Depresja a problemy z tarczycą.

Forum poświęcone depresji oraz CHAD. Jeżeli czujesz, że sam/a sobie nie radzisz, nie zwlekaj z napisaniem o tym. A jeżeli depresje masz za sobą - możesz podzielić się wskazówkami.

Depresja a problemy z tarczycą.

przez placek767 13 paź 2011, 12:36
Natrętne myśli
Witam, Jestem tu nowy prosze o wyrozumiałość :)
Mam problemy z tarczycą dokładnie niedoczynność tarczycy mam guzki na tarczycy i niebawem będe miał przeprowadzaną biopsje chciałem zapytac czy lęki mysli natretne stany depresyjne mogę zgonić na tarczyce czy to może inny powód... Przyznam ze nerwicowy byłem od małego w dzieciństwie panicznie przeraziłem sie co to śmierć i potrafiłem płakać cały dzień. poźniej była szkoła to było dla mnie jakimś zajęciem zeby nie mysleć o niczym negatywnym. Teraz natomiast skończyłem szkołe i od kąd wykryto u mnie tarczyce miewam lęki, zaburzenia snu, płytkie sny, Rano moge spac, po południu wszystko jest dziwne, wieczorem czuje sie normalny. Za dnia miewam odczucia jakby swiat sie całkiem obrócił jakbym nie był juz tym samym człowiekiem. Miewam natrętne mysli nie wiem czy to moge nazwac myslami samobójczymi ale co podobnego... oczywiscie ja tych myśli nie chce odganiam od siebie ale bardzoi sie ich boje i chciałbym zeby wszystko wróciło do normy na tarczyce lecze sie dopiero 2 Tyg. Przyznam tez ze w ostatnim czasie dużo imprezowałem co mogło pogłębic ten stan u mnie po alkocholu. Ostatni rok przezywałem w stresie np wypadek samochodem, od roku mam dziewczyne, Matury.Byłem też raz u psychiatry w pewien sposób zrobiło mi sie lepiej jak sie wyżaliłem ale na pare godzin poźniej wszystko wróciło dostałem leki na uspokojenie które nie podobały mi sie bo mnie tylko wyciszały a bez leków czasem jestem wesoły jak kiedyś a czasami miewam własnie te stany. Wspominając jeszcze o tych myślach samobójczych to nie są one takiego typu ze juz mi nic nie pomoze nie ma co sie męczyc itp ja chce walczyc bo wiem ze moze mnie w zyciu dużo rzeczy miłych spotkać i przedewszystkim chce je wygonić z siebie.. ide miastem przeczytam słowo na plakacie czy gdzies związane ze śmiercią i jakoś otacza mnie wtedy niepokój przeczuwam ze to wlasnie powód tego strachu z dzieciństwa.
Ostatnio edytowano 13 paź 2011, 22:35 przez *Monika*, łącznie edytowano 1 raz
Powód: przeniesiono z działu nerwica natręctw
Offline
Posty
1
Dołączył(a)
09 wrz 2011, 11:03

Depresja a problemy z tarczycą.

Avatar użytkownika
przez *Monika* 13 paź 2011, 22:42
placek767, Witaj.
Miałam lęki dokładnie z tego samego problemu co Ty.
Było to 13 lat temu. Guz tarczycy.
PO terapii uspokoiło się.
Natomiast w 2009 r. miałam usuwany jeszcze jeden guzek.Moje zaburzenia wróciły.
Czeka mnie 3-cia operacja, mam 3 guz do usunięcia.
NIe mam nadczynności i niedoczynności, hormony w granicach normy.
Uczęszczam na terapię dwa lata.
Myślę, że problemy z guzkami uruchamiały u mnie lęki, plus do tego jeszcze inne trudności akurat u mnie się nałożyły.
Na terapię uczęszczam od 2 lat.
Są efekty, jest poprawa.
Proszę przejrzyj ten wątek.
Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Główny Moderator
Posty
18813
Dołączył(a)
16 paź 2009, 19:20
Lokalizacja
Ślązaczka z krwi i kości

Depresja a problemy z tarczycą.

przez mifune85 11 lip 2012, 11:10
Witam
Jestem tutaj nowy. Mam 27 lat i od około 10 lat męczę się z nerwicą. Objawy nerwicy za każdym razem mnie zaskakują i nigdy nie możn a być na nie odpowiednio przygotowanym. Od Stycznia tego roku leczę się na chorobę hashimoto-niedoczynność tarczycy. Odkąd biorę hormony tarczycy to mój stan się poprawiał ale od ponad miesiąca odczuwam jakby jakiś cykl osłabień. Kilka dni czuje się w miarę dobrze(ale bez euforii) po czym nadchodzi kilka dni depresji i silnego zmęczenia. Mam problem bo nie wiem czy to nerwica daje objawy czy choroba tarczycy?Jest tutaj na forum ktoś z podobnym problemem. Od 3 tygodni biorę z powrotem lek antydepresyjny który brałem przez dłuższy czas-Amitryptylinę. Chodzę także do psychiatry i zapisałem się na psychoterapię na którą jednak długo będę musiał czekać:/
Ostatnio edytowano 12 lip 2012, 16:27 przez *Monika*, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączono z w/w wątkiem z uwagi na treść Twojego postu
Offline
Posty
137
Dołączył(a)
11 lip 2012, 11:02

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Depresja a problemy z tarczycą.

Avatar użytkownika
przez misiek_1 14 mar 2013, 13:37
moje wyniki badan

TSH 3,620 norma 0,27-4,2
Ft3-3,34 2,04-4,4
Ft4-0,88 norma 0,93-1,71

z tego wynika,ze mam niski poziom tyroksyny,czy to może oznaczac niedoczynnosc tarczycy??? wizytę mam dopiero za 2 tyg. u lekarza ale może ktoś miał podobnie. prosze odezwijcie się. dodam ze od 2 lat cierpie na depresję i bezsennosc.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
235
Dołączył(a)
19 paź 2011, 08:19

Depresja a problemy z tarczycą.

Avatar użytkownika
przez Molko 24 cze 2013, 23:09
U mnie istnieje jakiś związek z lekami na niedoczynność (haszimoto też mam ale na to nie ma leku ) a tym że jak biorę regularnie i sie pilnuję to jest lepiej bardziej nad soba panuje
“Be yourself, don't take anyone's shit, and never let them take you alive.”
Avatar użytkownika
Offline
Posty
141
Dołączył(a)
08 mar 2009, 22:42
Lokalizacja
Gdynia-Delmenhorst

Depresja a problemy z tarczycą.

przez Monar 03 lip 2013, 00:20
Mam problem bo nie wiem czy to nerwica daje objawy czy choroba tarczycy?

Najlepiej wybrać się do specjalisty, on odpowie na nurtujące Cię pytanie...

Ja mam i nerwicę i chorą tarczycę... I w sumie mi wydaje się, ze to wszystko mam przez nerwicę. Nawet kardiolog tak powiedział.
A leków na nerwicę nie biorę, ani na tarczycę, więc cały czas też jestem niestety narażona na ataki.
Offline
Posty
2201
Dołączył(a)
03 kwi 2013, 00:43

Depresja a problemy z tarczycą.

przez mifune85 03 lip 2013, 12:25
Monar napisał(a):
Mam problem bo nie wiem czy to nerwica daje objawy czy choroba tarczycy?

Najlepiej wybrać się do specjalisty, on odpowie na nurtujące Cię pytanie...

Ja mam i nerwicę i chorą tarczycę... I w sumie mi wydaje się, ze to wszystko mam przez nerwicę. Nawet kardiolog tak powiedział.
A leków na nerwicę nie biorę, ani na tarczycę, więc cały czas też jestem niestety narażona na ataki.



Specjaliści nigdy nie odpowiadają na takie pytania:)Odpowiedź zawsze brzmi że może tak a może nie, to jest mozliwe ale raczej nie. Dużo też zależy od nastawienia danego lekarza do zaburzeń psychicznych. Czemu nie bierzesz żadnych leków?Przy chorej tarczycy branie np.euthyroxu to mus.
Offline
Posty
137
Dołączył(a)
11 lip 2012, 11:02

Depresja a problemy z tarczycą.

przez Miss Worldwide 13 sie 2013, 15:42
Dzisiaj sie dowiedzialam, ze mam wysokie TSH czyli niedoczynnosc ale jeszcze nic powaznego bo tylko 6.4. Skierowali na badania USG.

Tak sie zastanawiam ile moze tu byc z tego wplywu na sama depresje z ktora borykam sie juz tyle lat.

Przypadkowo zrobili mi badanie TSH bo robili mi badania ogolne na oslabiony organizm zeby zobaczyc czy cos jest gdzies nie tak ale wszysyko poza tym TSH bardzo dobrze. W sumie to bardzo bym sie cieszyla jesli ta moja depresja to nie depresja tylko TSH ale watpie w to. Bo juz od lat mam napady lékowe i depreche. :/

Czytalam, ze mozna pomylic objawy depresji z niedoczynnoscia ale na jakim poziomie jest to mozliwe? Ile mam szans na to, ze to TSH a nie deprecha? Ktos cos wie, ma jakies linki do jakis zrodel powaznych? A co jak sie ma i niedoczynnosc i depresje? te same objawy o podwojnej sile? Jak sie zaccznie leczyc tarczyce moze sie zmniejszyc depresja??? Tyle mam pytan ale sama nie wiem jakch w sumie. Chyba jakies swiatelko nadzieji znalazlam w tym TSH.. :/
http://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc


Pristiq 100mg
Lorazepam okolo 3-4mg na dobe, staram sie teraz aschodzic powoli, doszlam do 2.5mg
Tramadol na bol. Staram sie nie brac, chyba ze juz mocno kregoslup boli

Wczesniej: rozne benzo, seroxat, wenla, duloksetyna.
Offline
Posty
880
Dołączył(a)
02 sty 2006, 03:39
Lokalizacja
Alicante/Szczecin

Depresja a problemy z tarczycą.

Avatar użytkownika
przez jasaw 13 sie 2013, 18:01
Miss Worldwide, polecam przeczytać:

http://www.endokrynologia.net/tarczyca/ ... y-tarczycy
"Cierpliwość jest podporą słabości, niecierpliwość - ruiną silnych"
"Nie możesz dokonać wyboru, jak umrzeć. Ani kiedy.
Możesz tylko zdecydować, jak żyć. Teraz"
Avatar użytkownika
Offline
Dobra Dusza Forum
Posty
8063
Dołączył(a)
25 paź 2011, 19:36
Lokalizacja
Centrum

Depresja a problemy z tarczycą.

przez Miss Worldwide 16 sie 2013, 01:27
jasaw,
dzieki, juz to czytalam. Malo danych typu jakie TSH juz powoduje skutki podobne do depresji, ile lat mozna miec to TSH zbyt wysokie i juz powoduje takie objawy. Tzn, ile czasu rozwija sie ta niedoczynnosc i juz moze we wczesnym stadium dawac takie objawy?
I dlaczego psychiatra pierwsze co nie wysyla na badanie TSH? Moze ma jakis sposob zeby okreslic, ze to jednak depresja.
http://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc


Pristiq 100mg
Lorazepam okolo 3-4mg na dobe, staram sie teraz aschodzic powoli, doszlam do 2.5mg
Tramadol na bol. Staram sie nie brac, chyba ze juz mocno kregoslup boli

Wczesniej: rozne benzo, seroxat, wenla, duloksetyna.
Offline
Posty
880
Dołączył(a)
02 sty 2006, 03:39
Lokalizacja
Alicante/Szczecin

Depresja a problemy z tarczycą.

Avatar użytkownika
przez dogomaniaczka 20 wrz 2013, 16:49
mi się udało po tylu latach iść na badania krwi i się okazało że TSH podwyższone. Norma 4,02 a ja mam 8,07. Także muszę iść zrobić dalsze badania. Boje się lekarzy..
Avatar użytkownika
Offline
Posty
6074
Dołączył(a)
21 maja 2011, 13:42

Depresja a problemy z tarczycą.

przez Miss Worldwide 14 sty 2014, 02:43
dogomaniaczka, no to wyzej niz u mnie. Ja mialam 6 z groszami. W poniedzialek mam nastepne badanie i wtedy juz chyba jakas kuracja.
Co do deprechy to oprocz niedoczynnosci tarczycy to jeszcze niedobory witaminy D maja wplyw na objawy takie jak deprsja. Chyba sie powinno tez sprawdzic poziom wit. D
http://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc


Pristiq 100mg
Lorazepam okolo 3-4mg na dobe, staram sie teraz aschodzic powoli, doszlam do 2.5mg
Tramadol na bol. Staram sie nie brac, chyba ze juz mocno kregoslup boli

Wczesniej: rozne benzo, seroxat, wenla, duloksetyna.
Offline
Posty
880
Dołączył(a)
02 sty 2006, 03:39
Lokalizacja
Alicante/Szczecin

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Kanashi i 24 gości

Przeskocz do