Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 24 paź 2011, 20:33
ja nic nie obtaczam, wrzucam do gara co popadnie, trochę przypraw i wielka ze mnie kuchareczka :mrgreen:
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 24 paź 2011, 21:17
_wovacuum_, cebulę oczywiście osobno, a później razem z mięsem. Obtoczenie w mące i podsmażenie daje to, że powstały sos jest gęściejszy. W przeciwnym razie, albo jest za rzadki, albo musimy go specjalnie zagęszczać. Czym? Pewnie mąką. :D
Sabaidee
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez shinobi 25 paź 2011, 08:26
paradoksy napisał(a):ja nic nie obtaczam, wrzucam do gara co popadnie, trochę przypraw i wielka ze mnie kuchareczka :mrgreen:


Widzę, że stosujemy te same metody. ;)
Offline
Posty
2481
Dołączył(a)
31 lip 2011, 22:09

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez _asia_ 27 lis 2011, 08:08
Przepis na gomasio:
Potrzebny jest sezam oraz sól morska.
Na rozgrzaną suchą patelnię bądź do garnka z grubym dnem wsypujemy sól morską i nasiona sezamu w stosunku od 1:8 (zimą, jesienią) do 1:16 (latem i wiosną) lub po prostu w zależności od tego czy wolimy mieć gomasio bardziej słone czy mniej. Ja sypię 9 łyżek sezamu i płaskie pół łyżki soli. Prażymy pod przykryciem, gdyż rozgrzane nasiona mogą pryskać.
Mieszamy drewnian± łyżką często i uważamy, by sezam za bardzo się nie uprażył. Sól powinna zmienić kolor na lekko złoty, a nasiona sezamu powinny zaczać wydzielać przyjemny zapach i również odrobinę ściemnieć.
Po uprażeniu wsypujemy składniki do do miski i ucieramy drewnianą pałką aż połowa ziaren będzie utarta na proszek, a połowa pozostanie w całości. Ziarenka soli w toku ucierania powinny całkowicie zniknąć pokryte olejem ze startych nasion sezamu.
Przygotowane gomasio wsypujemy do pojemniczka/słoika i przechowujemy w lodówce do ok. 8-10. Traktujemy jako posypkę do kanapek, kasz, ryżu, warzyw... Smakuje wybornie i jest bardzo zdrowa. O wspaniałych właściwościach leczniczych sezamu i gomasio tu: http://www.wegetarianski.pl/podstrona/c ... rtykul=102
Smacznego! :D
"Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania"

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia, otwierają się inne, ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo, że nie widzimy tych drugich"


Helen Keller
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2857
Dołączył(a)
02 gru 2010, 19:21

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 04 sie 2012, 14:56
Odświeżam :mrgreen:
łosoś/kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym:
potrzebne (na dwie osoby):
1.dwa spore gary
2. dwa filety z łososia (tańsze są ogonki tylko trzeba je samemu odfiletowywać) ewentualnie dwie piersi z kurczaka
3. pół kilo szpinaku
4. mały kubeczek śmietany 18%
5. mała cebula
6. dwa ząbki czosnku
7. olej do smażenia
8.dwie łyżki masła
9. sól, pieprz, gałka muszkatołowa
10. makaron - każdy jaki lubi :mrgreen:

lecimy:
1.Szpinak obrywamy z łodyżek, płuczemy kroimy niedbale na szerokie paski. W jednym garze rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, nie ważne, że wystaje, za 5 minut zniknie ;) . Szpinak się smaży.
2. kroimy cebulę w kostkę, w drugim garze podsmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia lub kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem (obficie), smażymy.
3. Gdy szpinak zniknie, odlewamy powstałą wodę i wrzucamy do gara z kurakiem/łososiem.
4. mieszamy, dodajemy gałki muszkatołowej, zmiażdżony czosnek - smakujemy, jeśli trzeba doprawiamy.
5. Zestawiamy z ognia, wlewamy śmietanę i mieszamy, wstawiamy na mały gaz, gdy śmietana zabulgocze zmniejszamy gaz do minimum i zostawiamy na max 5 minut.
6. Gar po szpinaku myjemy, gotujemy makaron.

Królewskie żarcie gotowe!!!!
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez Kuba 1994 04 sie 2012, 15:45
Przepis na ciasto :D

Avatar użytkownika
Offline
Posty
228
Dołączył(a)
15 mar 2012, 17:23
Lokalizacja
Athens Lunatic Asylum

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bittersweet 04 sie 2012, 16:55
Przypomniał mi się przepis na łososia z makaronem :
przygotowujemy sos beszamel. Do niego wrzucamy pokrojonego w kawalki łososia, moze być zwykły wędzony, i dużą garść posiekanego koperku. Zagotowujemy i mamy pyszny sos do makaronu ! Proste, szybkie danie na lato !
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 04 sie 2012, 18:28
cudak, można dodać do beszamelu soku cytrynowego, kapary, oliwki , ser żółty albo czosnek - wtedy wyjdzie "ostrzejszy".
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bittersweet 04 sie 2012, 19:25
linka, w/w dodatki to lepiej do innego sosu do makaronu, podpatrzonego prosto od Włochów:
pomidory z puszki najlepiej juz w kawałkach wrzucamy na patelnie z cebula podduszoną na oliwie, do tego tuńczyk z puszki /tylko dobrej jakości/ plus w/w dodatki i zioła w/g uznania. Do zagęszczenia sosu można dorzucić surowe jajko i rozbełtać. Kolejny błyskawiczny przepis :P

Do beszamelu dodaje z reguły gałkę muszkatałową. Lubie gotowane warzywa /ziemniaki, marchewka, kalafior, pora/ polać beszamelem i zapiec w piekarniku - mniam mniam :mrgreen: .
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 04 sie 2012, 19:43
cudak, ale jajko się zetnie, chyba chodzi o samo żółtko?

Co do beszamelu, zgadzam się, każde podgotowane, zalane nim, posypane serem warzywo jest mniaaaaam :mrgreen:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bittersweet 04 sie 2012, 19:56
linka, jak sos nie będzie wrzał i jajko szybko rozbełtasz to sie nie zetnie - to znaczy oczywiście zetnie się, ale po połączeniu z sosem, czyli po prostu sos się zagęści. Tak jest tez w sosie do spagetti carbonara ? Wiem że niektórzy w ten sposób zagęszczaja tez szpinak rozdrobniony, ja zawsze szpinak zagęszczam mąka ze smietanką. No i do szpinaku tez obowiązkowo trza wcisnąc czosnek/ lub gałka muszkatałowa. Gałka ogólnie sie komponuje dobrze z warzywami, do puree ziemniaczanego np albo karmelizowanej marchewki. Lubie tez robić mieszane puree, tzn. z ziemniaków i gotowanej marchewki. Ma piękny kolor i nie jest takie nudne jak tylko z ziemniaków. Podobno jest tez dobre puree z pietruszki, ale nie próbowałam.
kto walczy, czasami przegrywa - kto sie poddaje, przegrywa zawsze
Avatar użytkownika
Offline
Posty
5143
Dołączył(a)
21 lut 2012, 21:03

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez owocówka 29 gru 2013, 22:48
szukam inspiracji i przepisów do przegryzania czegoś podczas sylwestra.
będą dwie sałatki, wedliny, sery, bigos( ze świąt :smile: ) i nadziewanie cukinie na ciepło. ale co tu jeszcze zrobić żeby się nie narobić, i żeby nie było to coś co wszyscy mieli na świeta??
100 % osob ktore pilo wode umarlo... przypadek ? Nie sadze....
Avatar użytkownika
Offline
Posty
201
Dołączył(a)
27 gru 2013, 22:06

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez Candy14 29 gru 2013, 23:36
Licze, ze ktos owocówce, odpisze bo ja nie mam pomyslu i zeby bylo dobre bo bede to jesc :P
Nie musze byc najlepsza ze wszystkich. Wystarczy, że będę trochę lepszą sobą, niż byłam wczoraj.

Kazdy współczuje słabym.. na zazdrość trzeba zapracować ;)
Avatar użytkownika
Offline
Vice Miss Najładniejszych Nóg na forum
Posty
20464
Dołączył(a)
09 kwi 2012, 22:26

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Reiben 29 gru 2013, 23:52
Mój przepis na danie z kurczaka:
Wrzucasz worek kaszy gryczanej do gotującej się posolonej wody, gotujesz ~12 min na średnim ogniu. Myjesz i kroisz na małe kawałki pół piersi kurczaka, wrzucasz do gotującej się wody z dodatkiem wegety/warzywka/.../czegokolwiek. Dodajesz surówkę z Biedry, jesz tyle razy dziennie i tyle dni ile pozwalają Ci finanse, jak marudzisz, że kurczak zimny niedobry, nie możesz jeść tego samego to jesteś zbyt miętki żeby być singlem i jeszcze miękkszy żeby być singlem i coś ćwiczyć dla siebie :pirate:
Reiben
Offline

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

Przeskocz do