Czy dobrze karmisz swój mózg?

Czysty optymizm, czytając to forum nie poznasz kolejnych objawów nerwicy czy depresji, wręcz przeciwnie. Przeczytasz jak ludzie walczą z zaburzeniami!

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 22 sie 2008, 01:53
Możliwe że sobie kompletnie cynk wypłukałeś - ten pierwiastek znika przy nieleczonej (albo leczonej psychotropami) niedoczynności tarczycy. Możliwe, że zawiązał się jeszcze jakiś mechanizm, którego przez internet nikt nie rozkmini. Może wyhodowałeś sobie grzybka tymi antybiotykami. No nieważne, zobaczymy jak badania hormonów wyjdą.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 22 sie 2008, 20:53
No to jestem i mam wyniki, które o dziwo dziś jakoś jeśli chodzi o TSH są mniejsze:

FT4 - 19,4 pmol/L (12,0 - 22,0)
FT3 - 5,0 pmol/L (3,1 - 6,8)

TSH 3,2 ulU/ml (0,27 - 4,2)

w rozmazie krwi obwodowej lekko mam podwyższoną liczbę limfocytów 50% - norma od 19 od 48 % i mniej monocytów bo mam 2 % a norma od 4 do 8 %

no i cholesterol LDL i całkowity są o około 10 % wyższe od górnej normy

żelaza chyba mało bo 77 a norma to od 60 do 160 ....................
w morfologi chyba wszystko jest ok - tzn mieści się w normie - a cynku nie robiłem testu - a to się też bada ??
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 22 sie 2008, 21:07
cynk raczej z objawów - w przypadku ostrych niedoborów to będą pewnie biegunki i "słabe" włosy (dużo zostanie na grzebieniu, a te np na ręce dość łatwo będą po pociągnięciu wychodzić razem z korzeniem).

Hormony u człowieka skaczą jak oszalałe, może być tak, że np jednego dnia masz TSH 8 a hormony FT3 i FT4 poniżej normy, potem zjesz trochę więcej jodu niż zazwyczaj - błyskawicznie TSH spadnie do 3, a hormony tarczycowe nawet powyżej normy mogą wyskoczyć. Najważniejsze, że nie wygląda to na nadczynność.

Powiedz jeszcze, czy jak miałeś wysokie TSH, to FT4 i FT3 było niższe niż jest teraz czy wyższe? Jeśli niższe, to to nie była osiowa nadczynność na 100%. Jak już się co do tego upewnimy, będzie można pomyśleć co z tym zrobić - zacząć od wyśledzenia przyczyny (w 90% przypadków to niski poziom jodu w diecie).
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 23 sie 2008, 14:47
znaczy masz na myśli niedoczynność chyba a nie nadczynność ????


Właśnie jak robiłem kilka razy TSH samo to wychodziło mi czasem 4,9 czasem 3,9 a raz nawet 6,15 ale zawsze te FT3 i FT4 były w górnej granicy normy - nawet byłem z tym u endo i kazał mi brać 0,25 Eltroxin dziennie ........... sam nie wiem co o tym myśleć
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 23 sie 2008, 19:30
nie nie, niezupełnie tak. Jeśli TSH się wahało, to FT3 i FT4 również ulegały wahnięciom. Pytanie tylko, w którą stronę. Jeśli masz osiową nadczynność tarczycy, to przy wzroście TSH skakało by FT3 i FT4, jeśli masz niedoczynność, to TSH skakało by przy spadku FT3 i FT4. W jednym przypadku byłby to skutek, w drugim przyczyna.

Ciężko bez kompletnej znajomości danego przypadku rozsądzić, czy mamy do czynienia z niedoczynnością czy z nadczynnością. Objawy bardzo często są dość podobne, zwłaszcza jeśli dołączą się jakieś infekcje ogólnoustrojowe, które potrafią całkowicie wypaczyć obraz choroby.

Jak dla mnie, możesz baaaardzo ostrożnie zacząć suplementację jodu - ale najpierw sprawdź, czy nie masz Hashimoto, po prostu robiąc test na przeciwciała tarczycy ATPO. To taka podstawa, jak po tym TSH mocno spadnie to jesteśmy w domu. Jeśli w ciągu miesiąca nie będzie silnej zmiany, to można się zastanawiać co jest grane - ale układ hormonalny to skomplikowana maszynka, ja w tym na pewno nie będę próbował grzebać bo za łatwo tam cokolwiek popsuć :D

Tak czy tak suplementacja jodem pomaga w 90% przypadków problemów z tarczycą, a ewentualne skutki uboczne pomyłki są bardzo niewielkie (w przeciwieństwie do pomyłek przy zastosowaniu hormonów, które to pomyłki mogą wręcz zabić)
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 23 sie 2008, 21:44
Dzięki Tomakin - a jeszcze mam pytanko czy tą suplementację mam zrobić przez jedzenie rybek morskich, soli jodowanej itp czy np. Tranu - mam takie coś BioMarine się nazywa i tam chyba jak w każdym tranie jest sporo tego joda ........... czy mam kupić sobie kelpa np. ............. zastanawiam się czy wystarczy dieta czy musi być suplement ???
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez MOCca 24 sie 2008, 16:01
NewFinder, co do LYM%, moje też sięgają 50 % , porównaj sobie moje wyniki, podałam je wcześniej.
idxcie na całosc nie łapiąc yonka, pusycyajcie latawce na łące i dmuchajcie motzlki...

"Wyobraź sobie prawa i obowiązki, przywiązania i potrzeby, wspomnienia i wdzięczność, zespól to wszystko pod jednym imieniem i imieniem tym będzie Ojczyzna". V.v.G.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1550
Dołączył(a)
09 lip 2008, 23:45
Lokalizacja
Łódź

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 24 sie 2008, 20:33
No właśnie widzę, że też masz tak ............... od czego zależą takie wzrosty i spadki w wynikach krwi ............. czy to kwestia diety czy jakiś inny mankament .........
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez Zagubiony148 24 sie 2008, 21:16
Ja wam powiem tak - jak nie macie jakichś skrajnych niedoborów tudzież nie ważycie tyle że nie mieścicie się w drzwiach - nie bawcie się w diety, bardzo częste badanie składu krwi i tego typu pierdoły. Z tego co wiem osoby ciągle gadające i myślące o chorobach są zawsze połamane.
Po co nosić maskę, gdy nie ma się już twarzy?
Emil Cioran

Bo jest to znakomitym mężom nie honor, jak niewolnikom ślęczeć godzinami przy obliczeniach.
Gottfried Wilhelm Leibniz
Avatar użytkownika
Offline
Posty
209
Dołączył(a)
29 gru 2007, 22:58

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 24 sie 2008, 22:10
yo Zagubiony, jaki masz wynik w teście Coopera? :D
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez Zagubiony148 24 sie 2008, 22:27
yo Zagubiony, jaki masz wynik w teście Coopera?

Nie prowadziłem dokładnych pomiarów, ale jeśli chodzi o biegi to nie powiem - jestem bardzo wytrzymały i szybki. Z pływaniem - nie wiem, niby coś tam umiem ale nie mam warunków do częstego uprawiania tego sportu. Kiedyś chciałem przeprowadzić test by spradzić ewentualne szanse przyjęcia do jednostki militarnej ale na chęciach się skończyło.
P.S.
Skąd to pytanie?
Po co nosić maskę, gdy nie ma się już twarzy?
Emil Cioran

Bo jest to znakomitym mężom nie honor, jak niewolnikom ślęczeć godzinami przy obliczeniach.
Gottfried Wilhelm Leibniz
Avatar użytkownika
Offline
Posty
209
Dołączył(a)
29 gru 2007, 22:58

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 25 sie 2008, 12:47
Stąd, że 95% ludzi z tego forum będzie miało wyniki poza dolną granicą. Jest to bezpośredni skutek złego odżywiania i niezdrowego trybu życia. Zapewne znasz zasadę "w zdrowym ciele zdrowy duch" - jeśli te 95% ludzi doprowadzi swoje ciała do idealnego stanu, to przynajmniej w połowie przypadków znikną też problemy psychiczne. Z tych które obserwuję, na razie znikły albo znacząco się zmniejszyły u WSZYSTKICH którzy spróbowali.

Przydałoby się porównać wyniki wśród losowej grupy ludzi bez nerwicy oraz wśród grupy nerwicowców.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez Zagubiony148 25 sie 2008, 13:09
tomakin napisał(a):Stąd, że 95% ludzi z tego forum będzie miało wyniki poza dolną granicą. Jest to bezpośredni skutek złego odżywiania i niezdrowego trybu życia. Zapewne znasz zasadę "w zdrowym ciele zdrowy duch" - jeśli te 95% ludzi doprowadzi swoje ciała do idealnego stanu, to przynajmniej w połowie przypadków znikną też problemy psychiczne. Z tych które obserwuję, na razie znikły albo znacząco się zmniejszyły u WSZYSTKICH którzy spróbowali.


Przecież to oczywiste że najmniejsze próby wyjścia z domu w przypadku niektórych mogą dać olbrzymie efekty. Już nawet nie samo odżywianie (no, chyba że ktoś nie zna żarcia poza McDonaldem) nie daje takich wyników jak ćwiczenia. Ale mi się nie podoba to że niektórzy nawet nosa za drzwi nie wynurzą, bo ich przysłowiowy róg tyłka zaboli i od razu robią sobie zestaw niepotrzebnych badań. Jak sam zapewne wiesz ani ja ani Ty nie mamy wszystkiego w idealnej normie. Tak więc czasami warto wpierw wziąść się za siebie a potem latać po lekarzach. Sam rozumiesz.
Po co nosić maskę, gdy nie ma się już twarzy?
Emil Cioran

Bo jest to znakomitym mężom nie honor, jak niewolnikom ślęczeć godzinami przy obliczeniach.
Gottfried Wilhelm Leibniz
Avatar użytkownika
Offline
Posty
209
Dołączył(a)
29 gru 2007, 22:58

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 25 sie 2008, 16:23
Eh, a co byś powiedział dziewczynie (w tym wątku wspomnianej), która odżywiała się niemal idealnie wg polskich lekarzy, z tą jedną różnicą, że mieszkała daleko od morza i nie lubiła ryb? Brak jodu, efekt - organizm kompletnie rozwalony, w konsekwencji niezwykle silna nerwica lękowa (która, mogę się założyć, zniknie za tydzień - dwa)
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Przeskocz do