Fakty i mity na temat odżywiania

Anoreksja, napadowe objadanie się, bulimia.

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez Artemizja 06 gru 2012, 13:10
Zważywszy na to,że mamy problem z prawidłowym odżywianiem i stosujemy praktyki,które zamiast pomagać,wyniszczają organizm,to pomyślałam,że dobrze będzie podejść do tematu od drugiej strony-zdrowej.Wiele osób ma mylne informacje na temat odżywiania i pozostaje w sferze mitów a nie faktów.Zachęcam do podzielenia się tym,co promuje zdrowe nawyki żywieniowe,pomaga utrzymać formę i zdrowie.Temat ma służyć promowaniu zdrowego odżywiania i dbania o siebie tak,żeby jedzenie nie stało się zmorą,która niszczy i nie kontrolowało każdej sfery życia.Wyjdźmy z zaburzonego schematu i skupmy się na tym,żeby wrócić do zdrowia...
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez freya 06 gru 2012, 16:27
Świetny pomysł. ;)
'Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?'

Venlectine
Symla
Topamax
Ketrel
doraźnie Afobam
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1702
Dołączył(a)
21 lut 2012, 23:19

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez linka 06 gru 2012, 18:25
Chcąc zachować piękną cerę i smukłą sylwetkę, powinnyśmy unikać tłuszczu i pieczywa
FAŁSZ Dietetycy zalecają zmniejszenie spożycia tłuszczów. Jednak to ograniczenie dotyczy głównie tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitych w cholesterol. Natomiast tłuszcze roślinne, takie jak oliwa czy oleje, powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. Są bowiem źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Grillowane potrawy są rakotwórcze
PRAWDA/FAŁSZ
Grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów przyrządzania mięsa. Jeśli wybierzemy niezbyt tłuste gatunki, np. polędwicę wołową lub cielęcą, karkówkę czy szynkę, i będziemy piekli je bez tłuszczu, z dużą ilością przypraw, danie będzie nie tylko smaczne, ale i dietetyczne. Zioła ułatwiają trawienie i mogą zastąpić sól, której nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Mięso z grilla bywa niebezpieczne jedynie wtedy, gdy tłuszcz wytapiający się z niego kapie bezpośrednio na rozgrzany ruszt. Wtedy właśnie powstają rakotwórcze substancje zwane dioksanami.
Jednak w bardzo prosty sposób możemy tego uniknąć, wystarczy umieścić mięso na aluminiowej tacce lub w folii. Podobnie powinniśmy postępować z grillowanymi warzywami.

Aby być zdrowa muszę jeść dużo warzyw
PRAWDA
Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład każdego posiłku. Dostarczają cennych witamin, zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, zawierają także: wapń, potas, magnez, sód oraz błonnik pokarmowy. Pamiętajmy, że niedobór witaminy C powoduje bladość, rogowacenie się naskórka oraz utratę elastyczności skóry. Palacze są szczególnie narażeni na jej niedobór. Ich zapotrzebowanie jest dwukrotnie wyższe niż u osób niepalących. Beta-karoten natomiast poza gładką skórą oraz jej opalonym odcieniem powoduje zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia oraz powstania niektórych nowotworów.

Trzeba pić dwa litry wody dziennie
PRAWDA
Minimalna ilość wody, jaka zabezpiecza niezbędne potrzeby organizmu, to l litr na dobę, maksymalna nie powinna przekraczać 30 mi wody na l kg masy ciała. Średnio zakłada się, że powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów na dobę. Pamiętajmy, że nasz organizm składa się w 70 proc. z wody. To ona stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych przebiegających w naszym organizmie. Jej brak prowadzi najpierw do wysuszenia oraz przyszarzenia cery, a w dalszej kolejności do osłabienia, rozdrażnienia i bezsenności.
Do niezauważalnych, jednak niebezpiecznych, zmian należy także niedostateczne wydzielanie produktów przemiany materii prowadzące do zatrucia organizmu. Pamiętaj, że zapotrzebowanie na wodę wzrasta w trakcie uprawiania sportu lub podczas przebywania w klimatyzowanym pomieszczeniu. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna, dlatego warto mieć ją cały czas przy sobie i popijać między posiłkami.

Jedzenie produktów light przyspiesza odchudzanie
Istnieją dwie grupy produktów typu light: dla cukrzyków, o obniżonej zawartości cukrów, ale ze zwiększoną zawartością tłuszczów, oraz dla osób odchudzających się. Te ostatnie mają przeważnie obniżoną zawartość tłuszczu, jednak często są dosładzane. Dlatego pomimo napisu light zawsze uważnie czytaj informacje na opakowaniu.


Pieczywo chrupkie jest dietetyczne
FAŁSZ
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie. Jednak ważne jest to, po jakie z nich sięgamy. Warto wybierać produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, grube kasze, brązowy ryż czy ciemne makarony. Te produkty są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz witamin, głównie z grupy B oraz witaminy E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez,
cynk, potas i fosfor.

Czekolada i przyprawy powodują wypryski
FAŁSZ
Dermatolodzy, którzy zajmują się trądzikiem, dowiedli, że zaledwie u 5 proc. badanych pacjentów dieta ma wpływ na powstawanie albo zaostrzenie istniejących zmian skórnych. Tabliczka czekolady dziennie na pewno nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie i figurę. Jeśli jednak ograniczymy się do dwóch, trzech kostek, a do tego zastąpimy mleczną czekoladę - gorzką, z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie.Czekolada wspomaga produkcję serotoniny w organizmie, dlatego poprawia nam humor. Najlepsza jest gorzka, bo ma najwięcej cennych minerałów i jest bogata w polifenole, witaminę E oraz miedź - składniki działające jak antyutleniacze. Zawiera magnez, który pomaga zwalczać stres, oraz potas obniżający ciśnienie krwi. Jedna mała kostka gorzkiej czekolady dziennie może się także przysłużyć obniżeniu złego cholesterolu oraz wspomóc działanie układu krążenia.

Sól to biała śmierć
PRAWDA
Sód, także ten zawarty w soli, odgrywa ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jednak pamiętajmy, że sól występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5-6 g (l płaska łyżeczka). Tymczasem statystyczny Polak spożywa jej sześciokrotnie więcej!

http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/fak ... odzywiania
Tak na początek :)



Pięć mitów żywieniowych:

Prawidłowe odżywianie - MIT 1: Jajka szkodzą zdrowiu. Należy ograniczać ich spożywanie.

Fałsz
: Jajka nie szkodzą! Według najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, zjedzenie około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu. Zawartość cholesterolu w żółtku jaja kurzego (ok. 448 mg) jest groźna tylko dla tych osób, u których jego poziom we krwi jest już znacznie podwyższony.

W jajku znajduje się najwyższej jakości białko, aminokwasy egzogenne (czyli takie, których człowiek nie wytwarza samodzielnie) i witaminy: A, z grupy B, witaminy E, D. Jajka są też źródłem potasu, siarki, fosforu, żelaza, cynku, a także cholesterolu, który jest substancją niezbędną w strukturze i funkcjonowaniu komórek. Jajko zawiera również lecytynę (zapobiegającą miażdżycy), ksantofil (zapobiegający osadzaniu się złogów na ścianach tętnic) i luteinę (która działa jak filtr chroniący przed skutkami szkodliwego promieniowania UVA i UVB, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki.)

Prawidłowe odżywianie - MIT 2: Mleko jest zdrowe.

I prawda, i fałsz
: Mleko ma dobroczynne działanie tylko u małych dzieci. Osoby dorosłe i starsze dzieci powinny ograniczać spożycie mleka!

Niestrudzeni amerykańscy naukowcy przebadali mleko nad wyraz dokładnie i szczegółowo i udowodnili, że ludzie dorośli, którzy odstawili mleko, wyraźnie zyskali na zdrowiu. Powyżej 15-tego roku życia mleko nie jest w codziennej diecie niezbędne, a nawet może zacząć działać w sposób alergizujący, powodować wzdęcia lub inne problemy ze strony układu pokarmowego. Bezpieczna ilość mleka dla człowieka dorosłego to ćwierć szklanki, na przykład jako dodatek do codziennej kawy. Jednocześnie badania wykazały, że u niektórych ludzi mleko trawi się doskonale, co jest wynikiem obecności rzadkiego genu. Więc każdy przez obserwację swojego organizmu sam doskonale wie, czy mu mleko służy, czy nie.

Prawidłowe odżywianie - MIT 3: Chude mleko jest zdrowsze.

Fałsz
: Odchudzone mleko jest pozbawione części swoich wartości odżywczych, na przykład dostarcza Ci mniej witamin A i D, gdyż są one rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.

Przygotowując na bazie mleka budyń lub inne słodkie danie, zdecydowanie lepiej jest użyć tłustego mleka, lecz spożyć potem mniej danego przysmaku.

Prawidłowe odżywianie - MIT 4: Sok jest zdrowym uzupełnieniem diety, a na pewno jest zdrowszy od kawy czy herbaty.

Fałsz
: Biała czy zielona herbata jest znacznie zdrowsza od soków kartonowych o długim okresie przydatności do spożycia.

Bywa, że częściej sok może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Oczywiście nie każdy sok i nie każdemu, ale należy zapamiętać, że nie można pić soków owocowych i warzywnych bez umiaru. Ani tym bardziej podawać dzieciom bez opamiętania. Soki mogą zawierać całe mnóstwo substancji szkodliwych - choćby pochodzących z nawozów sztucznych, substancji chemicznych nie obojętnych dla zdrowia (jak sztuczna witamina C, którą są wzbogacane soki czy syntetyczny kwas cytrynowy) oraz konserwantów. Wpływają negatywnie na szkliwo zębów. A nadmiar soku marchwiowego może uszkodzić wątrobę. Dużo więcej informacji na ten temat znajdziesz w: Uwaga - soki!

Prawidłowe odżywianie - MIT 5: Kawa szkodzi

Fałsz
: Kawa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Pod warunkiem, że jest w odpowiedni sposób parzona i pita w rozsądnych ilościach. Przeciętne spożycie kofeiny to 100 - 500 mg na dzień czyli 1 do 4 filiżanek dziennie. Zalety picia kawy są ogromne:

- ma działanie pobudzające

- ułatwia koncentrację

- rozjaśnia umysł

- dodaje energii

- stymuluje krążenie

- obniża napięcie mięśni

- poprawia samopoczucie

- wyszczupla

- przyśpiesza przemianę materii

- działa moczopędnie

- zmniejsza ryzyko otyłości

- zapobiega chorobom nowotworowym u kobiet

- zawarta w kawie kofeina ułatwia oddychanie, przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku, zwiększając tym samym odporność na zmęczenie. Zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu.

Oczywiście, jak przy wszystkim, należy zachować zdrowy rozsądek. Jeśli powyższe wywody spowodują, że przerzucisz się wyłącznie na jajka i kawę, to na pewno sobie zaszkodzisz. Jeśli jednak codziennie spożyjesz w jakiejś postaci jajko, wypijesz kawę z mlekiem i szklankę soku (nawet z kartonu), to dostarczysz organizmowi pożytecznych składników i nie narazisz się na przykre skutki uboczne. Oczywiście pod warunkiem, że zjesz jeszcze inne potrawy i wypijesz inne płyny, bo wybór produktów spożywczych mamy na szczęście ogromny.


http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdr ... ianie.html





Drastyczna dieta to najlepszy sposób na utratę wagi.
Mit!
Już po kilku dniach stosowania drastycznej diety pojawia się silne uczucie głodu, co często motywuje do zrezygnowania z tej diety.

Śniadanie jest najważniejsze.
Fakt!
Śniadanie dostarcza energii niezbędnej do właściwego funkcjonowania naszego organizmu w pierwszej części dnia.
Zobacz także: Zwróć uwagę na drugie śniadanie


Liczy się nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych produktów.
Fakt!
Obok jakości potraw, trzeba też mieć na uwadze stosunek do jedzenia i poszczególnych potraw. Często ważniejsza jest nie sama jakość produktu, ale ilość, sposób przygotowania oraz zachowania bezpośrednio po jedzeniu. Na przykład osoba cierpiąca na anoreksję może zjeść trzy posiłki dziennie, ale będą to tak małe ilości jedzenia, że przyczynią się do wychudzenia i wyniszczenia organizmu.
Jedzenie słodyczy i innych słodkich przekąsek prowadzi do tycia.
Mit! Jedzenie słodyczy w ograniczonych ilościach nie musi być powodem przybierania na wadze.


Środki moczopędne i przeczyszczające prowadzą do szybkiej utraty wagi.
Mit!
Obie grupy środków redukują poziom płynów w organizmie, co może prowadzić do czasowego spadku wagi nawet o kilka kilogramów, ale ten ubytek jest szybko rekompensowany po uzupełnieniu płynów.

Zaburzenia odżywiania dotykają wyłącznie dziewczynki i kobiety.
Mit!
Stale zwiększa się liczba mężczyzn chorujących np. na anoreksje czy inne zaburzenia odżywiania.

Zaburzenia jedzenia są dziedziczne.
Mit! Nie zostało to potwierdzone naukowo. Wskazuje się jedynie na pewien typ emocjonalności oraz wrażliwości, który możemy odziedziczyć po rodzicach, a który może zwiększać prawdopodobieństwo podatności na tego typu zaburzenia.

http://diety.wieszjak.pl/wszystko-o-die ... -mity.html

Na 3000 badanych, 42 procent wierzy w to, że jedzenie węglowodanów przed pójściem spać grozi otyłością, 43,7 procent myśli, że trawienie mięsa zajmuje naszemu organizmowi kilka dni, a 30% uważa, że jedzenie jajek jest złe dla zdrowia - podaje serwis mirror.co.uk

Jak wynika z badań nie wszyscy posiadamy aktualne wiadomości dotyczące odżywiania, pora więc obalić
kilka mitów związanych z jedzeniem.

MIT nr 1
Można schudnąć, jeśli unika się jedzenie węglowodanów po godzinie 17.


Wydaje się to prawdą, bo unikanie posiłków po godzinie 17 może przyczynić się do utraty wagi,
ponieważ pomaga nam ograniczyć ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Ale nie ma znaczenia czy będą to węglowodany czy nie. Chleb, makaron i ziemniaki zawierają istotne składniki odżywcze, więc nie należy z nich rezygnować i na pewno nie ma potrzeby, aby pilnować godziny ich spożywania.

MIT nr 2

Cellulit jest spowodowany jedzeniem fast foodów.


Niestety, jeśli cellulit byłby spowodowany przez właściwości i zawartość niezdrowego jedzenia to łatwiej byłoby się go pozbyć, a jak wiadomo, nie jest łatwo. Jego pojawienie się nie jest w ogóle zależne od tego co i ile jemy. Powstawanie cellulitu jest związane z przekształceniem się tkanki łącznej na której "wspierają" się komórki tłuszczowe. Może pojawić się więc w związku z odwodnieniem, narastaniem tkanki tłuszczowej, a nawet w związku z poziomem hormonów w organizmie.

MIT nr 3

Sałatki są zawsze zdrowe.

Oczywiście, jedzenie sałatek czy surówek może być zdrowe, co do tego nie ma wątpliwości. Jednak należy uważać na zawartość soli i tłuszczy. Sałatki kupowane w sklepie, już przeznaczone do spożycia, często mają więcej kalorii niż niejedna kanapka.

MIT nr 4

Jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu.

Jak się okazuje - według najnowszych badań, wcale nie jest to prawdą. To tłuszcze nasycone, których akurat w jajkach brakuje są przyczyną wysokiego cholesterolu. Można je za to znaleźć w śmietanie, maśle i tłustym mięsie.

Jak się okazuje, należy ciągle śledzić wyniki najnowszych badań, bo mogą one wnieść dużo dobrego do naszego sposobu odżywiania - czytamy na stronach mirror.co.uk.


http://wiadomosci.onet.pl/nauka/zdrowie ... omosc.html


AKTY I MITY O ODŻYWIANIU
Śniadanie pomaga schudnąć - FAKT I MIT: Śniadanie daje energetycznego kopa naszemu metabolizmowi. Rzeczywiście jedzenie śniadań powoduje mniejszy głód w porze popołudniowej, a nawet wieczornej ( o ile spożyjemy śniadanie trzy godziny po przebudzeniu). Jednak to nie wystarczy aby osiągnąć zamierzony efekt.

Herbata sprzyja chudnięciu - MIT: nie każda, tylko zielona i czerwona wpływa na efekty diety.

Warzywa można jeść bez ograniczeń - FAKT: duża objętość i zawartość błonnika oszukują głód. Błonnik daje uczucie sytości, zapewnia regularną przemianę materii i ułatwia trawienie.

Woda odchudza - MIT
: pozwala jedynie na pozbycie się toksyn, dlatego powinno się jej wypijać około 1,5 l dziennie.

Lepsze ryby od mięsa - MIT: nie wszystkie, łosoś i makrela zawierają sporo tłuszczu. Natomiast ich tłuszcz to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Od ziemniaków się tyje - MIT: nie, jeśli nie są podane z tłustym sosem, można spokojnie komponować je z warzywami.

Zupy są tuczące - MIT: Nie, jeśli ich nie gotujemy na tłustym mięsie oraz tradycyjnie nie zagęścimy zasmażką czy śmietaną. Warto zrezygnować z zagęszczania, a śmietanę zastąpić np. naturalnym jogurtem.

Panierki tuczą - FAKT: Mięso spowite w grubą panierkę i usmażone w dużej ilości tłuszczu jest wysokokaloryczne. W przypadku ryb, panierka może być dużo bardziej kaloryczna niż zawartość pod nią.

Białe pieczywo jest bardziej kaloryczne niż ciemne - MIT: różnice są naprawdę niewielkie, natomiast na korzyść ciemnego pieczywa przemawia fakt, że zawiera on więcej włókien i magnezu.

Owoce można jeść bez ograniczeń - MIT: większe ilości niż 2-3 sztuki dziennie mogą wpłynąć negatywnie na dietę z powodu dużej zawartości cukrów prostych. Nie zapominajmy, że niekontrolowane jedzenie owoców również prowadzi do tycia. Pijąc dużo soków owocowych można przybrać na wadze, ze względu na zawartość naturalnych cukrów ale i faktu, że często są one dodatkowo dosładzane. Najlepiej pić je rozcieńczane.

Kapusta poprawia przemianę materii - FAKT: Nie tylko świeża, lecz także kiszona zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit.

Sałatki sprzymierzeńcem - FAKT: o ile nie są przyrządzane na bazie majonezu czy śmietany. Dodatki w postaci sosów, podwyższają bilans kaloryczny sałatek.

Sery są bardziej kaloryczne niż mięso - FAKT: mimo, że zawierają podobne wartości białka, ich wartość kaloryczna jest znacznie wyższa.

Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć - MIT: sprzyja jedynie magazynowaniu dostarczonych pokarmów i większemu apetytowi przy następnym posiłku. Ominięcie posiłku to pozbawienie organizmu porcji witamin, białka i minerałów. Organizm lepiej strawi mniejsze, ale częstsze posiłki niż jednorazową bombę kaloryczną.

Przegryzki powodują tycie - FAKT: Najczęściej wybieramy paluszki, orzeszki czy pestki słonecznika i dyni, które są dość kaloryczne. Wydaje się nam, że kilka z nich nie zaprzepaści diety, natomiast liczby mówią same za siebie: 15 orzeszków laskowych to około 170 kcal.

Niektóre z leków sprzyjają nadwadze - FAKT: Apetyt zwiększają zwłaszcza środki psychotropowe czy też preparaty hormonalne, zatrzymujące wodę i sól, a także podnoszące poziom tłuszczów.

Głodówki sprzyjają nadwadze - FAKT: Organizm pozbawiony energii dostarczanej z pożywieniem, spowalnia procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi bardzo wolno.

http://www.sfd.pl/fakty_i_mity_o_odzywi ... 13545.html
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez Artemizja 07 gru 2012, 16:06
linka, super :great: Sporo tego ;)
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez linka 07 gru 2012, 16:41
Tak na szybko, poszukam w konkretnej literaturze gdy znajdę troszkę czasu :)
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez Artemizja 07 gru 2012, 19:41
linka, chętnie poczytam ;)
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Fakty i mity na temat odżywiania

przez ewakowal8 12 gru 2012, 22:36
Dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Ja jeszcze zdementuje od siebie jeden mit. Kiedyś słyszałam, że powinniśmy pić bardzo dużo wody mineralnej, wręcz be umiaru. Jednak to nieprawda i trzeba mieć świadomość, że picie zbyt dużej ilości wody może być wręcz bardzo niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza jeśli dana osoba mało je. To dotyczy głównie dziewczyn, które się odchudzają i są na diecie. Woda wypłukuje mikroelementy ale przede wszystkim może wam wypłukać sód z organizmu co jest bardzo niebezpieczne.
Offline
Posty
5
Dołączył(a)
12 gru 2012, 16:56

Fakty i mity na temat odżywiania

Avatar użytkownika
przez Artemizja 13 lis 2014, 08:56
Jestem ciekawa, jak to jest z sokiem z ziemniaków. Słyszałam, że sok z surowego ziemniaka jest bardzo zdrowy zwłaszcza dla osób z wrzodami żołądka, hipertrójglicerydemią i nadciśnieniem. Orientuje się ktoś w temacie?
Lepiej być diablicą,niż w aureoli usychać z nudów.

Niektórym ludziom nigdy nie dogodzisz.Lepiej się z tym pogódź-mniejsze ryzyko choroby wrzodowej i psychicznej.
Avatar użytkownika
Offline
Administrator
Posty
44133
Dołączył(a)
26 lip 2011, 00:38
Lokalizacja
Z PODZIEMNEGO ŚWIATA

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Przeskocz do