Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów

Nic związanego z tematami 'nerwica', 'stres', 'depresja', 'psychologia' itd.
W końcu nie tylko psychologią człowiek żyje. ;)

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez magdalenabmw 28 mar 2010, 11:37
agaska napisał(a): Przepisy prawne juz mialas, czy dopiero czeka Cie ta "biblia"?


Mam 'Prawo', ale mam spoko wykładowcę i nie musimy chodzić na to :P

agaska napisał(a): A po takich studiach to nic tylko wlasny hotel otworzyc. Jak pojdziesz robic do kogos to Cie zaharuja...


Dwa razy w życiu 'u kogoś' pracowałam i nigdy więcej nie mam zamiaru. Miałam swoją firmę (gastronomia) i już wiem że mam binzes we krwi po rodzinie. Nie umiem robić dla kogoś. Także spoko :smile: A te studia robię tylko dlatego że to lubię. Miałam iść na architekturę albo wystrój wnętrz, ale niestety nie ma zaocznych w moim mieście.

agaska napisał(a): Fakt, ze nie bylo tego malo, bo ponad 1000zl na reke


1000zł netto to jest dla Ciebie dużo? Tym bardziej za taką pracę? :shock: Omg. Mi za taką pensję to by się nie chciało z łózka wstawać. Przesada.

A co do tematu- świetne przepisy wrzucasz, wykorzystam :mrgreen: Wrzucę Wam potem zdjęcia moich rogalików i przepis z którego robiłam. Wrzucę Wam też przepis na chleb i na Mazurki Wielkanocne.

:smile:
magdalenabmw
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez agaska 28 mar 2010, 13:36
magdalenabmw, owszem, w moim miescie dostac ponad 1k na reke to juz sukces. I niestety, ale tutaj glownie pracuje sie ponad norme. Moglam robic w podobnym wymiarze godzin za 600zl (na STAZU, ewentualnie 800zl w innym miejscu) lub wziac jednak pelen etat w tym konkretnym hotelu. Wiadomo co wybralam, nie? Ale nie spodziewalam sie, ze bedzie az taki zapierdziel. Kazdy to ukrywa. A wczesniej pracowalam 3 tygodnie na stazu w sklepie z odzieza - praca stojaca, 10h dzien w dzien + 8h w sobote. Nie wolno mi bylo usiasc, kucnac, nic. Tylko stac w miejscu na stoisku dla dzieciakow... Skutecznie odstraszalam je chyba mina jaka mialam na gebie (zadna mordu na tych malych potworach, ktore rozpieprzaly wszystkie rzeczy po ziemi). Przerwy mialam max 20min. Do kibla moglam wyjsc 3x dziennie. W hotelu jednak mialam prace siedzaca... Tylko w nocy i pozniej sie pogmatwalo z tymi godzinami jak szefowa pozwalniala czesc ludzi, a czesc odeszla. Tak czy siak, dalam jej ulitamtum - albo daje mi stala umowe albo ja do roboty nie przyjde. Umowy nie zobaczylam, wiec do roboty nie poszlam w czerwcu. Mialam juz dosc. Moglabym sie sadzic z nia, ale PiP jest przekupiony - nic nie zrobia - a do innego miasta jechac mi sie szczerze nie chce, zwlaszcza, ze dotarlam do poprzednich pracownikow, ktorzy mi odradzili jakiekolwiek proby nawet odzyskania tego, o co mnie oszukano. Bo to ciemna masa.

Co do prawa na studiach - szkoda, ze nie chodzisz, bo prawo turystyczno-hotelarskie jest zupelnie inne od tego, ktore mamy na codzien. Ja jednak przerobilam cala te kobyle na lekcjach i nie zaluje, bo bylo sporo tego na egzaminie. Coprawda w robocie nie jest to potrzebne, ale czasem moze sie przydac. Mialam kilka syt, ze obronilam tylek wspolpracownikowi :P

Ciesze sie, ze sie przepisy podobaja :mrgreen: Goraco polecam herbatke, muffiny, dorayaki, rosolek i kurczaka. Oczywiscie reszta tez jest swietna, ale te to moje perelki. Moze wykopie dzis ze slupka ksiazki z kuchnia chinska i kriszny to bym podskrobala cosik wiecej ;) Ale to zalezy od tego czy nie wezme sie za cos innego, hehe.

Z utesknieniem czekam na chlebusiowy przepis :mrgreen:
Be the change you want to see in the world
Offline
Posty
680
Dołączył(a)
08 cze 2009, 20:33

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez magdalenabmw 28 mar 2010, 13:41
Agaska- na temat pracy napiszę Ci pw zaraz :smile: A z Twoich przepisów zrobiłam sobie właśnie herbatę bo akurat miałam składniki w domu i przyznaję że jest cudowna, a jak pachnie! Uch... chyba zaraz ją nosem wciągnę! :mrgreen:
magdalenabmw
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez agaska 28 mar 2010, 15:10
magdalenabmw, ciesze sie, mam nadzieje, ze smakowalo :)

Irish coffee

kawa fusowa (tchibo, prima, jaka tam lubicie)
zaparzacz (do oddzielenia fusow)
cukier kandyzowany
whiskey (najlepiej jack daniels)
bita smietana

Zaparzamy kawe w zaparzaczu, zeby nie bylo fusow. Kawa moze byc mocna, moze byc slaba, jak kto lubi. Do wysokiej szklanki (sa takie nawet specjalne do Irish Coffee -> http://www.poshportage.com/home-espress ... coffee.jpg ) wlewamy 50ml whiskey, nastepnie dodajemy cukru, kawy, a na koniec przyozdabiamy (ile dusza zapragnie) bita smietana. Mozna ja tez posypac drobinkami cukru.
Podawac od razu po nalozeniu smietany!
Be the change you want to see in the world
Offline
Posty
680
Dołączył(a)
08 cze 2009, 20:33

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez wovacuum 28 mar 2010, 15:43
agaska, wrzucaj te swoje przepisy :D kocham kuchniè orientalnà wièc jesli masz jakies cuda to czekam :D a udka glazurowane wlasnie wcina malz!!ja pozniej,na razie raczè siè whisky :twisted:
ps;w podobny sposob jak te udka mozna rowniez zrobic kaczkè po pekinsku??
wovacuum
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez agaska 28 mar 2010, 15:48
wovacuum, kaczke po bejdzinsku? :P Mozna, ale inna glazura z tego co pamietam. Jak znajde przepis to wam dam. Wykopalam kuchnie chinska i dania z woka, ale nie mam czasu ich przejrzec na razie ;)

[Dodane po edycji:]

Kraby smazone w glebokim tluszczu

375g wyluzowanych krabow
1 jajko
2-3 lyzki maki
sol
swiezo mielony pieprz
300ml oleju
1 cytryna

Kraby oczyscic. Z jajka, maki, soli i pieprzu przygotowac ciasto. Moczyc w nim kraby i smazyc je w goracym oleju na zloty kolor. Po usmazeniu odsaczyc na pergaminie, podawac z cytryna i podplomykami.

*w ten sposob mozna robic rowniez raki, krewetki i filety rybne, pociete w paski.

----------

Kurczak z ananaesm

1 piers kurczaka bez kosci
0,5 lyzki skrobi spozywczej
sol
swiezo mielony pieprz
1 lyzka oleju
0,5 lyzki imbiru
1-2 szczypty lagodnego curry
150g kawalkow ananasa (z puszki)
1 lyzka sosu sojowego
75ml wody
1 lyzeczka soku ananasowego

Kurczaka pokroic na male plasterki. Sol, pieprz i skrobie wmieszac. W tak przygotowanej mieszance obtoczyc mieso i smazyc je prawie do miekkosci przez ok. 5min w goracym oleju. Dodac imbir, ananasa, curry i odstawic calosc na 5min do naciagniecia. Wlac sos sojowy i wode. Lyzeczke skrobi rozmieszac z sokiem ananasowym i domieszac do miesa. Calosc dusic jeszcze przez 5min.
Podawac ze smazonym makaronem.

---------

Ryz po kantonsku

200g ryzu o dlugich ziarnach
50g szynki
50g krewetek bez skorupek
50g zielonego groszku z puszki
3 jajka
2 cebulki dymki
3 lyzki oleju
1 lyzeczka sosu sojowego
sol

Ryz dokladnie oplukac (az woda bedzie klarowna) pod biezaca woda. Wrzucic do duzej ilosci wody i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez 15 - 17min. Odcedzic.
Dymke umyc, obrac i posiekac. Krewetki umyc i posolic.
Ubic jajka, dodac sos sojowy i posiekana dymke. Na duzej patelni rozgrzac lyzke oleju, wlac jajka i usmazyc na cienki omlet. Gdy ostygnie, pokroic omlet na kwadraty o boku 1,5cm. Na takie same kwadraty pokroic szynke.
Na patelni rozgrzac lyzke oleju, wrzucic krewetki i smazyc przez 1 minute. Dodac szynke i groszek i smazyc dalej przez 2 minuty, ciagle mieszajac. Wyjac z patelni.
Wlac reszte oleju na patelnie, podsmazyc ryz. Dodac szynke, krewetki, groszek i pokrojony omlet. Wtmieszac i zaraz podawac.


Kaczka po seczuansku i bejdzinsku (pekinsku) bedzie kiedy indziej, bo przepisy sa dluuuugieeee...
Smacznego ;)
Be the change you want to see in the world
Offline
Posty
680
Dołączył(a)
08 cze 2009, 20:33

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez magdalenabmw 31 mar 2010, 12:03
Siema Babki :yeah:

Mam przepis na Mazurka mojej teściowej. Jak widać bardzo prosty a taaak pyszny że ojej!

MAZUREK

Składniki na ciasto:

-3 żółtka
-szklanka śmietany 18%
-25dag masła
-pół szklanki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 szklanki mąki

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i ucieramy ręcznie ciasto. Osobno w drugiej misce mieszamy żółtka, śmietanę i cukier. Następnie mieszamy zawartość jednej miski z drugą. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Ustawiamy piekarnik na 200 C, wkładamy ciasto na 15-20 minut, nakłuwamy ciasto widelcem i więcej go nakładamy przy bokach blachy bo lubi się skurczyć :P

Składniki na masę:

-pół szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-13dag masła (ponad pół kostki)
-półtora szklanki mleka w proszku i łyżka kakao
-migdały w płatkach i rodzynki

Mleko, cukier, masło, kakao gotujemy w garnku 1 minutę i trzepaczką ubijamy wsypując mleko w proszku.
Jak lekko przestygnie to rozlewamy to po cieście i wrzucamy w to migdały i rodzynki.

Smacznego :mrgreen:

KOCHAM to ciasto!
magdalenabmw
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez agaska 31 mar 2010, 12:49
magdalenabmw napisał(a):-migdały w płatkach i rodzynki

To juz nie dla mnie... Chyba, ze odejme migdaly i rodzynki. Rodzynow nie lubie, na migdaly uczulenie (tak jak na orzechy laskowe i wloskie) :-|
Ale faktycznie przepis wyglada kuszaco. Hm, mooooooze sprobuje... :roll:
Be the change you want to see in the world
Offline
Posty
680
Dołączył(a)
08 cze 2009, 20:33

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez magdalenabmw 31 mar 2010, 13:05
Możesz tam wrzucić co Ci się podoba :smile: Albo nic nie wrzucać. Masa sama w sobie jest tak pyszna, że ja nawet nie umiem tego opisać słowami. Bomba i tyle :great:

[Dodane po edycji:]

Wrzucam kilka przepisów na Wielkanoc :yeah: W tym na chleb dla Agaski, z przepisu z którego korzysta moja mama :great:

Słodkie Świnki

Składniki:
Ciasto:

* 5 jaj
* 150 g cukru
* 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
* 150 g mąki
* 100 g dżemu pomarańczowego
* 1 Polewa gotowa czekoladowa Dr. Oetkera
* 50 ml rumu
* ok.100 ml soku pomarańczowego
* 100 g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

* 150 g obranych ze skórki migdałów
* 3-4 łyżeczki mleka
* 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:
Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę, ciasto delikatnie wymieszać, nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut. Piekarnik gazowy: temp. 190o C (powinien być podgrzany). Piekarnik elektryczny: temp. 190o C (powinien być podgrzany). Gorące ciasto wyłożyć na deskę tak, aby papier do pieczenia znajdował się na wierzchu. Papier posmarować zimną wodą, ostrożnie oderwać. Ostudzony biszkopt pokroić w drobne kawałki, przełożyć do miski. Kawałki biszkoptu zagnieść na jednolitą masę z podgrzanym dżemem, płynną polewą (3/4 opakowania) i rumem. Dodać tyle soku pomarańczowego, aby masa była plastyczna. Nabierać po łyżce masy i formować tułowia na kształt kropli. Szpiczasty jej koniec troszkę spłaszczyć, aby powstał ryjek. Wykałaczką wycisnąć otwory nosków. Wiórki kokosowe wysypać na talerz, obtaczać uformowane tułowia prosiaczków. Migdały zalać wrzącą wodą, po 20 minutach obrać ze skórki. Tak przygotowane wcisnąć lekko po 2 sztuki jako uszka i 4 sztuki jako nóżki. Lukier
rozpuścić w kąpieli wodnej, zrobić prosiaczkom oczka. Z pozostałej płynnej polewy gotowej zrobić wykałaczką kropeczki imitujące źrenice. Do czasu spożycia zwierzątka włożyć do lodówki
.


Mazurek M&M's


Składniki:


Ciasto:

0,5 kg mąki,
kostka masła,
0,5 szklanki cukru,
2 żółtka
,
3 łyżki gęstej śmietany,
szczypta soli,
jajko do posmarowania.

Masa krówkowa:

40 dag krówek,
3 łyżki masła,
2 łyżki miodu
.

Masa czekoladowa:

200 g czekolady
mlecznej lub deserowej,
0,5 kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka.

Do dekoracji:

kolorowe wiórki,
galaretki w cukrze,
cukierki M&M's
lub inne, wedle uznania.



Jak przyrządzić?


Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę, cukier i szczyptę soli.

Masło posiekać nożem i jednocześnie mieszać z pozostałymi składnikami.

Następnie szybko zagnieść ciasto rękami i włożyć do lodówki
na około godzinę.

¼ schłodzonego ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na kształt formy.

Na wyłożonej pergaminem blasze rozłożyć ciasto, a z pozostawionej części uformować brzegi mazurka.

Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Masa krówkowa:

Krówki, masło i miód podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając.

Jeżeli wytworzy się jednolita masa, zestawić z ognia i lekko przestudzoną wyłożyć na ostudzone ciasto.

Gdy masa zastygnie udekorować ją według uznania.

Ja posypałam ozdobnymi wiórkami.

Masa czekoladowa:

Wszystkie składniki rozpuścić, aż powstanie gładka masa i ciepłą wyłożyć na ostudzony mazurek.

Po zastygnięciu masy udekorować wg uznania.

Ja posypałam pociętymi galaretkami w cukrze i cukierkami M&M's, ponieważ taką dekorację kochają dzieci.

Dekoracja to indywidualna sprawa każdego z nas.

Mogą to być także kolorowe posypki, wiórki czekoladowe i kokosowe, owoce kandyzowane, migdały, lukier, figurki marcepanowe.


Chleb

(składniki wystarczają na dwie formy do keksa)

Zaczyn:
10 dkg drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
1 kg mąki wrocławskiej
3 kopiate szklanki otręb
4 łyżki lnu (siemie lniane)
2 łyżki soli (ale wystarczy 1 łyżka)
2 łyżki kminku (mielony lub ziarna)
3 łyżki słonecznika

Wymieszać składniki na ciasto, dodać zaczyn i 3 szklanki ciepłej wody.
Po wyrośnięciu znów wymieszać i dać do forem. Po wyrośnięciu piec około 1 godziny (można nawet piec 1,5 godziny)
w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC.

Moja mama robi z tego przepisu :smile: Jadłam już kilka razy i pyszny był :D Ale też zależy od tego czy lubisz kminek? Bo mama mówi że jak nie lubisz kminku to ten może Ci nie posmakować bo możesz ten kminek w nim wyczuć i wtedy da mi drugi przepis, bo ma jeszcze inny z którego pare razy robiła. To daj znać :tel2:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
magdalenabmw
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez agaska 01 kwi 2010, 15:58
No kminek mozna chyba pominac ;P
Ale jak sie da to poprosze jeszcze ten drugi chlebus. Nie mam nic do kminku, moja mama tez, ale brat niecierpi.
Be the change you want to see in the world
Offline
Posty
680
Dołączył(a)
08 cze 2009, 20:33

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez magdalenabmw 01 kwi 2010, 16:05
Oczywiście że można pominąć :smile: Kminek jest w zasadzie tylko po to żeby nadać aromatu, ale bez niego też można.
magdalenabmw
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez agaska 01 kwi 2010, 18:19
No to sobie zrobie jeden z kminkiem jeden bez :mrgreen: Fotka wyglada obiecujaco!
Dziekowaaaaaaaaac! :uklon:
Be the change you want to see in the world
Offline
Posty
680
Dołączył(a)
08 cze 2009, 20:33

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez magdalenabmw 01 kwi 2010, 18:21
A fotka jest przypadkowa, więc się nią nie kieruj :mrgreen:
To życzę powodzenia, ja nigdy chleba nie robiłam więc nie wiem czy to trudne, ale chyba nie ;)
Za to dzisiaj piekę mazurki, potem się pochwalę.
magdalenabmw
Offline

Re: Poproszę o przepisy ;)

przez fobia 01 kwi 2010, 20:55
magdalenabmw, te świnki wyglądają zabójczo :mrgreen:
Offline
Posty
2243
Dołączył(a)
12 wrz 2008, 01:39

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Przeskocz do