Forum Psychologiczne

Nerwica Depresja Psychologia

depresja, nerwica, forum psychologiczne

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina |  

Temat: Psychiatria to pseudonauka??

Napisz nowy temat Odpowiedz

Strona 1 z 2 [ Postów w tym temacie: 21Idź do strony 1, 2  Następna

Reklama

suknie ślubne hemoroidy kosmica.pl
Psychologiczny blog
PSYCHOTERAPIA I HIPNOZA - WARSZAWA

- Reklama u nas »
Autor

Psychiatria to pseudonauka??

Psychiatria to pseudonauka??
Post 23 Sie 2010, 17:18 

Od: 17 Sie 2010, 14:58
Ostrzeżenia: 0
Rola psychiatrów sprowadza sie głównie do przepisywania kolorowych tabletek...czy nie mogli by tego robić lekarze neurolodzy którzy zwykle mają wieksze pojęcie o funkcjonowaniu mózgu i jego zaburzeniach niz teoretycy-pseudonaukowcy-psychiatrzy...

Re: Psychiatria to pseudonauka??
Post 23 Sie 2010, 17:41 
Forum psychologiczne

Od: 04 Gru 2009, 17:24
Miejscowość: Miasto korków pozbawione
Pytasz, czy stwierdzasz?

______
K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"

Post 23 Sie 2010, 17:44 

Pytam i stwierdzam zarazem..pytam Was co o tym sądzicie i stwierdzam to co ja o psychiatrii sądze...

Post 23 Sie 2010, 18:00 
Forum psychologiczne

Od: 31 Maj 2010, 12:56
Stwierdzam że leki to jedyna rzecz która choć trochę pomaga żyć przepisał mi je psychiatra więc mam o nich dobre zdanie.A tak w ogóle to rozumiem gdyby powstał temat "Psychologia to pseudonauka" bo rzeczywiście nie wiele w niej naukowości sensu stricte,ale psychiatria to gałąź zachodniej medycyny której można zaufać.

______
Tyle już lat czekamy na lepszy czas
Ile to trwa, czekasz ty, czekam ja.

Post 23 Sie 2010, 18:02 

Nie pisze ze leki nie pomagają..i owszem czasem nawet bardzo..tylko czy funkcją psychiatry ma byc jedynie ich przepisywanie? z powodzeniem mógłby to robić neurolog...

Post 23 Sie 2010, 18:16 

Od: 21 Cze 2010, 20:17
Miejscowość: BlueRoom
Neurolog na mózgu pewnie się zna, ale czy na psychice się zna? A leki, jak by się kto uparł, to i internista przepisze. Tylko, jakie to ma właściwie znaczenie..?

______
excuse me
but i just have to
explode
explode this body
off me
wake-up tommorow
brand new
a little tired
but brand new

Baby... Did you forget to take your meds?

Post 23 Sie 2010, 18:21 

Co psychiatra wniosła w wiedze o mózgu? bada jedynie teoretycznie procesy myslowe i ich zaburzenia..po co wiec konczyc medycyne w takim celu -by miec licencje na przepisywanie proszków?równie dobrze leczeniem zaburzen psychicznych mogliby sie zajmowac filozofowie-egzystencjaliści z podstawową wiedza psychologiczna które zresza posiadają... tak na marginesie w USA psychoterapii moze udzielac doktor filozofii..

Post 23 Sie 2010, 18:24 
a co psychiatria ma wnosic do wiedzy o mózgu,skoro od tego jest neurologia?
to tak jakbys zarzucal hemetologom,że nie odkryli niczego istotnego w metodach terapii chorób odbytu.
Psychiatria zajmuje się procesami psychicznymi i farmakoterapią.Mylisz pojęcia.

Post 23 Sie 2010, 18:30 

Psychologia równiez zajmuje sie badaniem procesów myslowych ..p0sycholog od psychiatry rózni sie jedynie brakiem licencji na przepisywanie prochów i dlatego zarabia z tego tytułu zazwyczaj duzo mniej niz psychiatra ..a wiadomo ze na kierunkach medycznych jest silna selekcja i wielu zdolnych ludzi o rzetelnej wiedzy psychologicznej ma małe szanse by spełniac sie w psychiatrii... lobbing .. na studiach prawniczych,medycznych..wszedzie tam gdzie "ograniczony dostęp" oznacza w konsekwencji "nieograniczone zyski " w przyszłosci...

Post 23 Sie 2010, 18:34 
Psycholog nie ma studiów medycznych,a psychiatra ma.
Psycholog nie ma pojęcia o farmakoterapii,psychiatra ma.
Osobiscie bardziej ufam lekarzom niż psychologom.Może dlatego,że sama prze chwile studiowalam psychologię.
Często pozbawione podstaw empirycznych bajdurzenie,domysly i same hipotezy mnie odstraszyly.Dobrze jest opierac się o konkretną wiedzę.

Post 23 Sie 2010, 18:46 

Jak zwykle zycie jest bardziej skomplikowane ..i pewnie w/w temat ma głębsze dno niz nam sie wydaje...

Post 23 Sie 2010, 18:47 
na pewno.wszystko ma głębokie dno :P

Post 23 Sie 2010, 18:58 

Od: 21 Sty 2010, 04:14
I tak i nie. Leki są niekiedy potrzebne chorym ludziom, aby mogli stanąć na nogi, jednak nie zmienia to faktu, że wiele osób idzie na łatwizne i zaczyna się nimi faszerować bez większego powodu. To samo dotyczy lekarzy, którzy aby tylko wypchać sobie portfel każdemu wmówią zaburzenie i przepiszą prochy, o których sami najczęściej gówno wiedzą. Niestety, miałam do czynienia z wieloma lekarzami i chyba tylko dwoje było dla mnie....sympatycznych. Jeden z nich o boże, wykazał się nawet empatią i próbował mnie zrozumieć. Reszta? Glupio-mądre gbury, które wmawiały mi swoje pseudo-naukowe brednie, poparte równie "mondrymi" książkami, których autorzy do ludzkiej psychiki podchodzili jak do złamanej nogi. Wielu ludzi nawet nie wie o tym, że są ofiarami psychiatrii, lekarze często żerują na takiej naiwności i zagubieniu chorego. Podsumowując : leczenie -tak, ale tylko pod opieką lekarza z powołaniem, czyli ucziwym, ludzkim, wrażliwym, empatycznym, rzeczowym, godnym zaufania , z pasją. Teraz ...jak tu takiego znalezć? :pirate:

Post 23 Sie 2010, 19:10 

Raz byłem u psychiatry który po uswiadomieniu sobie ze znam sie "co nieco" na rzeczy i objawy choroby czy tez farmakologia nie są mi obce zapytał sie mnie w konsekwencji "to jaki by pan chciał lek"?? .. wiecej juz do Niego nie poszłem...

Post 23 Sie 2010, 19:18 
Forum psychologiczne

Od: 04 Gru 2009, 17:24
Miejscowość: Miasto korków pozbawione
pasożyt napisał(a):
Raz byłem u psychiatry który po uswiadomieniu sobie ze znam sie "co nieco" na rzeczy i objawy choroby czy tez farmakologia nie są mi obce zapytał sie mnie w konsekwencji "to jaki by pan chciał lek"?? .. wiecej juz do Niego nie poszłem...
Ja lapie juz o co koledze chodzi: zwyczajnie boi sie etykietki psychicznego, jakiej, w jego mniemaniu, neurolog na czole nie przylepia. To raz, a dwa: standardowa reakcją psychiatry na pacjenta "wiedzącego lepiej" jest wlasnie zapisanie mu, w miare mozliwosci oczywiscie, takich leków, jakich on do kosza nie wywali. Skoro pokazales mu w czasie badania, ze byles 2x w aptece i znasz kilka nazw, a o paru innych poczytales w sieci, to naturalne, ze chcial Ci przepisac cos, co Ci pomoze a czego nie odrzucisz. Trzy: pisze sie "poszedłem", a nie "poszlem"... :mrgreen: :mrgreen:

______
K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"

Post 23 Sie 2010, 19:30 

Majster ja pisze poszłem :mrgreen: (taka moja osobista pochwała niedoskonałości )... etykiety "psychiczny " sie nie obawiam ,lecze sie psychiatrycznie od 14 lat i chcąc nie chcąc znam sie -nie chwaląc - na lekach o rozeznaniu swojego demona (depresji) niewspominając ... lekarz pytający sie pacjenta bez względu na jego wiedze w temacie "jaki lek Panu przepisać" daje moim zdaniem wyraz swojej niekompetencji...(za co tacy ludzie biorą pieniądze?? za to ze ja sam siebie diagnozuje i lecze)???

Post 23 Sie 2010, 20:10 
Moderator
Forum psychologiczne

Od: 10 Gru 2009, 07:07
pasożyt, jestem przykładem osoby, która leki ma przepisywane przez neurologa, od poczatku leczenia. Babka dość konkretna, ostrożnie dobiera leki, poza tym zna moją historię moich róznych dziwnych stanów, lęków itp więc wie co mi przepisywać. Poza tym dzięki niej miałam tk głowy, badania na tarczycę, boreliozę (którą potwierdziła). Dużo zawdzięczam tej kobiecie.

Dodam, że leki też dobierała mi po konsultacjach z psychologiem.

______
> > K L I K < <

Post 23 Sie 2010, 20:12 
szczesliwy_chomik napisał(a):
Podsumowując : leczenie -tak, ale tylko pod opieką lekarza z powołaniem, czyli ucziwym, ludzkim, wrażliwym, empatycznym, rzeczowym, godnym zaufania , z pasją. Teraz ...jak tu takiego znalezć? :pirate:

zapraszam do Sopotu ;)

Post 23 Sie 2010, 20:38 

Wizyta u mojego lekarza trwa zwykle nie wiecej niz 5 min... ... ale leki "wali" takie jakich porządam :mrgreen: wiec stwarzam mu wrazenie ze jest OK... w sumie niekompetencja lekarza choc zadko równiez moze miec pozytywne strony...

Wyświetl:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 ]  Idź do strony 1, 2  Następna