszczyzny
-sok z 1 cytryny
-łyżka przecieru pomidorowego
-łyżka papryki mielonej
-szklanka białego wina
-ewentualnie jeśli ktoś lubi jedno opakowanie owoców morza

1. Rybkę filetujemy, kręgosłup wrzucamy do gara, zalewamy zimną wodą, dodajemy włoszczyznę, wstawiamy na mały gaz. Czekamy aż się zagotuje.
2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na koniec dodajemy łyżkę papryki i łyżkę przecieru, zasmażamy, krótko, tak żeby papryka się nie przypaliła.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, resztę filetów z ryb także kroimy w dużą kostkę.
4. Kiedy wywar się zagotuje wyjmujemy włoszczyznę i rybi kręgosłup, dosalamy dodajemy pieprzu i wrzucamy ziemniaki. ( jeśli używamy owoców morza to dodajemy je do wywaru razem z ziemniakami). Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dolewamy szklankę wina.
5. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy cebulę z papryką z patelni, 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę filety z ryb. Zmniejszamy ogień na minimum, zostawiamy na 5 minut. Zupa już nie może sie "buzować" bo filety się rozpadną, ma tylko mrugać.
6. Na koniec można doprawić zupę przyprawami według uznania: sok z cytryny, zioła prowansalskie, ostra papryka, koperek.

Zupa jest bardzo gęsta( prawie jak gulasz), pożywna i rozgrzewająca, im więcej różnych ryb tym lepiej. Oczywiście idealnie by było, gdybyśmy sami filetowali wszystkie ryby, wtedy jest więcej "materiału" na wywar i jest bardziej esencjonalny. W zupie nie ma żadnego "obcego tłuszczu" poza łyżką oliwy na której smażymy cebulę i paprykę + zdrowy tłuszczyk z ryb. Pamiętajmy, żeby nie smażyć za długo papryki, żeby nie odeszła z niej skórka. Zamiast przecieru można dać świeże pomidory, no i tak naprawdę to można wrzucić do niej więcej warzyw - waszych ulubionych.
W wersji dla niecierpliwych - zamiast gotować ziemniaki można dodać białą i/lub czerwoną fasolę z puszki. Wtedy pomijamy punkt 4 i zupka powstaje szybciej
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Re: Lubicie owoce morza?

przez fobia 29 lis 2010, 17:51
linka, ale mi slina cieknie :P chyba zachlapie klawiaturę ;) na pewno wypróbuję wszystkie przepisy!!!
Offline
Posty
2243
Dołączył(a)
12 wrz 2008, 01:39

Re: Lubicie owoce morza?

Avatar użytkownika
przez linka 29 lis 2010, 18:00
fobia, dwa pierwsze bardzo szybkie, zupę można też szybko zrobić a najlepsza jest na drugi dzień...jak się to wszystko przegryzie....aż sama sobie narobiłam ochoty :mrgreen:
I tak sobie myślę, że owoce morza, takie mrożone też można by było zrobić w tym sosiku z pierwszego przepisu, tylko trzeba je wcześniej obgotować - będę eksperymentować.
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Re: Lubicie owoce morza?

przez fobia 29 lis 2010, 18:14
linka, ja też poeksperymentuję ;) ale najpierw wypróbuję dokładnie tak jak podałaś - jak mi wyjdzie to będę czarować w kuchni :twisted: Ale na te krewety to już mam ochotę myślę,że na dniach je zdrobię ;)

[Dodane po edycji:]

przepisałm przepisy do mojego kajeciku kucharskiego hehehe
Offline
Posty
2243
Dołączył(a)
12 wrz 2008, 01:39

Re: Lubicie owoce morza?

przez betty_boo 29 lis 2010, 18:58
ja lubie kalamary i ośmiornice, nalepiej grilowane i w fajnej restauracji nad ciepłym morzem:)
Offline
Posty
1232
Dołączył(a)
11 maja 2008, 08:58

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Przeskocz do