angielski windows i polskie napisy...

Hasiok.

angielski windows i polskie napisy...

Avatar użytkownika
przez Korba 13 kwi 2011, 14:15
Wiem, że to nie forum informatyczne, ale w końcu jestem w Off-topie.
Przeszukałam takie fora i żadna z podanych tam rad mi nie pomogła.

Otóż mam angielską wersję Windowsa XP. Nie mam z nią żadnych problemów, do momentu, gdy ściągnąwszy parę filmów oraz napisów do nich zauważyłam, że odtwarzając te pliki na lapku jest problem z polskimi znakami. W plikach z napisami już nie ma polskich znaków tylko "robaczki". Korzystam w WMP oraz Media Player Classic i z każdym jest ten problem. I pewnie będzie, bo skoro w pliku już nie pojawiają się polskie znaki, to raczej żaden program tego nie odtworzy prawidłowo.

Jest tu jakiś spec, który poradzi blondynce? :oops:
Pieprz-i-vanilia
F60.31 F38 F33 F31
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
12808
Dołączył(a)
22 sty 2010, 22:58
Lokalizacja
nie z tej ziemi

angielski windows i polskie napisy...

Avatar użytkownika
przez linka 13 kwi 2011, 14:35
A w jakim formacie pliku masz napisy?
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

angielski windows i polskie napisy...

przez paradoksy 13 kwi 2011, 14:45
windows raczej nie ma na to wpływu - prędzej program, którego używasz i kodowanie.
ściągnij bestplayer'a (np. z dobreprogramy.pl) i powiedz, czy dalej Ci niepoprawnie wyświetla napisy.
paradoksy
Offline

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

angielski windows i polskie napisy...

Avatar użytkownika
przez Korba 13 kwi 2011, 14:49
linka napisał(a):A w jakim formacie pliku masz napisy?


napisy są w formacie .txt
Pieprz-i-vanilia
F60.31 F38 F33 F31
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
12808
Dołączył(a)
22 sty 2010, 22:58
Lokalizacja
nie z tej ziemi

angielski windows i polskie napisy...

Avatar użytkownika
przez linka 13 kwi 2011, 14:49
Albo np Subedita :smile:
Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się...
Avatar użytkownika
Offline
Przyjaciel forum
Posty
11446
Dołączył(a)
10 gru 2007, 14:11
Lokalizacja
Rivia

angielski windows i polskie napisy...

przez paradoksy 13 kwi 2011, 14:59
Kasia,ściągaj bestplayera (jego nie trzeba instalować) i zobaczysz, że Ci pójdą napisy
paradoksy
Offline

angielski windows i polskie napisy...

Avatar użytkownika
przez Korba 13 kwi 2011, 15:13
paradoksy, Basiu, w Bestplayerze jest to samo.
Pieprz-i-vanilia
F60.31 F38 F33 F31
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
12808
Dołączył(a)
22 sty 2010, 22:58
Lokalizacja
nie z tej ziemi

angielski windows i polskie napisy...

przez shadow_no 13 kwi 2011, 15:18
Ustaw kodowanie w programie którym odtwarzasz.
Jeżeli jest cp1250 to zmień na utf-8 lub na odwrót, jeżeli to nie pomoże to ustaw iso-8859-2. Powinna być taka opcja gdzieś w okolicach file>settings>subtitles

-- 13 kwi 2011, 14:19 --

Jest też opcja, że nie masz polskich czcionek które są ustawione w programie. Spróbuj zmienić standardowy font na inny (np. verdana, arial, tahoma)
Zapraszam do sklepu z odzieżą damską i torebkami.
Offline
Założyciel / Administrator
Posty
4758
Dołączył(a)
13 lip 2005, 01:45
Lokalizacja
Częstochowa

angielski windows i polskie napisy...

przez paradoksy 13 kwi 2011, 15:21
hmmm :o

a nie możesz sobie dodać języka polskiego?
domyślnie masz EN, ale przecież idzie dodać inne języki.
paradoksy
Offline

angielski windows i polskie napisy...

Avatar użytkownika
przez Korba 13 kwi 2011, 15:34
na razie nic mi nie wychodzi i nigdzie nie mogę znaleźć ustawień tego kodowania.
ale czy to będzie działać skoro sam plik tekstowy nie zawiera polskich znaków?

-- 13 kwi 2011, 14:35 --

paradoksy, Basia, wszędzie gdzie się dało ustawiłam polski albo eastern europe :?

-- 13 kwi 2011, 14:46 --

nie wiem co zrobiłam, ale teraz mi dubluje napisy, mam niewłaściwe i właściwe jednocześnie :mrgreen:

-- 13 kwi 2011, 15:13 --

dobra. zrobiłam po swojemu (nie wiem dokładnie jak) i wszystko działa jak należy - we wszystkich programach mam właściwe napisy :mrgreen:
dzięki za odpowiedzi!
Pieprz-i-vanilia
F60.31 F38 F33 F31
Avatar użytkownika
Offline
ExModerator
Posty
12808
Dołączył(a)
22 sty 2010, 22:58
Lokalizacja
nie z tej ziemi

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Przeskocz do