Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Subforum poświęcone nerwicy lękowej.

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Pawelt 13 paź 2016, 20:54
laveno napisał(a):Słuchajcie, miewacie bóle głowy przy nerwicy?
tak, tak i jeszcze raz tak :D Nie przejmuj się ;) Mnie przy nerwicy potrafi boleć wszystko łącznie z włosami i paznokciami. Jako, że podejmuję kolejną już próbę rzucenia palenia wczoraj z nerwów miałem jazdę z jelitami. W bebechach po prostu burza była i częste wizyty w porcelanowym królestwie. Dzisiaj z rana ból głowy i lęk ale korzeń kozłka pomógł na tyle, że ogarnąłem japę jakoś. Dziś akurat lepiej. 3majcie się !
X_x
Offline
Posty
655
Dołączył(a)
31 mar 2014, 10:34

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Pawelt 13 paź 2016, 20:55
laveno napisał(a):domu juz mnie nikt nie traktuje na powaznie
ja już nikomu o tym z rodziny nie mówię ;) Najwyżej znajdą mnie rano na sznurku przy suficie :)
X_x
Offline
Posty
655
Dołączył(a)
31 mar 2014, 10:34

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Alexandra 13 paź 2016, 21:32
Ja się trochę gorzej czuję, chyba przed okresem, wróciły mi brain zappy czyli te prądy w głowie pojawiające się nagle i powodujące niepokój. Dzisiaj 2 razy miałam tak mocniej, wystraszyłam się, zaczęłam myśleć, a może to coś w głowie, ale od paru dni mam jakiś zwiększony poziom lęku ogólnie i może to jest jednak związane z nerwicą i okresem. To bylo w pracy, a po południu jak spotkałam się z koleżanką i trochę sie pośmiałam, to minęło.

Ale z tymi brain zappami mam tak, że jakbym wiedziała kiedy przyjdą- wtedy mam wrażenie że zmienia mi się konsystencja mózgu, jest bardziej wrażliwy jakby na bodzce i wtedy te brain zappy się zdarzają. Jak to we mnie wchodzi- trwa parę dni i przechodzi. To dziwne wrażenie mam też na klatce piersiowej, coś jakby lęk. Ale to jest męczące bo przy każdym ruchu głową czuję takie jakby mięknięcia w głowie, nie wiem jak to opisać.

Ogólnie moje samopoczucie sie polepsza jak kończę pracę, najgorzej jest rano jak cały dzień przede mną.
Offline
Posty
571
Dołączył(a)
28 maja 2006, 15:49
Lokalizacja
Wrocław

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez RafalXX 13 paź 2016, 21:57
Ja nadal nie jestem w stanie zrozumiec mechanizmu nerwicy i objawow somatycznych z nia zwiazanych. U mnie idealnie sie wpasowywuja w to o czym mysle, czytam. Jak mialem "chore" nerki to co chwile sikalem. Jak chora trzustke to caly czas mnie kuło w boku przez pare miesiecy...

Teraz po rozpoczeciu leczenia anafranilem sr75 jest w ogole masakra, objawy jakby sie troche nasilily, dziwne uczucie zdenerwowania nie wiadomo na co. I na dodatek w niedziele prawie zszedlem od zwyklego nerwobola w klatce, osunalem sie poprostu na podloge :hide:

Zona juz mnie tez nie chce sluchac:) Chociaz jej to sie kalkuluje bo czesto po pozytywnych wynikach badan cos dostanie :yeah:
Offline
Posty
177
Dołączył(a)
02 paź 2016, 19:14

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez nerwa 13 paź 2016, 22:25
Alexandra, ja mialam podobnie ale jak kiedyś bralam fluoksetyne. Wlasnie taki dziwny stan w glowie, tak wiadomo bylo, ze moga sie pojawic w kazdej chwili brain zappy.
Dodatkowo pamietam, ze mialam oczucie, jakby mi ktos zdjął górna czesc czaszki i tak dziwnie w glowe (może to coś podobnego do tej Twojej miekkosci?) :)
Dodatkowo mialam wrazenie zapadania się np. jak siedzialam w fotelu. Ale to bylo takie wrazenie w glowie, zapadania sie jakby mozgu - dziwne to bylo. Ale jak przestalam brac fluoksetyne to mineło.
"The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another." ~William James
Offline
Posty
3827
Dołączył(a)
24 lut 2013, 16:06

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez amandia 13 paź 2016, 23:06
U mnie kłucie w dłoniach nadal się pojawia. Dziś podczas rozmowy z koleżanką kilka razy pomyliłam jakie słowa i zamyśliłem się tak że straciłam wątek także obserwacji ciąg dalszy.

A macie czasem tak że czytacie o jakiejś chorobie którą np. ktoś ma i potem boicie się sprawdzić czym ona jest jakie ma objawy w obawie że się okaże że nagle możecie mieć tą chorobę ( oczywiście w wersji urojonej)??
Offline
Posty
313
Dołączył(a)
05 paź 2008, 10:01

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez RafalXX 14 paź 2016, 08:04
amandia napisał(a): A macie czasem tak że czytacie o jakiejś chorobie którą np. ktoś ma i potem boicie się sprawdzić czym ona jest jakie ma objawy w obawie że się okaże że nagle możecie mieć tą chorobę ( oczywiście w wersji urojonej)??

Ja przeważnie sprawdzam, potem tego niestety żaluje..
Offline
Posty
177
Dołączył(a)
02 paź 2016, 19:14

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez nefretis 14 paź 2016, 08:48
Tak amandia tez tak mam.

Ide teraz do laborat. Porobić wszystkie badania. Tak postanowiłam oczywiscie nagle bez wczorajszego planu. Trudno....tego lęku nie da się opisac. Biegunka juz zaliczona. Dziś do południa czekam na wynik. Równie dobrze do tego czasu mogłabym sie upic i nie istnieć.

Robie tarczycowe morfologie b12 zelazo proby watrobowe keratynine d3. crp i mysle co jeszcze...i znowu musze biec do wc...:(((
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1020
Dołączył(a)
17 lis 2014, 14:28
Lokalizacja
Poznań

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez leniek644 14 paź 2016, 09:22
Brain zappy mam i ja takie chwilowe uczucie wibrowania mozgu najgorszy objaw nerwicy chyba jaki mam.
Nefretis nie przejmuj sie tak ( wiem latwo powiedziec sama dopiero co panikowalam jak robilam krew) na pewno wszystko bedzie ok.

A z moim przeziebieniem noe wiem co wczoraj wieczorem temp 37.2 dzisiaj rano 36.3 :| mam uczucie takiej jakby kluchy w gardle, jakby zawalone gardlo ? I nie moge tego odksztusic. I jeszcze dzis rano zaczely bolec mnie wezly szyjne ktore od zawsze sie powiekszaja i bola przy infekcji. Zeby to nie doprowadzilo do zap. Pluc bo sie chyba zalamie. Mam taki straszny lek przez to. Umyslulam sobie ze jak raz zachorowalam to juz tak bedzie mnie lapac zawsze.
Offline
Posty
108
Dołączył(a)
25 sie 2012, 12:30

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez leniek644 14 paź 2016, 11:47
Zapomnialam dodac ze moje mysli od razu kraza przy raku pluc ze moze to ostatnie zapalenie pluc nie doleczone jednak bylo... bo skad teraz odczuwam ucisk w klatce i dusznosc.
A z drugiej strony sobie mysle przeciez robilam badania ob wyszlo 7 a jakby bylo cos nie tak to by bylo wyzsze a po drugie na wiosne sie zaziebilam i w sumie lekko to przeszlam a zarazilam swoja mame i tym razem ona dostala zapalebia pluc tez bez zadnej grypy wxzesniej ani nic. Nie wiem juz sama co myslec.
Offline
Posty
108
Dołączył(a)
25 sie 2012, 12:30

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez nerwa 14 paź 2016, 13:24
nefretis, i jak tam? ale do poludnia juz masz mieć wyniki?? co wyslzo?

Ja dzisiaj czuje sie jakos kiepsko... nie wiem czy to od tego, że cisnienie znowu skoczylo w góre (atmosferyczne) czy przed okresem....
Ale ogolnie pobolewa mnie brzuch, od rana mam mdlosci, dodatkowo rano mialam panike, ze zapalenie wyrostka (bo bol z prawej strony) ale potem przeszlo. Mam tez takie ogolne oslabienie, zmeczenie i rano mialam 37,2 :-/
"The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another." ~William James
Offline
Posty
3827
Dołączył(a)
24 lut 2013, 16:06

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez nefretis 14 paź 2016, 14:34
nerwa jestem załamana, ide zaraz do lekarza rodzinnego:((
Wszystko wyszło dobrze, poza niską d3...mofrologia obnizone neutrofile to wszystko. Co to znaczy:(
Ale najgorsze...bilirubina 1,49 przy normie 0,30-1,2
oraz nerki:(( (wiecie co przezywam mój tata miał raka nerki)
Kreatynina 0,71 a eGFR > 60.

eGFR wskazuje na niewydolonosc nerek
tu są normy:
- choroba nerek z prawidłowym GFR - jego wartość jest większa lub równa 90 ml/min
- wczesna postać przewlekłej niewydolności nerek - stężenie GFR waha się między 60-80 ml/min
- umiarkowana niewydolność nerek - wartość GFR to ok. 30-59 ml/min
- ciężka przewlekła niewydolność nerek - poziom GFR mieści się w przedziale 15-29 ml/min
- schyłkowa postać przewlekłej niewydolności nerek - GFR jest mniejsze niż 15 ml/min

Boże dzwoniłam już do nefrologa - powiedział że ten wynik jest bdb, więc odmówiłam wizytę i potem do urologa - też powiedział, ze jest bardzo dobrze. To dlaczego w necie piszą na forach, ze ktoś miał >60 i miał iśc natychmiast do lekarza bo to niewydolność nerek? Boże:((((
Nerwa Ty miałaś kreatynine...jak Ci wyszły te parametry
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1020
Dołączył(a)
17 lis 2014, 14:28
Lokalizacja
Poznań

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez RafalXX 14 paź 2016, 15:13
nefretis napisał(a):Kreatynina 0,71 a eGFR > 60.


Skad wzielas wartosc eFGR? Patrzac po normach poziom kreatyniny jest ok. A mocznik wyznaczalas?

to znalazlem w internecie. przeczytaj i wyluzuj sie

Za prawidłowe przyjęto GFR ≥90 ml/min/1,73 m2. Wartości w zakresie 60–89 ml/min/1,73 m2 powinny zostać ocenione przez lekarza, gdyż nie zawsze wskazują na upośledzenie czynności nerek.

GRF <60 ml/min/1,73 m2 zwykle oznacza upośledzenie czynności nerek, a GFR <30 ml/min/1,73 m2 poważną niewydolność nerek.

Od wielkości GFR zależy klasyfikacja stopnia zaawansowania przewlekłej choroby nerek (zobacz: Przewlekła niewydolność nerek).
Offline
Posty
177
Dołączył(a)
02 paź 2016, 19:14

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez nerwa 14 paź 2016, 15:43
nefretis, ja mam tak:
Kreatynina = 0,77
eGFR > 60
Czyli bardzo podobnie jak Ty!
Kreatynina ok, ale tez mnie zaniepokoilo to eGFR, ale lekarka nawet nie zobaczyla tu nieprawidlowosci.
Pytalam tez innej znajomej lekarki, to tez mowila ze spoko - żeby po prostu dużo pić plynów (zeby nerki sie plukaly), i zebym pobrala sobie ewentalnie Urosept, i to wszystko.

Neutrofile w morfologii, tak jak i Ty - tez mialam obnizone.

Czyli te dretwienia mozesz miec moze od tej d3?
"The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another." ~William James
Offline
Posty
3827
Dołączył(a)
24 lut 2013, 16:06

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Przeskocz do