WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

OPINIE użytkowników na temat leków przepisywanych w leczeniu nerwic, depresji itp.

Czy wenlafaksyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

Tak
203
65%

Nie
81
26%

Zaszkodziła
27
9%

 
Liczba głosów : 311

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez MalaMi1001 16 cze 2015, 08:55
Oj nie chciałabyś się tak męczyć tyle lat. Ja wstaję przychodzę do pracy i mogłabym z powodzeniem położyć głowę na biurku i iść spać. Nie chciałabyś jednak być tak senna.
______________
wenlafaksyna 75 mg
zolpidem 10 mg
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1930
Dołączył(a)
29 paź 2010, 19:44
Lokalizacja
łódzkie

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez Patryk29 16 cze 2015, 09:11
inez3, Krótko dzisiaj jest 14 dzien.

-- 16 cze 2015, 09:14 --

MalaMi1001, A bez leków nie ma tej sennosci??
"Nawet gdyby u twego boku stal sam bóg, zwyciestwo byloby watpliwe"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2960
Dołączył(a)
01 wrz 2012, 20:05

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez inez3 16 cze 2015, 09:21
Patryk29, na jakiej dawce? 75? Myślałam, że już dłużej jesteś.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1928
Dołączył(a)
06 cze 2007, 10:31

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez Patryk29 16 cze 2015, 09:26
inez3, Co ty ja przywalilem 225, 75mg i 150mg nie robilo na mnie wrazenia, ja bralem juz wenle i dawkach 75mg bylo zamulenie na 150mg, bylo troche lepiej, czytalem ze wlasciwie wenla do dawki 150mg zachowuje sie jak zwykly ssri i to by sie zgadzalo, na wyzszych dawkach dziala skuteczniej i jest wieksza szansa na poprawe, oczywiscie mówie o depresji bo z tym mam problem, w nerwicach czy jakis zaburzeniach lekowych pewnie starczy 75mg max 150mg.
"Nawet gdyby u twego boku stal sam bóg, zwyciestwo byloby watpliwe"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2960
Dołączył(a)
01 wrz 2012, 20:05

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez inez3 16 cze 2015, 09:30
No mnie wyciągnelo poprzednim razem 75 mg. Tylko, że ja to wszystko zawsze w niskich dawkach brałam: asentra 50 mg, esci 10 mg.

-- Wt cze 16, 2015 9:31 am --

No tak, deprecha a lęki to 2 różne sprawy.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1928
Dołączył(a)
06 cze 2007, 10:31

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

przez Marekzmarek 16 cze 2015, 09:44
Dziękuję za odp
Staram się jakoś przetrwać ten początek
ale te zawroty głowy mnie tak dobijają
że nic tylko leżeć w domu i cierpieć :(
Pozdrawiam Marek
Offline
Posty
8
Dołączył(a)
11 cze 2015, 23:37

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez MalaMi1001 16 cze 2015, 09:44
Patryk29, bez leków czy z lekami jest tak samo, ale najgorzej z sennością było na fluoksetynie. Pamiętam, że jeździłam wtedy na studia podyplomowe w weekendy i zdołałam tylko wjechać do miasta i zatrzymywałam się na pierwszym lepszym parkingu żeby się chociaż z pół godziny przespać. To była masakra. Teraz w zasadzie też mogę spać, spać i spać. Robiłam sobie badania na tarczycę, choroba Hashimoto wykluczona, niedoczynności nie mam. Bywają lepsze dni ale w zasadzie znacznie więcej jest tych gdzie jestem potwornie zmęczona i senna. Nie wiem, idę w czwartek do internisty, podobno fajna babeczka, może szczerze się przejmie moim problemem i zleci jakieś badania. Najgorszy jest brak motywacji przez to zmęczenie, w pracy w zasadzie zmuszam się na maska do pracy chociaż zdarza mi się, że zupełnie nic nie robię, bo nie mam ani siły się skupić ani siły myśleć logicznie. Wenla w zasadzie pomogła mi przez jakiś miesiąc, teraz jest coraz gorzej z tym zmęczeniem chociaż nastrój ok i stabilny.
______________
wenlafaksyna 75 mg
zolpidem 10 mg
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1930
Dołączył(a)
29 paź 2010, 19:44
Lokalizacja
łódzkie

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez Patryk29 16 cze 2015, 09:50
MalaMi1001, Samo zbadania tarczycy nie koniecznie musi wykluczyc chorobe Hashimoto, trzeba zrobic bardziej szczególowe badania, wkleje ci to, ale pewnie juz czytalas duzo o tej chorobie??

Podstawowy pakiet badań w chorobie Hashimoto:
Pierwszy krok: TSH, fT3, fT4, PRL,TPO, TG i USG tarczycy. Ważne! TSH powyżej 2,5 może już wskazywać na niedoczynność tarczycy. Jednocześnie proszę pamiętać, że wyniki badań "w normie" nie oznaczają zdrowia. Norma TSH nie obrazuje stanu organizmu.
Ponieważ mamy do czynienia z chorobą autoimmunizacyjną to należy szukać jej źródła. Drugi krok: KyberKompakt - ilościowe badanie flory bakteryjnej, test na zaburzenie metaboliczne HPU/KPU, test na nietolerancje pokarmowe.
TSH - hormon przysadki mózgowej
norma - 0,27 - 4,2 – µlU/ml test III generacji
Komentarz - żródła medyczne (amerykańskie i europejskie) podają górną granicę TSH:
osoby zdrowe - do 2,5 µlU/ml
osoby przyjmujące hormon tarczycy - poniżej 1,0 µlU/ml

Warto przeczytać artykuł na temat TSH: http://www.hashimoto.pl/partnerzy

przeciwciała przeciwtarczycowe
P-ciała anty TPO – (podwyższone, powyżej 35 IU/ml)
P-ciała anty TG – (podwyższone, powyżej 115 IU/ml
Komentarz - podwyższone miana przeciwciał wskazują na chorobę autoimmunologiczną

wolne (free) hormony tarczycowe fT3 i fT4
fT3 – trójjodotyronina wolna – norma 2,00 – 4,40 pg/ml
fT4 – tyroksyna wolna – norma 0,93 – 1,70 ng/dl
Komentarz - przy przyjmowaniu hormonu tarczycy wskazane jest aby poziom fT3 i fT4
utrzymywał się w górnym przedziale zakresu referencyjnego.

często obserwowany jest podwyższony poziom cholesterolu i cukru
Ważny jest też obraz tarczycy w badaniu USG
Powyższe badania są niezbędne do wstępnej diagnostyki.
"Nawet gdyby u twego boku stal sam bóg, zwyciestwo byloby watpliwe"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2960
Dołączył(a)
01 wrz 2012, 20:05

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez inez3 16 cze 2015, 10:00
Hmm, ciekawe, ja mam TSH 2.22, więc chyba dobrze. Ogólnie wyniki krwi mam super.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1928
Dołączył(a)
06 cze 2007, 10:31

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez MalaMi1001 16 cze 2015, 10:21
anty TPO i anty TG też miałam badane, TSH i te inne tarczycowe też, bo pierwsze podejrzenie właśnie padło na tarczycę i wszystko jest ok. Endokrynolog przepisała mi nawet najniższą możliwą dawkę Euthyroxu żebym mogła trochę schudnąć (bo przyczyną wizyty u lekarza było tycie, bo teoretycznie po moklobemidzie nie ma tycia) i jak wchodziłam na drugie piętro po schodach serce waliło mi tak jakbym miała właśnie dostać zawału. Odstawiłam hormon i się serce uspokoiło, tzn że hormon nie był mi w ogóle potrzebny, więc to nie tarczyca. Oczywiści nie schudłam ;)
______________
wenlafaksyna 75 mg
zolpidem 10 mg
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1930
Dołączył(a)
29 paź 2010, 19:44
Lokalizacja
łódzkie

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez inez3 16 cze 2015, 10:44
Do d... z tym wszystkim,nie moglibyśmy byc po prostu zdrowi?
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1928
Dołączył(a)
06 cze 2007, 10:31

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

Avatar użytkownika
przez Patryk29 16 cze 2015, 10:51
MalaMi1001, Jak tak to ok, powód musi byc gdzie indziej, a jak cukier u ciebie, badalas sobie kiedys?

inez3 napisał(a):Do d... z tym wszystkim,nie moglibyśmy byc po prostu zdrowi?


Dobrze by bylo!
"Nawet gdyby u twego boku stal sam bóg, zwyciestwo byloby watpliwe"
Avatar użytkownika
Offline
Posty
2960
Dołączył(a)
01 wrz 2012, 20:05

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

przez artur1978 16 cze 2015, 10:54
MalaMi1001 napisał(a):Patryk29, bez leków czy z lekami jest tak samo, ale najgorzej z sennością było na fluoksetynie. Pamiętam, że jeździłam wtedy na studia podyplomowe w weekendy i zdołałam tylko wjechać do miasta i zatrzymywałam się na pierwszym lepszym parkingu żeby się chociaż z pół godziny przespać. To była masakra. Teraz w zasadzie też mogę spać, spać i spać. Robiłam sobie badania na tarczycę, choroba Hashimoto wykluczona, niedoczynności nie mam. Bywają lepsze dni ale w zasadzie znacznie więcej jest tych gdzie jestem potwornie zmęczona i senna. Nie wiem, idę w czwartek do internisty, podobno fajna babeczka, może szczerze się przejmie moim problemem i zleci jakieś badania. Najgorszy jest brak motywacji przez to zmęczenie, w pracy w zasadzie zmuszam się na maska do pracy chociaż zdarza mi się, że zupełnie nic nie robię, bo nie mam ani siły się skupić ani siły myśleć logicznie. Wenla w zasadzie pomogła mi przez jakiś miesiąc, teraz jest coraz gorzej z tym zmęczeniem chociaż nastrój ok i stabilny.

Sciezka koksu do wenli i bedzie i energia i schudniesz sporo :D
Offline
Posty
658
Dołączył(a)
26 sty 2015, 13:19

WENLAFAKSYNA (Efectin,Efevelon,Velafax,Velaxin,Alventa)

przez emilk 16 cze 2015, 10:55
Wiem co to znaczy przewlekla senność,czasem jest gorsza od lęków.Moja koleżanka miała narkolepsje i podobne objawy jak Ty Malami.Trzeba by bylo jeszcze narkolepsje wykluczyć albo leczyć.

-- 16 cze 2015, 10:56 --

Inez ile ja bym dal żeby byc zdrowym...Moje życie przez ta chorobę jest do dupy,bo nie można normalnie funkcjonować...

-- 16 cze 2015, 10:58 --

Ehh a jeszcze moja dziewczyna mnie straszy ze jak nie pójdę do pracy to mnie zostawi...

-- 16 cze 2015, 10:58 --

Petla na szyje ;(
emilk
Offline

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider] i 30 gości

Przeskocz do