Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Subforum poświęcone nerwicy lękowej.

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez malenstwo31 20 sty 2015, 21:39
Byłam u laryngologa. Zrobiłam od ręki rtg i wyszło ze mam zawalone zatoki nosowe i krzywą przegrodę. A afty i krew w kale to reakcja na antybiotyk. Podobno jest on bardzo mocny. Dostałam witaminy i jakiś jeszcze lek ale nie antybiotyk i za dwa tygodnie do kontroli jak będzie lepiej to kolejne leki na odporność
Avatar użytkownika
Offline
Posty
597
Dołączył(a)
04 maja 2013, 16:44

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez Stokrotk@ 20 sty 2015, 22:15
Popełniłam błąd - wpisałam w google "ból łopatki rak" - to może być mięsak.
Chwilę potem przestało mnie boleć, teraz znowu zaczęło, wymacałam miejsce bólu - to plecy, nie łopatka :P Od połowy grudnia miałam:
* bóle żeber
* uwierał mnie stanik
* kłuło mnie pod pachą
* bolały plecy/łopatka/bark

Wszystko w skali bólu 1 albo 2/10 :p

Głupia hipochondria!

maleństwo31, dobrze, że się wyjaśniło! ;-)
Offline
Posty
44
Dołączył(a)
07 lis 2014, 21:19

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez evvelinka 20 sty 2015, 23:05
Stokrotk@ napisał(a):Ja przy skokach TSH (w sierpniu 5,5, we wrześniu 3) nie miałam raczej objawów (tzw. utajona niedoczynność tarczycy - zero typowych problemow - jestem szczupla, raczej sie nie mecze, moge krotko spac etc) - tzn. zawsze byłam trochę nerwowa i nadal jestem, biorąc tabletki (ale na kontroli jeszcze nie byłam, więc w sumie nie wiem, czy działają :P). Ale w sumie ta moja hipochondria zbiegła mi się w czasie z wykryciem niedoczynności - nie przejęłam się tym bardzo, ale chyba zdałam sobie sprawę, że choroby też mogą mnie dotyczyćEvvelinka, trzymaj się!


Ja też nigdy nie miałam typowych dla niedoczynności objawów typu np. tycie, do dziś nie mam problemów ze schudnięciem, a jednak najprawdopodobniej ją mam i też odkrycie tego zbiegło się z początkiem problemów zdrowotnych (nie licząc odkrycia endometriozy w 2008). Dzięki :)

Zapisałam się na cineMRI na piątek, jutro ponoć nie ma technika, który to wykonuje.

-- 20 sty 2015, 23:06 --

malenstwo31 napisał(a):Byłam u laryngologa. Zrobiłam od ręki rtg i wyszło ze mam zawalone zatoki nosowe i krzywą przegrodę. A afty i krew w kale to reakcja na antybiotyk. Podobno jest on bardzo mocny. Dostałam witaminy i jakiś jeszcze lek ale nie antybiotyk i za dwa tygodnie do kontroli jak będzie lepiej to kolejne leki na odporność


Mój przyszły teść miał raz zapaść, a drugi raz trafił do szpitala z powodu ponoć antybiotyku i skutków ubocznych. Czy to prawda kto ich tam wie.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
401
Dołączył(a)
31 lip 2013, 12:55
Lokalizacja
WWA

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez martini123 20 sty 2015, 23:37
pralinka1, nie pamiętam nazwy niestety, ale maść triderm jest fantastyczna, przechodziły mi objawy po 10 minutach od posmarowania ;)
Offline
Posty
283
Dołączył(a)
23 lis 2014, 22:29

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez sinister 20 sty 2015, 23:44
Wyszła mi niedoczynnoścp o przeliczeniu procentowym wyników FT4 35.10% [ wynik 15.51, norma (12 - 22)]

FT3 85.95% [ wynik 6.28, norma (3.1 - 6.8)] wyniki powinny na równi procentowo być oscylujące wokół 40% oba tak mi lekarka powiedziała, chyba czeka mnie prywatny endokrynolog
Avatar użytkownika
Offline
Posty
347
Dołączył(a)
22 maja 2014, 19:43

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez nefretis 21 sty 2015, 00:12
sinister ja mam procentowo FT3 - 2,40 norma (1,71 - 3,71) - 34,50%
FT4 - 1,05 norma (0,70 - 1,48) - 44,87%
będziesz brał tyroksyne i wyrównasz hormony, jak sie czujesz??
Avatar użytkownika
Offline
Posty
1020
Dołączył(a)
17 lis 2014, 14:28
Lokalizacja
Poznań

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez sinister 21 sty 2015, 09:54
nefretisDokucza mi osłabienie, nudności i zła tolerancja ciepła coraz bardziej, uderzenia gorąca są irytujące bardzo. Muszę iść prywatnie jak tylko będę mieć kasę, ale myślę, że przy takich wynikach powinienem już zaprzestać diagnostyki w kierunku chlamydii, boleriozy itp? Jak myślicie? Wiem, że hormony mogą bardzo osłabiać.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
347
Dołączył(a)
22 maja 2014, 19:43

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez martini123 21 sty 2015, 11:22
pralinka zapomniałam dopisać, że też biorę żelazo, więc pewnie od tego mamy te dolegliwości
Offline
Posty
283
Dołączył(a)
23 lis 2014, 22:29

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez pralinka1 21 sty 2015, 14:16
martini123 już mam cholernie dosyć tych dupnych problemów. Tym razem ciągnie się to z przerwami już od wakacji. Nasila się podczas brania żelaza, po alkoholu i chyba w stresie. Z myciem też chyba przesadzam i mi to nie służy. Jak pisałam ze 2 miesiące temu dwukrotnie byłam badana per rectum przez rodzinną ale i tak od czasu do czasu dopada mnie lęk, czy aby to nie coś ,,rakowego,,. Chyba jestem już też przewrażliwiona bo w nocy i rano mnie nie boli a jak tylko zaczynam rano normalnie funkcjonować od razu czuję to miejsce i się zaczyna. Ciągle się skanuje, obserwuje i wręcz doszukuje bólu. Łapałam się nawet na tym, że napinając mięśnie odbytu co jakiś czas kontroluje odczucia związane z tym miejscem. Najbardziej dokucza mi gdy siedzę.
Od 2 dni biore czopki Procto Glywenol, wątpie czy to coś pomoże bo piecze mnie raczej na zewnątrz. Próbowałam wcześniej różnych maści ale wtedy jakby piekło bardziej. Już sama nie wiem, wstydzę się iść 3 razy z tym samym bo lekarka popuka się w głowę i pewnie wyśle mnie do specjalisty. Nie mam ochoty znowu wypinać tyłek. Przecież jakby tam coś było nie tak to by zauważyła, w końcu jest lekarzem. Jak myślicie iść czy nie ?
Offline
Posty
216
Dołączył(a)
31 paź 2012, 15:40

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez evvelinka 21 sty 2015, 15:01
sinister napisał(a):nefretisDokucza mi osłabienie, nudności i zła tolerancja ciepła coraz bardziej, uderzenia gorąca są irytujące bardzo. Muszę iść prywatnie jak tylko będę mieć kasę, ale myślę, że przy takich wynikach powinienem już zaprzestać diagnostyki w kierunku chlamydii, boleriozy itp? Jak myślicie? Wiem, że hormony mogą bardzo osłabiać.


Ja na początku swojej drogi i dowiedzeniu się, że to hashimoto czułam się fatalnie. Byłam bardzo osłabiona.. czasem miałam ochotę leżeć tylko na kanapie, bo nie miałam siły. Mdłości to była norma - chodziłam z reklamówką po sklepie w razie gdybym miała zwymiotować. Do tego mega ataki paniki i epizody kołatania serca. Poszłam do lekarza, dostałam novothyral, który pogorszył mi wyniki i samopoczucie - mdłości były 2x gorsze i trwały całe dnie, epizody kołatania zdarzały się 2x częściej, a osłabienie było niekiedy niemożliwe do wytrzymania - czułam jakbym konała. Nie wiem czy to z nerwów czy od tarczycy, ale jak zmieniłam endo i zaczęłam brać euthyrox odzyskałam siły, mdłości ustąpiły i ogólnie jest lepiej. A najlepsze jest to, że zniknęły ataki paniki! Teraz jak mam jakieś lęki to nigdy już nie tak silne jak wtedy. Wtedy potrafiły mnie wybudzać w nocy. Dodam tylko, że wszystkie wyniki tsh, ft3 i ft4 miałam w normie tyle, że przy dolnej granicy, tsh przy górnej i pamiętam jak dziś jak endo w ośrodku mówi do mnie, że wszystko jest w normie i jest ok. Dopiero na forum doczytałam, że w moim wieku powinnam mieć tsh w granicach 1, a ft3 i ft4 40-50%.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
401
Dołączył(a)
31 lip 2013, 12:55
Lokalizacja
WWA

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez sinister 21 sty 2015, 19:11
evvelinka napisał(a):
sinister napisał(a):nefretisDokucza mi osłabienie, nudności i zła tolerancja ciepła coraz bardziej, uderzenia gorąca są irytujące bardzo. Muszę iść prywatnie jak tylko będę mieć kasę, ale myślę, że przy takich wynikach powinienem już zaprzestać diagnostyki w kierunku chlamydii, boleriozy itp? Jak myślicie? Wiem, że hormony mogą bardzo osłabiać.


Ja na początku swojej drogi i dowiedzeniu się, że to hashimoto czułam się fatalnie. Byłam bardzo osłabiona.. czasem miałam ochotę leżeć tylko na kanapie, bo nie miałam siły. Mdłości to była norma - chodziłam z reklamówką po sklepie w razie gdybym miała zwymiotować. Do tego mega ataki paniki i epizody kołatania serca. Poszłam do lekarza, dostałam novothyral, który pogorszył mi wyniki i samopoczucie - mdłości były 2x gorsze i trwały całe dnie, epizody kołatania zdarzały się 2x częściej, a osłabienie było niekiedy niemożliwe do wytrzymania - czułam jakbym konała. Nie wiem czy to z nerwów czy od tarczycy, ale jak zmieniłam endo i zaczęłam brać euthyrox odzyskałam siły, mdłości ustąpiły i ogólnie jest lepiej. A najlepsze jest to, że zniknęły ataki paniki! Teraz jak mam jakieś lęki to nigdy już nie tak silne jak wtedy. Wtedy potrafiły mnie wybudzać w nocy. Dodam tylko, że wszystkie wyniki tsh, ft3 i ft4 miałam w normie tyle, że przy dolnej granicy, tsh przy górnej i pamiętam jak dziś jak endo w ośrodku mówi do mnie, że wszystko jest w normie i jest ok. Dopiero na forum doczytałam, że w moim wieku powinnam mieć tsh w granicach 1, a ft3 i ft4 40-50%.

Jakbym czytł o sobie fatalnie się czuje do tego bolą mnie stawy i przy dotknięciu czerwieniąsię i boli wtedy cała ręka lub noga jak nacisnę. No dokładnie, a moje %wyniki ft3 i ft4 na wiek 24 lat są tragiczne. Boże jak ja już chce brać tabletki i mieć święty spokój. Po mału też odstawię mozarin zmniejsze dawkę od jutra.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
347
Dołączył(a)
22 maja 2014, 19:43

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez alu 21 sty 2015, 19:15
Byłam bardzo osłabiona.. czasem miałam ochotę leżeć tylko na kanapie, bo nie miałam siły. Mdłości to była norma - chodziłam z reklamówką po sklepie w razie gdybym miała zwymiotować. Do tego mega ataki paniki i epizody kołatania serca.


Nosz u mnie identycznie, z tym że wszystkie badania z krwi i usg tarczycy w normie :( Czy hashimoto może być az tak podstępne, by nie uwidaczniało się w badaniach?
alu
Offline

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

Avatar użytkownika
przez sinister 21 sty 2015, 19:21
Na forum tarczycy pisza, ze niby wszystko to jest w normie, juz nie wiem co mam myslec bo dla mnie to idiotyzm jak ktos pisze, ze ft3 w porownaniu z tsh jest realatywnie wysokie- co juz oznacza ze to coś nie tak, a potem pisze, ze ok.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
347
Dołączył(a)
22 maja 2014, 19:43

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

przez martini123 21 sty 2015, 19:40
pralinka1, mi to dokucza już 2 lata z przerwami, a odkąd biore właśnie żelazo to częściej. też byłam u lekarza i wszystko ok. mi maści takie jak procto hemolan czy coś nie pomagają, ale triderm był świetny. mnie też swędzi i piecze na zewnątrz i ta maść pomaga w mgnieniu oka, wypróbuj :)
Offline
Posty
283
Dołączył(a)
23 lis 2014, 22:29

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości

Przeskocz do