Czy dobrze karmisz swój mózg?

Czysty optymizm, czytając to forum nie poznasz kolejnych objawów nerwicy czy depresji, wręcz przeciwnie. Przeczytasz jak ludzie walczą z zaburzeniami!

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez wróbelek Elemelek 16 sie 2008, 17:13
MOCca, rzeczywiście mamy bardzo podobne objawy... niektóre mam od bardzo dawna a niektóre pojawiły sie dopiero ostatnio... mam nadzieje że można to złatwić w 3 tygodnie, chociaż narazie nie widzę jakiejś wielkiej poprawy, no ale niestety tu trzeba czasu... zobaczymy co będzie za miesiąc, a póki co to życzę Ci powodzenia we wracaniu do zdrowia:)
<><><> Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!! <><><>
Posty
757
Dołączył(a)
29 lip 2008, 13:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 16 sie 2008, 21:33
jak chcesz wielką poprawę to zwiększ dawki... ale potem będziesz miała wielkiego doła jak zadziała efekt huśtawki :D

Spokojnie, po kolei, najpierw nasycić tkanki hormonami, potem dopiero uzupełnić co organizm przez ten czas stracił.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez MOCca 17 sie 2008, 14:48
tomakin, chciałabym Ci napisać jeszce inne wyniki, co o tym sądzisz? Osobiście niepokoi mnie stan glukozy we krwi.

Wapń 9,20 (8,5-10,8)
Sód 141 (135-145)
Potas 4,04 (2,6-5,5)
Magnez 2,37 (1,90-2,50)
Glukoza 63 (55-108) w niektórych książkach, norma zaczyna się od 70...
Żelazo 64,99 (37-145)
co do cynku to zauważam po moich paznakciach :(
idxcie na całosc nie łapiąc yonka, pusycyajcie latawce na łące i dmuchajcie motzlki...

"Wyobraź sobie prawa i obowiązki, przywiązania i potrzeby, wspomnienia i wdzięczność, zespól to wszystko pod jednym imieniem i imieniem tym będzie Ojczyzna". V.v.G.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1550
Dołączył(a)
09 lip 2008, 23:45
Lokalizacja
Łódź

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 18 sie 2008, 23:45
Wiecie co wydaje mi się, że nie robi się już pomiaru ft3 i ft4 - teraz diagnozują T3 i T4 w celu wykrycia nadczynności lub niedoczynności.

TSH - poziom najmilej widziany to około 2 :)
Ja mam najczęściej w okolicach 3,39 do 6,15 ale biorę leki antydepresyjne a one potrafią troszkę wpływać na wyniki testów (zawyżać TSH)

Gdyby nie ciągły spadek wagi sam bym zaczął stosować hormony tarczycowe - ale w niedoczynności waga pomimo diet rośnie :) bo spada metabolizm
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 18 sie 2008, 23:59
zaraz chyba głupoty plotę - ok robi się FT3 i FT4 - tylko mnie zmyliły wartości podane przez MoCcę bo ja mam inny zakres norm - ft3 2,8-7,1 pmol/l i ft4 12-22 pmol/l
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 19 sie 2008, 13:55
NewFinder, poziom TSH u człowieka z organizmem idealnie nasyconym jodem wynosi nawet poniżej 1 (u mnie po dopakowaniu się tabletkami jodowymi 0,7), czyli 2 oznacza, że organizm musi "zmusić" tarczycę do 2 krotnie a nawet 3 krotnie silniejszej pracy.

Nie jest prawdą, że w niedoczynności waga zawsze rośnie. Najczęściej, ale nie zawsze. U mnie spadła, u wróbelka spadła. Przyczyny spadku wagi to upośledzone wchłanianie. Być może w dalszym postępie choroby faktycznie byśmy spuchli (bo w niedoczynności nie tyle się tyje, co właśnie puchnie), ale fakt pozostaje faktem że schudliśmy.

Jeśli masz poziom przekraczający czasem 6, to nie wiem nad czym się zastanawiasz... leczysz niedoczynność lekami przeciwdepresyjnymi? Czekasz na przełom tarczycowy i liczysz, że w szpitalu uda im się przeprowadzić reanimację? A jak się nie uda to do piachu? Trafiłeś na endokrynologa idiotę i tyle.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 20 sie 2008, 19:35
hmmm ............... no tak ale tylko TSH mam wyższe a FT3 i FT4 jest w normie więc Endokrynolodzy - przynajmniej część nie podaje hormonów jeszcze przy TSH samym - ja mam wahania TSH raz mierzę i jest 4,7 a za tydzien 3,3 więc sam nie wiem co mam robić z tym - jakie bierzecie leki i jaką dawkę ........... i czy są jakieś skutki uboczne tego ?????
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 20 sie 2008, 19:38
no tak ale ja schudłem 15 kilo przez rok a w ciągu ostatniego miesiąca prawie 4 kg - więc pewności nie mam, że to niedoczynność ................
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

Avatar użytkownika
przez MOCca 20 sie 2008, 20:23
Czasami hormony są w normie, a USG pokazuje powiekszone płaty tarczycy. Prawdą jest że leki też robią swoje, jak brałeś takie po których nagle przytyłeś, później zmieniłeś je i teraz schudłeś, powodem mogą być leki. Jeśli Ft3 i Ft4 masz w dolnych granicach, to nie świadczy to dobrze. Tak samo jak TSH jest powyżej, jak pisał tomakin, przy normalnym funkcjonowaniu TSH nie przekracza 1,5. Zrób USG może to wyjaśni Twoje wątpliwości :) A co do lekarzy to pozostawiam bez komentarza.
idxcie na całosc nie łapiąc yonka, pusycyajcie latawce na łące i dmuchajcie motzlki...

"Wyobraź sobie prawa i obowiązki, przywiązania i potrzeby, wspomnienia i wdzięczność, zespól to wszystko pod jednym imieniem i imieniem tym będzie Ojczyzna". V.v.G.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1550
Dołączył(a)
09 lip 2008, 23:45
Lokalizacja
Łódź

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 20 sie 2008, 20:33
NewFinder, podaj wyniki FT3 i FT4 oraz normy dla nich ze swojego laboratorium. Samo leczenie niedoczynności jest z reguły bardzo proste - w 90% przypadków wystarczy jeść jod. Problemem jest te 10%, czyli np choroba Hashimoto przy której jodu nie powinno się jeść bo tylko pogorszy sprawę - wykrywa się ją testem na przeciwciała tarczycy, ATPO.
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 21 sie 2008, 19:27
Jutro rano idę zrobić nowe wyniki i podam po południu - poprzednie są sprzed miesiąca więc sporo mogło się zmienić - a ja ciągle spadam na wadze - są dni, że oddaje ze 300 gram dziennie.
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez tomakin 21 sie 2008, 19:33
A biegunki masz?
Offline
Posty
737
Dołączył(a)
21 paź 2007, 18:49

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 21 sie 2008, 22:17
miałem wcześniej jak się odżywiałem warzywami strączkowymi i jakieś zioła piłem - do tego 3 kuracje antybiotykami (bo mi się jądro zapaliło) ale już od 3 tygodni nie mam a dalej mi się waga zniża - za to teraz bardzo często oddaje mocz - normalnie ze 2 litry dziennie
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Re: Czy dobrze karmisz swój mózg?

przez NewFinder 21 sie 2008, 22:18
a do jedzenia się muszę zmuszać teraz ........... no i piję też w sumie raczej z rozsądku a nie z potrzeby tak żeby się nie odwodnić :)
Offline
Posty
18
Dołączył(a)
16 sie 2008, 00:15

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Przeskocz do