Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez linka 20 kwi 2011, 12:28
Jak się jedzie na grillla - to mam dobrą sałatkę do mięska, zapychacz :mrgreen:

Jaja - 3 sztuki, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
Puszka fasoli czerwonej
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, pokrojone w kostkę
por lub cebulka lub szczypiorek - cienko pokrojony
Musztarda
majonez
sól
pieprz

Zmieszać wszystko :D
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 20 kwi 2011, 12:33
shinobi napisał(a):Za dobre te Twoje przepisy, aż mi puls od czytania skacze. ;)

żebyś widział jak M. to szama... :lol: jakby mu mieli zabrać :P

a dzisiaj robię klopsiki z mielonego w sosie tysiąca wysp (wersja ulepszona, bo moja, a sos mi został z nuggetsów)
młode ziemniory i ogóry konserwowe 8)


linka, uważaj - grillowanie wykańcza ludzi :lol:
http://www.sfora.pl/Tak-grillowanie-wyk ... zaj-a31327
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bliksa 20 kwi 2011, 12:37
jako ze święta sie zbliżają to wrzucam przepis na chrzan (od mojej fryzjerki) sprawdzony, łatwy w przygotowaniu i pyszny :P

mała śmietana 18%
2 jajka
łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
świeży chrzan

wszystkie składniki oprócz chrzanu wymieszać, postawić na gaz, ciągle mieszając (nie wolno zagotować ! )
po rozpuszczeniu zdjąć z palnika, zetrzeć chrzan na tarce i dać do lodówki az zgęstnieje ;)
Są takie chwile, w których człowiek przytuliłby się nawet do jeża.
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
1827
Dołączył(a)
26 kwi 2009, 16:19
Lokalizacja
F 41.2

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 20 kwi 2011, 12:41
shinobi, :mrgreen:
sos mi został z opakowania nuggetsów, ale zrobię go po swojemu żeby było go więcej :P
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bretta 20 kwi 2011, 16:54
Dariusz_wawa, już daje;).

ja robię tak
3 zupki chińskie (najlepiej vifon, jakieś kurczakowe, ale łagodne)
2 średnie cebule
3 ogórki kiszone
2 pomidory
puszka kukurydzy
majonez

I tak, zalewa się makaron z przyprawami z torebek, ale tylko sypkimi!, można trochę połamać to się łatwiej potem je;).
No i potem odlewamy wodę, czekamy trochę aż makaron ostygnie, kroimy wszystko w kosteczkę, wrzucamy i dodajemy majonez. Można jogurt jak kto woli, ja daje majonez ale tak tylko, żeby wszystko się 'kupy trzymało', jak jest za dużo to też nie dobre. I kto co lubi. Ja tak zostawiam, można dać więcej przypraw albo warzywa inne. Ludzie robią z fasolką, z kiełkami z papryką... co się ma pod ręką w zasadzie to można wrzucić;).

I dam jeszcze drugą, którą bardzo lubię, fajnie wygląda i też z jajkami więc pasuje na wielkanoc;)

por
puszka kukurydzy
puszka ananasa
ok. 30dkg szynki (albo sera albo niczego, kto co woli)
kilka jajek (zależnie od wielkości miski i takie tam)
majonez

no i w takiej kolejności jak jest, kroimy pora na półksiężyce albo drobniej jak ktoś lubi, dajemy na spód, potem kukurydza, ananas w koszteczke, szynka w kosteczke na to jajka w kosteczke no i majonez. I tak fajnie wygląda jak się ma miske przeźroczystą, ale w zasadzie jest nieporęczne żeby się dostać do wszystkich warstw więc od jakiegoś czasu po prostu wszystko razem mieszam.
Polecam bardzo, jak ktoś lubi takie połączenia:)
Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2134
Dołączył(a)
13 mar 2011, 01:40
Lokalizacja
Katowice

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 20 kwi 2011, 17:03
nie sparzasz najpierw pora?
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez bretta 20 kwi 2011, 17:15
paradoksy, pora nigdy, tylko myję i wyrzucam ze dwie pierwsze warstwy. Pomidory czasem, ale to w celu pozbycia się skórki.

aa i do tej sałatki to ja jeszcze zwykle nie daje środka pomidora, bo się wtedy takie bardziej mazista robi i mnie denerwuje;)

-- środa, 20 kwietnia 2011, 17:20 --

dam Wam jeszcze na mój ulubiony, bardzo szybki jabłecznik, którego naprawdę nie da się zepsuć;).

1kg jabłek (a taką nie za dużą blachę)
1 szklanka mąki
1 szklanka grysiku (nie błyskawicznego)
1 szklanka cukru
1 kostka masła
cynamon (może być przyprawa do jabłecznika)

jabłka obieramy i ścieramy (ja na grubych oczkach), doprawiamy do smaku (cytryna, cynamon itp.)sypkie składniki mieszamy w misce i tak, smarujemy blachę masłem, wysypujemy połowę 'proszku', na to dajemy jabłka a na jabłka resztę 'proszku'. Ja lubię na tą wierzchnią część dodać jeszcze troszkę cukru, jest wtedy fajnie chrupiące. i na wierzch trzemy masło. Ja z lenistwa je kroję. Takie mocno zimne, ale nie zamrożone, w cieniutkie paseczki i układam na całej powierzchni. I do piekarnika, ja daje 175 stopni z termoobiegiem i pięke w sumie nie wiem ile, myślę, że z pół godziny. zasadniczo, jak się 'zezłoci' to jest gotowe. surowe nic nie będzie;). najlepsze na ciepło!
aż sobie smaka narobiłam:p...
Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, żeby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2134
Dołączył(a)
13 mar 2011, 01:40
Lokalizacja
Katowice

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez Dariusz_wawa 20 kwi 2011, 18:17
Bretta dzięki za przepis domyślałem się że to nieskomplikowane a dobre bo jadłem to u osoby która za kuchnią nie przepada.
Każda uratowana dusza jest powodem do wielkiej radości
Avatar użytkownika
Offline
Posty
6098
Dołączył(a)
04 lut 2011, 11:10
Lokalizacja
Bliżej ziemi

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez naranja 21 kwi 2011, 12:22
Coś na słodko na śniadanie lub deser: omlet.

Dwa białka zmiksować lub ubić razem na pianę.
Dodać żółtka, szczyptę soli, szczyptę cukru, ok. 2 łyżki mąki pszennej lub tortowej (przesianej przez sitko), zetrzeć trochę skórki z cytryny do smaku.
Wylać na patelnię, smażyć na oleju, obustronnie, na b.małym ogniu.
Posypać cukrem pudrem.
Jeść z konfiturą z wiśni.
Smacznego :smile:
Offline
Posty
769
Dołączył(a)
12 kwi 2011, 13:13

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 21 kwi 2011, 13:51
z 2óch jajek wychodzi 1 omlet?
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 22 kwi 2011, 11:32
Ma ktoś pomysł na jakąś sałatkę śledziową? Mam śledzie (matjasy), jogurt, szczypior. Co jeszcze można do tego wrzucić? Miód odpada. :D

-- 22 kwi 2011, 11:31 --

Już nieaktualne. Kupiłem pora. Powinno być OK.
Sabaidee
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez paradoksy 22 kwi 2011, 16:02
Sabaidee, sparz pora gorącą wodą, odstaw na sitku. bo tak będzie por ze śledziem a nie na odwrót - por ma konkretny smak i zapach.
jogurt, trochę majonezu, sól, pieprz
możesz też dorzucić kukurydzę z puszki albo trochę świeżej papryki.
paradoksy
Offline

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Avatar użytkownika
przez *Monika* 22 kwi 2011, 16:08
Sałatka chrzanowa
chrzan, mały słoik
ser żółty, 25 dag
jajka, 5 szt
jabłka, 2 szt
majonez,
kukurydza (groszek)

Ser żółty, jajka i jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać z chrzanem i majonezem (ilość majonezu zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, proponuję zacząć od połowy słoika). Nie trzeba doprawiać!


Składniki:
- 4 pojedyncze filety (piersi) z kurczaka
- 4 jajka
- sól i biały pieprz
- słodka, mielona papryka
- 2 łyżki masła do smażenia
- szczypiorek do dekoracji

Filety oczyścić z błon, opłukać, osuszyć. Każdy naciąć w środku, tak by powstały kieszenie. Oprószyć je z wierzchu i od środka solą, pieprzem oraz papryką. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. W nacięcie każdego fileta wcisnąć jajko. Brzegi nacięcia zszyć białą nicią lub spiąć wykałaczką. Na patelni rozpuścić masło. Kłaść filety, obsmażyć je na rumiano. Przełożyć do żaroodpornej formy, przykryć. Piec 20-25 minut w temperaturze 190ºC. Przed podaniem filet obwiązać, zblanszować szczypiorkiem.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Główny Moderator
Posty
18813
Dołączył(a)
16 paź 2009, 19:20
Lokalizacja
Ślązaczka z krwi i kości

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

przez Sabaidee 22 kwi 2011, 16:40
paradoksy, dobra, będę parzył pora. Majonezu mi trochę zostało, pieprz mam. Soli chyba nie będę dawał, bo śledzie są wystarczające słone. Zastanawiam się nad jajkami - kupiłem dzisiaj 30 po 18 groszy w promocji. Idę moczyć śledzie.
Sabaidee
Offline

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

Przeskocz do