Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Subforum poświęcone nerwicy lękowej.

HIPOCHONDRIA - do tych, co się zmagają/leczą i prośba o pomo

Avatar użytkownika
przez agusiaww 06 kwi 2011, 15:54
załamana1000, idz zrob mozliwe badania, na pewno nie zaszkodzi, a Ty moze sie uspokoisz, a jak nie, to pojdziesz na terapie do psychologa.
Warto żyć, warto marzyć, bo to co osiągalne możliwe jest do zdobycia.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
6254
Dołączył(a)
05 mar 2009, 09:22

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez judyta14 06 kwi 2011, 17:56
Nie mogę oddychać!!! Tak jestem zdenerwowana!!!
Jutro robię morfologię z rozmazem synowi-wyniki ok 18 nie wiem czy dożyję.
W piątek usg tych węzłów, ale jak jutrzejsze badanie krwi wyjdzie niepokojąco to na pewno ja nie dam rady iść z nim na to usg.
Wszystko w środku mi lata, nawet mówić za bardzo nie mogę bo brak mi powietrza!!!!
Offline
Posty
21
Dołączył(a)
02 kwi 2011, 17:33

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez ~Kasiek~ 06 kwi 2011, 19:53
Slodki_malin, jeśli jesteś młody to takie tętno wcale nie jest przyspieszone. U mnie norma to 90 mam 27 lat. Jak się denerwowałam to mi mocno przekraczało 100 a to jest jeszcze tak, że jak sprawdzamy sobie puls to dodatkowo denerwujemy się faktem jego mierzenia tym samym się nakręcamy i tętno skacze :D. Swego czasu brałam beta bloker na swoje tętno i wtedy miałam najniższe 81. Lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby żebym brała te tabletki bo w młodym wieku szybkie tętno to norma ;)

-- 06 kwi 2011, 18:55 --

judyta14, wszystko będzie ok zobaczysz ;) ja się borykam z powiększonymi węzłami ponad 10 lat i jeszcze jakoś żyję.Fakt faktem spędzają mi sen z powiek ale taka już natura hipochondryka. Teraz właśnie mam gorszy okres i panicznie się boję najgorszego bo po wypiciu alkoholu pojawił mi się nowy bolący węzeł...
Avatar użytkownika
Offline
Posty
108
Dołączył(a)
06 lut 2011, 21:40
Lokalizacja
Kraków

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez milka89 06 kwi 2011, 20:53
Slodki_malin ja mam ciagle podwyzszone tetno...i mi psychiatra powiedzial ,ze to od nerwicy. Nic sie nie martw, juz kilka lat mam z tym tetnem tk, jeszcze jak sie zdenerwuje, to juz koniec...takze spokojnie ;)

czy ból dziąsła 2 doby po wyrwaniu dolnej szóstki to normalne?
i czy cos mi sie stanie jak juz 5 dzień zażywam leki przeciwbólowe? najpierw dwa 2 ketonal 100 a po wyrwaniu zeba drugi dzien dzis ibuprom max
Velaxin ER 150mg + Sedam 3mg doraźnie
Avatar użytkownika
Offline
Posty
161
Dołączył(a)
14 mar 2011, 11:54
Lokalizacja
Kraków

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez ~Kasiek~ 06 kwi 2011, 21:30
Slodki_malin, no widzisz ekg masz w normie więc nic Ci nie jest. Stresujesz się, nakręcasz to i tętno masz szybkie ;) jak sam napisałeś nie jest tragiczne ;) Propranolol to jeden z lepszych leków często eliminuje problemy z kołataniami serducha ;). Wiem jak to jest z lękiem o arytmię. Ja poza tym swoim tętnem dość szybkim mam jeszcze dodatkowe skurcze serca a to dziadostwo takie, że szok! Za każdym razem jak mam taki skurcz wydaje mi się, że umieram, także też żyję w ciągłym lęku i to nie tylko przez serce ale przez strach przed wieloma innymi chorobami ;)
milka89, to normalne, że Cię boli jak już pisałam masz tam ranę i trochę to potrwa zanim się zagoi ;) z lekami przeciwbólowymi nie ma co przesadzać a jeśli już zażywasz to nie przekraczaj zalecanej dawki dobowej. Kup sobie lody i je jedz to pomaga złagodzić ból po wyrwaniu zęba i przyspieszy Ci gojenie ;)
Avatar użytkownika
Offline
Posty
108
Dołączył(a)
06 lut 2011, 21:40
Lokalizacja
Kraków

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Anna Maria 07 kwi 2011, 13:32
Mi się dziś słabo zrobiło jak wstałąm.Chyba od tego,że wczoraj miałam 38.0 gorączki,ale to przecież nie dużo,więc sama nie wiem :?
Anna Maria
Offline

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez milano3 07 kwi 2011, 19:44
Boże
Powracam do tego działu już chyba 7 raz. Nie znacie mnie tutaj. :) Więc od 2 lat lecze się na depresje i nerwice natręctw. Kilka miesięcy temu stwierdzono u mnie osobowość chwiejną emocjonalnie typu borderline. Przypisywałem sobie wiele chorób: ziarnica złośliwa (bardzo długo), rak wątroby, guz mózku, stwardnienie rozsiane, borelioze itp.
Dzisiaj wracam chyba z najgorszą chorobą, która stała się moją fobią. Nerwiakowlókniakowatość ... Jezuuu tak strasznie się boje. Sądze, że ją mam bo na moim ciele po trądziku zostają takie brązowe plamki. Wcześniej myślalem ze to rpzebarwienia, ale teraz !!!
Boje się, że z tego stresu popadne w psychoze, bo moj terapeuta powiedział, że duży lęk może ją wyzwolić. ;(

-- 07 kwi 2011, 18:53 --

Wiem, że jestem chory na głowe, ale jakieś takie przerażenie mnie ogarnia. W wieku 18 lat to pewnie juz miałbym te nerwiakowłóknaki. No cóż muszę sie uspokoić
Najdłużej kochamy tych właśnie, co nas porzucają. Może dlatego, że czujemy w stosunku do nich coś w rodzaju wdzięczności.
Michał Choromański (1904 - 1972)


Pomocy, pomocy, pomocy !
Czuje zbliżające się życie,
Kiedy wszystko czego teraz pragnę to
...śmierć
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1238
Dołączył(a)
20 paź 2009, 20:10

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez zetVi 07 kwi 2011, 21:05
milano3, przyznaję, że znalazłeś sobie chorobę o której wybitnie rzadko się słyszy, jak Ty żeś się dokopał do wiedzy o tym.. ;-)

To choroba genetyczna - musiałbyś być skazany na nią praktycznie od zawsze. Czy kiedyklwiek w życiu miałeś chociaż jednego naczyniaka/włókniaka? Czasem u ludzi tworzą się takie rzeczy.. i to nie musi znaczyć, że mają skłonności do neurofibromatoz czy jakiś naczyniakowatości. Ja podejrzewam, że nie miałeś takiego problemu - więc tym bardziej nie ma mowy o TEJ chorobie. To jest raz. A dwa:

Czytałeś o objawach? Zapewne tak. Ale zapewne zrozumiałeś je inaczej niż np. ja. Ja oceniam to obiektywnie więc: zerknęłam z ciekawości i szeroko otworzyłam oczy, bo: choroba ta objawia się GUZAMI, brzydkimi guzkami - a nie zmianami skórnymi typu trądzik młodzieńczy, pryszcze czy zmiany ropne. Objawia się - według Wikipedii - plamami, które przypominają plamy - jak to mówią: "starcze" (te, którzy starsi wiekiem ludzie miewają na dłoniach) i nijak to się ma do zbliznowaceń po trądziku.. :-) Tak więc plamki o których mówisz, na pewno po jakimś czasie znikają (zapewne po długim bo sama nieciekawie wspominam swoją młodzieńczą walkę z trądzikiem i pamiętam, że latami walczyłam z pamiątkami po nim).

Nie można zachorować na chorobę genetyczną. Chorobę genetyczną się MA. Te, które manifestują się przez zmiany skórne, są gdzieś po drodze w ciągu życia w dzieciństwie czy nieco później wychwytywane przez lekarza, nie do przeoczenia. :)
Avatar użytkownika
Offline
Posty
189
Dołączył(a)
26 lis 2009, 04:33
Lokalizacja
gdzieś tam, gdzieś tam :-)

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez milano3 07 kwi 2011, 21:08
zetVi, dziękuje za obszerna odpowiedź, ktora na prawdę mnie uspokoiła. Po prostu jakoś nagle zacząłem zwracać uwagę na to, że po "pryszczach" zostają mi przebarwienia a wcześniej tak nie było. Ale przeanalizowałem to i może to zalezy od rodzają trądziku ? A może wynika z tego że od 2 lat biorę przeróżne leki psychotropowe ?
Najdłużej kochamy tych właśnie, co nas porzucają. Może dlatego, że czujemy w stosunku do nich coś w rodzaju wdzięczności.
Michał Choromański (1904 - 1972)


Pomocy, pomocy, pomocy !
Czuje zbliżające się życie,
Kiedy wszystko czego teraz pragnę to
...śmierć
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1238
Dołączył(a)
20 paź 2009, 20:10

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez *Monika* 07 kwi 2011, 21:13
milano3, Radku:

Przebarwienia skóry powstają na skutek zaburzeń barwnikowych. Barwnikiem odpowiedzialnym za kolor skóry jest melanina, wytwarzana przez melanocycty. Im więcej jest melaniny w naskórku, tym ciemniejsza karnacja skóry.

Nadmiar tego barwnika powoduje powstawanie przebarwień, które najczęściej umiejscawiają się na najbardziej wystawionych na działanie promieni słonecznych częściach skóry, jak twarz, dłonie, szyja, dekolt. W Polsce ponad 2,5 mln kobiet ma problemy z przebarwieniami skóry.

Zaburzenia barwnikowe to plamy różniące się zabarwieniem od reszty skóry, mogą to być piegi, przebarwienia pozapalne (potrądzikowe), ostuda ciężarnych, plamy soczewicowate, znamiona, plamy wątrobowe (u osób starszych), bielactwo, hiperpigmentacja (nadmiar malaniny), hipopigmentacja (niedobór melaniny). Przybierają najczęściej zabarwienie jasnobrunatne, a nawet ciemnobrązowe.

Przyczyny powstawania przebarwień:
- nadmierna ekspozycja na działanie promieni słonecznych
-solarium
- stosowanie środków antykoncepcyjnych, zastępcza terapia hormonalna
- zapalenie przydatków
- ciąża
- menopauza
- choroby wątroby
- nadczynność tarczycy, niewydolność nadnerczy
- leki o działaniu fotouczulającym (przeciwpadaczkowe, na bazie dziurawca i arcydzięgla, tetracykliny, leki przeciwmalaryczne, hormony, niesteroidowe leki przeciwzapalne – paracetamol, salicylany, leki psychotropowe, amiodaron)
- kosmetyki zawierające alkohol (zwłaszcza perfumy, wody kolońskie)

Jak leczyć przebarwienia?
Leczenie przebarwień skóry jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego lepiej jest zapobiegać ich powstawaniu niż leczyć. Znając przyczyny tworzenia się zaburzeń barwnikowych skóry, będziemy wiedzieli czego unikać. Chodzi tu przede wszystkim o unikanie nadmiernej ekspozycji na słońce, korzystania z solarium oraz całoroczne stosowanie kremów z filtrami UV (minimum +25, zaś w lecie powyżej +30). Zapobieganie powstawaniu przebarwień jest istotne w celu ochrony skóry przed tworzeniem się zmian nowotworowych (czerniaka złośliwego skóry).

Leczenie przebarwień przeprowadza się najczęściej pod kątem specjalisty – dermatologa, który przepisuje specjalne preparaty rozjaśniające przebarwiony naskórek, zawierające kwas glikolowy, hydrochinon, tretinoina, kwas kojowy i azalainowy. Można poddać się krioterapii pod okiem dermatologa. Pod wpływem niskiej temperatury (poniżej 7 ˚ C) melanocyty ulegają rozpadowi. W gabinetach kosmetycznym przeprowadza się specjalne zabiegi pomocne w zwalczaniu przebarwień, są to m in. peeling kawitacyjny i chemiczny z kwasem glikolowym, mikrodermabrazja oraz terapia laserem.

Na rynku jest wiele dostępnych kosmetyków przeznaczonych do skóry z przebarwieniami. Kremy na przebarwienia w swoim składzie powinny zawierać naturalne surowce roślinne o charakterze wybielającym: wyciąg z rumianku, cytryny, krwawnika, piwonii białej, rozedy, wyciąg z krokosza barwierskiego, wyciąg z brzozy (zawiera betulinę), wyciąg z tarczycy bajkalskiej, morwy, kawy, tamaryndowca, zielonej herbaty, lukrecji oraz witaminę A i jej pochodne i witaminę C.

Przykładowe preparaty kosmetyczne na przebarwienia:


• La Roche Posay, Mela D SPF 15 - krem na przebarwienia do twarzy, ok.80 zł, 30 ml,

• Lierac, Correcteur Anti-Taches - żel rozjaśniający przebarwienia, 100 zł, 30 ml,

• SVR, Clairial - krem rozjaśniający do twarzy i ciała, 80 zł, 30ml,

• Flos Lek seria wybielająca przebarwienia, 18 zł, 75 ml,

• Soraya, Beauty Creator Attraction I.R – aktywny krem wybielający przebarwienia i plamy SPF 8, 95 zł, 30 ml,

• A-Z Medica, No-scar Perła Inków, krem z masy perłowej, ok. 50-60 zł, 50 ml.
Obrazek
Avatar użytkownika
Offline
Główny Moderator
Posty
18813
Dołączył(a)
16 paź 2009, 19:20
Lokalizacja
Ślązaczka z krwi i kości

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Anna Maria 07 kwi 2011, 21:27
Więc od 2 lat lecze się na depresje i nerwice natręctw

Przypisywałem sobie wiele chorób: ziarnica złośliwa (bardzo długo), rak wątroby, guz mózku, stwardnienie rozsiane, borelioze

:roll:
Anna Maria
Offline

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez milano3 07 kwi 2011, 21:34
kasiątko, O co chodzi ?
Najdłużej kochamy tych właśnie, co nas porzucają. Może dlatego, że czujemy w stosunku do nich coś w rodzaju wdzięczności.
Michał Choromański (1904 - 1972)


Pomocy, pomocy, pomocy !
Czuje zbliżające się życie,
Kiedy wszystko czego teraz pragnę to
...śmierć
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1238
Dołączył(a)
20 paź 2009, 20:10

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Anna Maria 07 kwi 2011, 21:55
milano3 ja to lepiej już nic nie mówię,mam zły dzień
Anna Maria
Offline

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez judyta14 07 kwi 2011, 22:03
Mam wyniki syna morfologia i rozmaz
Ten rozmaz bardzo mnie niepokoi, czy ktoś się z Was zna na tym, co udało mi się znaleźć to, że wartość limfocytów wzrasta , a segmenty spadają przy jakiejś wirusowej chorobie, i że ważne jest żeby wartość bezwzglądna LYMP była ok!! Podaję te wyniki z normami.
OB 6 1-10
Crp ujemny
Rozmaz:
Limfocyty 60 20-45% !!!!!!!!
Kwasochłonne 2 1-5%
Bazofilie 0 0-1%
Pałeczki 1 1-5%
Monocyty 5 3-8%
Segmenty 32 40-70% !!!!!!!!!

Morfologia:
WBC 7.2 4.0-10.0
RBC 4.80 4.00-5.50
HGB 14.3 12.0-18.0
HCT 43.1 36.0-53.0
PLT 277 150-400
MCV 90 80-100
MCH 30 26-34
MCHC 33.1 32.0-36.0
LYM% 49 20-48
MON% 6.60 4.00-10.00
GRA% 44 42-80
# LYM 3.5 1.2-3.5
#MON 0.4 0.3-0.8
#GRA 3.3 1.4-7.0
Offline
Posty
21
Dołączył(a)
02 kwi 2011, 17:33

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Przeskocz do