Depresja a problemy z tarczycą.

Forum poświęcone depresji oraz CHAD. Jeżeli czujesz, że sam/a sobie nie radzisz, nie zwlekaj z napisaniem o tym. A jeżeli depresje masz za sobą - możesz podzielić się wskazówkami.

przez nitka 28 maja 2007, 01:33
ja właśnie przez zdiagnozowanie niedoczynnosci tarczycy doszłam do tego ze mam nerwicę i depresję. Tarczyca, depresja, nerwica = hormony. Wszystko sie ze sobą wiąże.
"To jest szczęśliwy dzień. Bo otworzyłam oczy, poruszyłam ręką, bo mam coś do zrobienia i mogę mówić..."
Offline
Posty
138
Dołączył(a)
13 sty 2007, 11:09

Avatar użytkownika
przez Nelka 28 maja 2007, 02:06
Ja to rozumiem...czytałam na ten temat bardzo dużo...ja szłam z nastawieniem, że powie mi, że z takim przerażająco niskim TSH mam tą nadczynność tarczycy...a ona mi tak lekko mowi - przekonuje, że nie widzi by to nadczynnośc była.


Czuję sie skołowana, bo wychodzi na to, że nie wiem co mam juz o swoim zdrowiu mysleć...co mi zagraża, co mam leczyć...by w końcu poczuć sie jak kiedyś...znowu jestem w punkcie wyjscia :(
Żyć, nie-umierać!
Avatar użytkownika
Offline
Posty
171
Dołączył(a)
12 maja 2007, 16:53
Lokalizacja
Wrocław

Avatar użytkownika
przez 331ania 29 maja 2007, 17:17
Nelka napisał(a):mam teraz zrobić badanie T4 i T3

jak już zrobisz te badania to wtedy lekarz będzie mógł stwierdzić co jest przyczyną niskiej wartości hormonu tsh.Ale nie martw się bo wiem że będzie dobrze,choć myślę że bez leków się nie obejdzie, ale one tylko Ci pomogą a z pewnością nie zaszkodzą ;)
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
610
Dołączył(a)
29 lis 2006, 22:38

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

przez Pefekt 03 cze 2007, 14:19
nitka napisał(a):ja właśnie przez zdiagnozowanie niedoczynnosci tarczycy doszłam do tego ze mam nerwicę i depresję. Tarczyca, depresja, nerwica = hormony. Wszystko sie ze sobą wiąże.


Nitka, ale jak to się dokładnie odbyło? Endokrynolog coś zasugerował czy na własną rękę do tego doszłaś?

Ja mam wizytę u endokrynologa w połowie czerwca. Już się nie mogę doczekać. Mam takie marzenie, że da mi hormony do łykania i całe moje życie się odmieni na lepsze. :)
Offline
Posty
6
Dołączył(a)
14 maja 2007, 19:43

Avatar użytkownika
przez Nelka 03 cze 2007, 15:49
Wiecie co?...ja już nie wiem co mam myslec :/...zrobilam te dodatkowe badania + TSH....i wszystko nagle jest w normie...miesiąc temu TSH było 0.021, a teraz jest 2,45 - oczy mi normalnie prawie co z orbit nie pouciekały :(...myslicie, że do 3 razy sztuka?
Żyć, nie-umierać!
Avatar użytkownika
Offline
Posty
171
Dołączył(a)
12 maja 2007, 16:53
Lokalizacja
Wrocław

przez Munia 03 cze 2007, 21:43
ważne jest ,zeby badanie robić zawsze w tym samym laboratorium.
Na innym sprzęcie wynik może wyjść różny.
Pozatym ten wczesniejszy wynik to wcale nie jest dużo ponizej normy :)
Offline
Posty
3
Dołączył(a)
14 maja 2007, 09:20

Avatar użytkownika
przez Nelka 03 cze 2007, 23:21
Munia ja o tym doskonale wiem, to samo labolatorium!....tylko dokładnie 4 tygodnie później.

"Pozatym ten wczesniejszy wynik to wcale nie jest dużo ponizej normy :) "

Rozbawiłaś mnie tym...19 razy poniżej normy to mało? <lol>
Żyć, nie-umierać!
Avatar użytkownika
Offline
Posty
171
Dołączył(a)
12 maja 2007, 16:53
Lokalizacja
Wrocław

przez Munia 04 cze 2007, 12:38
napisz tu wynik razem z normami laboratoryjnymi.

wg mnie to wcale nie jest az tak tragiczny wynik. Uwierz mi :)
Offline
Posty
3
Dołączył(a)
14 maja 2007, 09:20

Avatar użytkownika
przez 331ania 04 cze 2007, 18:04
Nelka a masz już jakieś leki?czy nic Ci nie dali od nadczynności?
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
610
Dołączył(a)
29 lis 2006, 22:38

Avatar użytkownika
przez Nelka 04 cze 2007, 21:42
331ania Endo po pierwszym TSH mi nic nie dawała, a teraz chyba nie pójdę, bo nagle wszystkie badania sa w normie.

Munia TSH=0.021 a norma jest 0.4 - 4.0...i po 4 tygodniach TSH=2,45 już wszystko jasne?
Żyć, nie-umierać!
Avatar użytkownika
Offline
Posty
171
Dołączył(a)
12 maja 2007, 16:53
Lokalizacja
Wrocław

Avatar użytkownika
przez 331ania 04 cze 2007, 21:53
hhmm..dziwne że tak to skacze-ale wiesz co?idz po raz kolejny i zapytaj dlaczego jest taka różnica miedzy pierwszym badaniem a drugim?co może być przyczyną bo powiem Ci że dziwne że bez leków tak zmienił się poziom tsh..naprawdę nie wiem dlaczego?ja raczej mam to zawsze ponizej normy ale staram się pilnować bo gdy spada zle się czuję więc już zawsze wiem kiedy czas zmienić leki ;) ja obecnie mam bardzo niskie tsh niższe niż Ty ale u mnie to leki sprawiły że tak spadło :( dlatego teraz muszę szybciutko zmniejszyć dawkę by trochę podnieść poziom tsh-naprawdę zrób może jeszcze raz to badanie bo to coś dziwnego że tak się to zmienia u Ciebie.Pozdrowionka :smile:
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
610
Dołączył(a)
29 lis 2006, 22:38

Avatar użytkownika
przez Nelka 05 cze 2007, 12:12
331ania Dzięki! :)

Wiesz...tak się zastanawiałam czy oni czasem za pierwszym razem się nie pomylili...wrr....no nie wiem...w tym labolatorium to bede dopiero za okolo miesiąc...nad Endo jeszcze pomyslę...ja Cię całkiem rozumiem z tymi stanami przy tak niskim TSH....pozdrówki!
Żyć, nie-umierać!
Avatar użytkownika
Offline
Posty
171
Dołączył(a)
12 maja 2007, 16:53
Lokalizacja
Wrocław

przez Zmęczona 28 lip 2007, 09:35
czesc wszystkim ,otoz ja mam problemy z tarczycą i mam nerwice natrectw jesterm ciekawa czy to moze miec jakis zwiazek ze sobą... jak myslicie ?czekam na odpowiedzi ,Pozdrawiam
Offline
Posty
46
Dołączył(a)
04 lip 2006, 20:02

Avatar użytkownika
przez Jovita 28 lip 2007, 11:18
depresja, zmeczenie, duszności, moga byc zwiazane z tarczyca ale czy nerwica natrectw ? chyba raczej nie! ale ja na ten temat malo wiem a tez bym chciala sie dowiedziec co napisza inni bo chyba mam tez problemy z tarczyca ale musze badania zrobic tylko nie wiem jakie!!
A gdy nastaną deszczowe dni , nauczę się przechodzić między kroplami
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
1577
Dołączył(a)
22 lip 2007, 20:57
Lokalizacja
Radom

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Przeskocz do