Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez naranja 24 kwi 2011, 18:48
paradoksy napisał(a):z 2óch jajek wychodzi 1 omlet?


Nom :smile:
Taki gruby dość, puszysty.

P.s. A dla kolegi powyżej, który kupił masakryczną (jak dla mnie) ilość jajek ;) mogę dać dobry przepis na jajka z pieczarkami:

Ugotować jajka na twardo (wiadomo, 10-12 min).
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i zasmażyć z cebulką (też w drobną kostkę pokrojoną) na patelni, na maśle. Jajka przekroić na połówki, wydrążyć z nich żółtka i dodać do farszu pieczarkowego, wymieszać, posolić i popieprzyć. Pokroić natkę pietruszki i dodać ją do tego. Otrzymaną miksturą nadziać połówki jajek, posmarować z wierzchu majonezem i posypać szczypiorkiem (według upodobania).
Cała rodzina to wcinała i mówili, że smakowało (raczej nie mam powodów przypuszczać, że kłamali;)).
Offline
Posty
769
Dołączył(a)
12 kwi 2011, 13:13

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez wielkamała 07 maja 2011, 09:24
Znalazłam świetny przepis na racuchy drożdżowe, wczoraj upiekłam, chciałam fotkę strzelić, ale gdzieś zniknęły..... :D
Składniki:
1.5 szkl mąki
0.5 szkl mleka (ja miałam 0.5%, więc dałam 3/4szkl)
1 mała łyżeczka cukru
1 mała łyżeczka wódki ( jakieś resztki Finlandii porzeczkowej były, ale myślę że każda inna dobra)
25g drożdży świeżych
1 mała łyżeczka cukru waniliowego
1 duże jajko
szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Drożdże pokruszyć w szklance, zasypać łyżeczką cukru i rozgniatać aż do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mąkę, sól, jajko, cukier waniliowy, wódkę i podgrzane lekko mleko, a potem rozczynione drożdże, drewnianą łyżką wymieszać wszystko. Ciasto musi mieć konsystencję taką, żeby po stuknięciu o miskę pełną ciasta łyżką nie lało się tylko odrywało od niej. W miarę potrzeb dodać mąki lub mleka.
Ja dodałam jeszcze trochę rodzynek wcześniej sparzonych w gorącej wodzie, myślę, ze i jabłuszko w plasterkach dobrze by się komponowało.
Ciasto odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości ( u mnie było w ciepłym miejscu, więc starczyło 30 minut)
Na patelni rozgrzać olej, najlepiej ok. 1 cm na patelni. Kłaść wyrośnięte ciasto dużą łyżką na patelnię, za każdym razem przed nabraniem ciasta na łyżkę, maczać ją w kubku z ciepłą wodą. Smażyć na zloto. Olej nie może być bardzo rozgrzany, bo się przypalą, a w środku będą surowe. Ja po rozgrzaniu zmniejszyłam ogień na minimalny i też się pięknie upiekły. Po usmażeniu obsuszyć na kratce, posypać cukrem pudrem.
Przepis spodobał mi się, ponieważ to pierwsze racuchy ( a robiłam już wiele ), które nie ociekają tłuszczem i w środku są suche jak pączki a także nie są przesłodzone.
Składniki są na 10 dużych racuchów, ja robiłam mniejsze, więc wyszło 14.
"Gdy emocje już opadną, jak po wielkiej bitwie kurz, gdy nie można mocą żadną wykrzyczanych cofnąć słów (...) Czy w bezsilnej złości łykając żal, dać się powalić, czy się każdą chwilą bawić, aż do końca wierząc że los inny nam pisany jest..........."
Offline
Posty
114
Dołączył(a)
13 sty 2011, 10:52

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez *Monika* 07 maja 2011, 11:57
wielkamała, muszę wypróbować! :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Główny Moderator
Posty
18813
Dołączył(a)
16 paź 2009, 19:20
Lokalizacja
Ślązaczka z krwi i kości

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez wiejskifilozof 08 maja 2011, 08:57
Kotlety z kaszy gryczanej . Robimy jak mielone , tylko oczywiście zamiast mięsa dajemy kaszę . I to polewamy sosem(dla mnie najlepszy jest grzybowy)
Avatar użytkownika
Offline
Posty
16534
Dołączył(a)
15 sie 2009, 16:08

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez *Monika* 08 maja 2011, 13:23
detektywmonk, Gotujesz?
Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Główny Moderator
Posty
18813
Dołączył(a)
16 paź 2009, 19:20
Lokalizacja
Ślązaczka z krwi i kości

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 08 maja 2011, 13:32
Nie wiem czy pisałam - najszybsze na świecie spaghetti :mrgreen:
składniki:
makaron spaghetti - tyle ile zjesz
trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek
dwa ząbki czosnku
pół papryczki chilli ( jak nie ma "żywej" może być w proszku)
Dla urozmaicenia może być garść pokrojonych oliwek ( czarne i zielone - albo jakie kto lubi).

Makaron gotujemy, w tym czasie wlewamy olej na patelnię, i na maleńkim ogniu podgrzewamy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę( nie miażdżony bo będzie gorzki) czosnek i chilli i chwilkę smażymy. Gdy makaron jest już dobry, odlewamy wodę i do gorącego wlewamy oliwę z czosnkiem i chilli - Voila. Można dodać oliwki albo pomidory suszone :)
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez wiejskifilozof 08 maja 2011, 14:33
Monika1974 napisał(a):detektywmonk, Gotujesz?

Ugotowałem tylko kaszę ;)
A kocham smażyć sobie jajka . Z dodatkiem szynki i sera zółtego . :papa:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
16534
Dołączył(a)
15 sie 2009, 16:08

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez wielkamała 08 maja 2011, 15:35
detektywmnonk , a zamiast gryczanej może być jęczmienna? Bo za gryczaną nie przepadam...
"Gdy emocje już opadną, jak po wielkiej bitwie kurz, gdy nie można mocą żadną wykrzyczanych cofnąć słów (...) Czy w bezsilnej złości łykając żal, dać się powalić, czy się każdą chwilą bawić, aż do końca wierząc że los inny nam pisany jest..........."
Offline
Posty
114
Dołączył(a)
13 sty 2011, 10:52

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez wiejskifilozof 09 maja 2011, 10:46
Nie wiem nie jadłem :mrgreen:
Avatar użytkownika
Offline
Posty
16534
Dołączył(a)
15 sie 2009, 16:08

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 10 maja 2011, 18:39
Kurczak na butelce.

Najpierw butelka: najlepsza litrowa po Ptysiu, czysta, bez etykietki. Do butelki wlewamy 1.5 szklanki piwa.
Kurczak: oskubany, wypatroszony, oczyszczony z nadmiaru tłuszczu, umyty.

Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka "kamis" z wierzchu i w środku. Wykorzystujemy całą przyprawę. Kurczaka nadziewamy na butelkę i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik musi być zimny, żeby nam butelka nie pękła. Pod butelkę z nadzianym na nią kurczakiem wstawiamy naczynie żaroodporne lub blachę. Włączamy piekarnik i pieczemy aż kurczak się dobrze zarumieni. Wyłączamy piekarnik, czekamy 10-15 minut żeby obciekł nadmiar tłuszczu z oparami piwa. Rewelacja i proste jak budowa cepa.
Sabaidee
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 10 maja 2011, 19:23
Można na butelce od piwa albo na puszce - też wyjdzie :)
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez shinobi 12 maja 2011, 09:46
Zrobiłem wczoraj coś jakby krupnik.

Składniki:
3 szklanki wody
2 cebule
1 spora marchew
2 kiełbasy
1 sos pieczeniowy ciemny
1 kosta bulionu warzywnego
Przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Kostkę rosołową zagotowujemy w 3 szklankach wody, odstawiamy celem lekkiego przestudzenia.
Starkowaną marchew podduszamy na niewielkiej ilości oleju z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę kiełbasą.
Do lekko przestudzonego bulionu wsypjemy torebkę sosu, mieszamy do zagotowania, dodajemy podduszoną kiełbasę, cebulę, marchew. Gotujemy jakieś 10 minut przyprawiajac gałką muszkatołową, pieprzem, odrobiną majeranku. Solimy do smaku.
Do tak przygotowanej zupki wsypujemy ok 3/4 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej, dobrze gdy sobie z tą kaszą trochę postoi. :)
shinobi
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 12 maja 2011, 09:53
:lol: nic to wspólnego z krupnikiem nie ma, ale możesz nazwać zupę jak chcesz - wymyśliłeś ją. :mrgreen:

Ja tylko od siebie dodam, ze w tej kostce rosołowej i sosie pieczeniowym jest sama chemia, masa soli, glutaminianu sodu i samego sodu. To jest fe ;)
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez shinobi 12 maja 2011, 09:58
linka, musialem jakoś to nazwać, choć - fakt - zupka wymyślona i skromna. ;)

Wiem, że to chemia, ale jakoś nie chcialo mi się obierać warzyw, dorzucać jakiegoś ochłapa celem przygotowania wywaru. Za dużo roboty.
shinobi
Offline

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Przeskocz do