Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

Subforum poświęcone nerwicy lękowej.

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez rella 18 wrz 2014, 13:02
Dawko3126 napisał(a):Jeszcze jak mógłbym spytać to od kilku lat pojawiają mi się na ciele takie czerwone plamki. Nie są one jakoś uciążliwe tylko to że je widać. Są tak mniej więcej obok szyi i na górze klatki piersiowej. Czy one mogą być wywołane nerwicą .? Wcześniej myślałem że to łupież pstry i smarowałem maścią i schodziło, ale potem i tak pojawiały się nowe. Chodzę po lekarzach, a zawsze zapomnę się o to spytać.


a to akurat może być wywołane innymi czynnikami no np krążeniem, albo jakaś choroba skórna. spytaj lepiej lekarza

-- 18 wrz 2014, 13:06 --

mio85 napisał(a):Więc konkludując: co mi jest? Czy ma ktoś podobnie? Czy to jest nerwica? Typowo przeciwlękowy escitalopram ogól mi nie pomagał na nerwy i lęk, podobnie afobam. Co w moim mózgu odpowiada za ten lęk?


no wiesz, ja też nie mam ataków, mam tez zaburzenia seksualne i drżenie rąk.
lekarz orzekł najogólniej u mnie zaburzenia depresyjno-lękowe, dał leki które nie zadziałały no i psychoterapia.
coś tam pewnie tkwi, albo w mózgu, albo w emocjach, trzeba do tego dotrzeć
chodzisz na terapię?

-- 18 wrz 2014, 13:17 --

mio85 i sorry za pytanie, ale na dziale lekowym widziałam Twoje posty i narzekasz na różne dysfunkcje seksualne po różnych substancjach
a ja chcę Ciebie zapytać, czy przed lekami w tej sferze było wszystko OK (poza tym, co depresja może powodować oczywiście czyli spadek zainteresowania)
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

Avatar użytkownika
przez sinister 18 wrz 2014, 14:29
Nerwica czy nie?



Moja historia zaczęła się dokładnie w kwietniu tego roku. Dzień przed **atakiem** , bardzo pokłóciłem się z moją babcią, potem następnego dnia byłem sprzątać jej mieszkanie, i wieczorem kiedy się położyłem nagle, zacząłem mieć następujące objawy.

- tachykardia napadowa ( dodam, że zawsze miałem puls ponad 100 lub w granicy, od nastoletnich lat, a mam 24 lata )
- mrowienie kończyn
- napady duszności
- zimne poty
- nogi jak z waty
- bezsenność ( która trwała około 2 miesiące, wyglądałem wtedy jak trup spałem max 15 minut dziennie )
- bałem się usnąć, spalałem wszystkie legi na uspokojenie hydroxizinę, nawet silny stilnox na sen nie działał
- poczucie odrealnienia
- nudności
- niepokój w brzuchu
- zimne kończyny
- pulsowanie lewego oka
- przelewanie w brzuchu
- uczucie głodu
- blokada płaczku, blokada śmiechu
- napady płaczu

Jakie objawy miałem wcześniej:
- zawsze w sytuacjach stresowych dostawałem biegunki i zbierało mi się na wymioty
- niepokój w żołądku również w przypadku sytuacji stresowych
- przelewanie w brzuchu, uczucie głodu
- ból mostka
- bóle serca
- potykanie serca
- ucisk z tyłu głowy

Wtedy zrobiłem następujące badania
- morfologia ( wyszła książkowo )
- TSH i inne hormony tarczycy , wyszły tak ( TSH 1,62 ulU/ml zakres referencjny 0,270 0 4,200
FT4 20,12 pmol/l zakres referencyjny 12,00- 22,00
FT3 6,22 pmol/l zakres ref 3,10 - 6,80 )

- EKG w normie
- Echo serca - serce zdrowe jak dzwon
- w listopadzie robiłem usg dopplerowskie jamy brzusznej i narzadow rodnych wyszlo wzorowo

- hiv ujemny
a badania zrobilem bo wszystkie choroby swiata mialem rpzez internet po tym ataku

Poszedłem do psychoterapeutki strwiedziła, że nie mam nerwicy, ale może się to zamienićw nerwicę, zaleciła psychotropy, lub zmianę miejsca, do psychiatry dostać się nie mogłem, akurat stało się tak, że dostałem pracę w innym mieście objawy jeszcze trwały jakiś czas, ale ustąpiły, aż do teraz i tak to trwa od 3 tygodni.

Znow zaczalem czytac na teraz moich objawow i sie nakrecac przez internet

- uczucie bycia pijanym rano, wieczorem
- nagła senność
- bardzo łatwe wzruszanie ( np. pisząc smsa przyjaciolce ze jak dobrze ze ja mam )
- bole jelit , brzucha
- uczucie scisku z tylu glowy
- potliwosc
- meczliwosc
- zmiany temp z 35,4 max do 37
- zimne konczyny
- pulsujace oko

Badania jakie wykonałem:
- morfologia - ok
- wątrobowe - ok
- hiv - ok
- posiew kału na helicobacter ujemny
- posiew kału na candidę - ujemny
- antygen rakowy na raka przewodu pokarmowygo - bardzo niski norma to 37 max. a ja mam, 9

Moje pytanie jest następujące , czy to nerwica, czy moze cos innego?

- na forach o candidzie radza mi sprawdzic tez posiew na lambile, i pasozyty, a najlepiej posiew krwi, a nie kału - ja juz po tych wszystkich badaniach jestem bankrutem, bo robilem je prywatnie i nie wiem o jakie badania poprosic lekarza

Dodam, ze od ok 2 lat mam problemy gastryczne, nie trawie np. kukurydzy, laktozy, ziaren , mam nieprzyjemny zapach z ust, oblozony jezyk * ten zapach mam od kiedy pamietam, dlatego usuwalem migdalki, bo laryngolog stwierdzila ze to mzoe od dziur po czopach anginowych w migdalkach.

Najgorsza jest ta naga sennosc, potliwosc i meczliwosc i chyba troche schudlem
Nie wiem co robic, w mojej glowie klebia sie mysli, o nowotworze , candidzie,pasozytach i w koncu nie wiem, lekarka mowila, ze skoro antygen ok i morfologia to o nowotworach nie moze byc mowy
dodam ze przy echu serca w kwietniu lekarz stwierdzil niezyt zoladka ale pijlem duzo kawy i wode z kranu, nie jadlem tez za zdrowo, ale nadal mam problemy gastryczne i te co opisalem, aktualnie
Nic mi sie nie chce, martwie sie, ze cos mnei zabija od srodka
Bulgocze mi w brzuchu ciagle.Dodam, ze wtedy wkwietniu mialem tez natetne mysli przez ktore nie spalem na temat chorob, smiertelnej bezsennosci , nerwowe sprawdzanie dat, czy wszystko dobrze pamietam itd, teraz wlasnie wieczorem znow mnie strasznie napadla bezsennosctrudna do opanowania przedtem bolalo mniew mostku. Dzis czuje sie ociazaly i bola mnie kosci.

Ponoc candide, lamblie i reszte pasozytow i bakterii najlepiej wykryc robiac badania posiewowe krwi, bow kale moga nie wykryc.
Dodam, ze okropnie strzelaja mi kosci. ;/ zuchwa, stawy wszystko. - bialczke chyba mozna wykluczyc chociaz nie wiem...

-- 18 wrz 2014, 15:31 --

Dodam, ze bwczoraj jak wzialem suplement diety probacti4 bardzo burczalo mi w brzuchu i przelewalo teraz wzialem magnez i potas i to samo sie zaczyna dziwne to.
Avatar użytkownika
Offline
Posty
347
Dołączył(a)
22 maja 2014, 19:43

Problemy z przełykaniem - nerwica?

przez Iczimaru 18 wrz 2014, 21:06
Cześć. Na prawdę nie wiem już, co mam robić. Mam nadzieję, że dostanę tu jakąś sensowną odpowiedź.

Lat mam prawie 17 i - tak jak jest napisane w tytule wątku - mam problemy z połykaniem. Zacznijmy od początku... od zawsze miałem problemy z połykaniem tabletek, jednak jakoś sobie z tym radziłem - czy to je rozpuszczając, czy gryząc. Od 3 lat muszę przyjmować tabletki regularnie z racji mojego uczulenia. Na początku miałem mały problem, ale udało mi się go rozwiązać wkładając tabeltki w jedzenie i zawsze jakoś przechodziły. Jakoś w maju musiałem zmienić lekarza i ten przepisał mi inne leki; Nie byłoby w tym nic dziwnego, ale jeden z nich był ogromny i nawet osoba, która nie ma problemów z połykaniem tabletek, miała by problem.Ale stosowałem tę samą metodę - tabletka w jedzenie i poszło. Po jakimś czasie zauważyłem, że muszę więcej "mielić" jedzenie w jamie ustnej i pić przy tym niebywałe ilości płynów. Z dnia na dzień stawało się to coraz gorsze i w efekcie w połowie czerwca nie byłem w stanie zjeść normalnie żadnego posiłku.

Gdy doszło do tego, że nie przechodziły mi nawet produkty pitne - jak jogurt, powiedziałem o wszystkim rodzicom i zrobiliśmy sobie wycieczkę po kilku szpitalach. Jeśli dobrze pamiętam miałem USG gardła, prześwietlenie z połykaniem białego płynu(barytu?) i ogólne badanie laryngologa. Badania jednoznacznie wskazywały, że mój przełyk jest w znakomitym stanie i wszystko powinno przechodzić normalnie. Chciałbym... mając coś w jamie ustnej, mielę to i mielę i nie mogę "rozpocząć" tego ruchu, który sprawia, że jedzenie spada niżej. Czasami pomocne jest picie - wtedy na jedną kanapkę z serem potrzebuję ponad 1 szklanki wody.

Od czerwca do teraz bywało lepiej i gorzej - najgorzej było wtedy, gdy nie mogłem pić nawet wody i praktycznie przez 3 dni nic nie jadłem, ani nie piłem, a najlepiej... hm... byłem w stanie zjeść małą pizzę(!) - oczywiście z 4 szklankami wody. Przez te 3 miesiące schudłem 8 kilo i ogólnie czuję się ciągle zmęczony i słaby. Moje codzienne menu wygląda mniej więcej tak: na śniadanie 2 kanapki (wędlina, ser, nutella, dżem...) z herbatą z miodem - po wstaniu mam mniejsze problemy z połykaniem. Niby do szkoły biorę kanapkę i wodę, ale nie zjem więcej niż połowy kanapki - tak więc od 7 do 16 nie jem prawie nic. Przychodząc do domu jem pół miski jakiejś zupy - oczywiście zostawiam wszystko, co wg mnie mogłoby nie przejść przez przełyk. I kolacja - kasza manna na mleku, płatki, jogurt?

Na prawdę, mam już dość moich problemów z połykaniem. Najtrudniej jest coś zjeść, gdy jestem u kogoś ("coś słabo jesz - nie smakuje ci?") i w szkole, gdy po prostu nie czuję się komfortowo pić i jeść jednocześnie. Jakieś porady?
Offline
Posty
1
Dołączył(a)
18 wrz 2014, 20:49

Doradca Nerwica.com

przez Doradca Nerwica.com
Polecam tych psychologów i psychoterapeutów z Twojej okolicy
Doradca Nerwica.com

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez ZULA1986 19 wrz 2014, 09:39
WITAM

BYLAM U S\PSYCHOLOGAI I PSYCHIATRY, ZAPISAŁ MI LEK ALVENTA, ALE BOJE SIE GO BRAĆ. WCZORAJ ODEBRŁAM WYNIKI KRWI WSZYSTKO W NORMIE, MORFOLOGI, OB CRP PRÓBY WĄTROBOWE. JEDYNE CO MAM PONAD NORME TO WYMAZ Z KRWI LIMFOCYTY - 46 A NORMA JEST DO 45 I COS CO NAZYWA SIE KWASOCHŁONNE MAM 5 I NORMA JEST DO 5. BOJE SIE ZE JESTM NA COS CHORA I NIE MOGA TEGO ZNALEC. NIE ZDAJE SOBUIE SPRAWY I NIE PRZYJMUJE DO WIADOMOSCI ZE NERWY MOGA WYWOŁAC TAKIE OKROPNE UCZUCIE SZYJI OSŁABIENIE I WIEL INNYCH OBJAWÓW.
:(
Offline
Posty
10
Dołączył(a)
18 wrz 2014, 06:42

Problemy z przełykaniem - nerwica?

Avatar użytkownika
przez refren 19 wrz 2014, 11:36
Jak najbardziej problem z przełykaniem może być zaburzeniem psychosomatycznym, czyli mieć podłoże psychologiczne, ale chyba nie rozwiążemy tego problemu na forum, bo na pewno jest złożony.
Wyguglowało mi się za to coś takiego :
http://centrummedyczne.ips.pl/poradnia/ ... somatyczne

-- 19 wrz 2014, 11:41 --

Był też podobny wątek:
kula-w-gardle-globus-histericus-t34695.html
Avatar użytkownika
Offline
Posty
3284
Dołączył(a)
05 sty 2013, 20:12

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

Avatar użytkownika
przez sinister 19 wrz 2014, 17:01
Kochani , dzisiaj byłem po raz 1 u nowej lekarki. Od razu stwierdziła, że pewnie mam nerwicę. Natomiast na co zwórciła uwagę
- przewlekle zapalenie jamy nosowej gardła( skierowanie do laryngologa podejrzenie alergii )
- zapalenie żołądka i dwunastnicy ( przez te moje historie żołądkowe )
- tarczyca ( obciążenie genetyczne )

I teraz martwie się, że mam raka żołądka albo przełyku , lub rozległego raka przewodu pokarmowego.
Strasznie się denerwuję stanem zdrowia. Od wczoraj bardzo bolą mnie plecy.
Dostałem od niej skierowanie do gastrologa, do laryngologa, na usg jamy brzusznej, na posiew kału ogólny, plus badanie na tarczyce i ekg. Stwierdziła, że przy morfologii, która jest identyczna jak morfologia z kwietnia, która była wzorowa nie ma szans na jakiegokolwiek raka ( oczywiscie zapytalem ja o to, bo ten zoladek mnie martwi,bo mam z nim problem od okolo 2 lat a na gardlo sama zwrocila uwage ).
Avatar użytkownika
Offline
Posty
347
Dołączył(a)
22 maja 2014, 19:43

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez rella 19 wrz 2014, 19:35
ZULA1986 napisał(a):WITAM

BYLAM U S\PSYCHOLOGAI I PSYCHIATRY, ZAPISAŁ MI LEK ALVENTA, ALE BOJE SIE GO BRAĆ. WCZORAJ ODEBRŁAM WYNIKI KRWI WSZYSTKO W NORMIE, MORFOLOGI, OB CRP PRÓBY WĄTROBOWE. JEDYNE CO MAM PONAD NORME TO WYMAZ Z KRWI LIMFOCYTY - 46 A NORMA JEST DO 45 I COS CO NAZYWA SIE KWASOCHŁONNE MAM 5 I NORMA JEST DO 5. BOJE SIE ZE JESTM NA COS CHORA I NIE MOGA TEGO ZNALEC. NIE ZDAJE SOBUIE SPRAWY I NIE PRZYJMUJE DO WIADOMOSCI ZE NERWY MOGA WYWOŁAC TAKIE OKROPNE UCZUCIE SZYJI OSŁABIENIE I WIEL INNYCH OBJAWÓW.
:(


nerwy mogą wywołać wszystko.
ja tez się bałam leków, modliłam się łykając pierwszą tabletkę.
okazało się że nie ma czego, nic mi się po nich nie działo, tak więc bez stresu.

rozumiem Twoje wzburzenie, staraj sie jednak nie pisać dużymi literami, to jest nieprzyjemne.
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Czy to nerwica?:(

Avatar użytkownika
przez xzjemciex 19 wrz 2014, 22:50
Witam wszystkich serdecznie. :D
Piszę ten post, ponieważ ostatnio nie radzę sobie sama ze sobą i liczę na jakieś rady od Was.
Podejrzewam u siebie nerwicę lękową. Od ponad miesiąca się z tym zmagam.
Moje objawy to :
- bardzo szybkie bicie serca
- uczucie kluchy w gardle
- ciągle uczucie niepokoju
- skurcze w różnych częściach ciała
- płytki oddech
- drętwienie nóg
Miałam robione badania oraz EKG i z moim sercem jest wszystko w porządku. Lekarze mnie uspokajali, mówili, że niepotrzebnie panikuję, a tak naprawdę z moim zdrowiem jest wszystko w porządku. Ja jednak czuję, że tak nie jest. Cały czas towarzyszą mi okropne myśli - mam wrażenie, że umieram, sprawdzam sobie ciągle puls, patrzę, jak mocno bije mi serce. Przed ostatnie tygodnie nie myślę o niczym innym. Na dodatek ciągle jestem niespokojna, towarzyszą mi myśli o śmierci. Śnił mi się mój własny pogrzeb. Ponadto niepokoję się zdrowiem rodziny, chociaż nie mam ku temu żadnych podstaw. Boję się, że rodzice umrą, że zostanę sama. Czasem chodzę do ich pokoju i sprawdzam czy oddychają. Te myśli są najbardziej uciążliwe w nocy, ponieważ nie mogę przez to usnąć.
Wmawiam sobie choroby. Mam wrażenie, że niedługo umrę, że moje serce nie wytrzyma.
Chciałabym pójść do psychologa, lecz jestem jeszcze gówniarzem i musiałabym załatwić to z mamą, a panicznie się boję poruszać z nią takich tematów. Na dodatek ona myśli, że wszystkie moje objawy spowodowane są dojrzewaniem. Czy to możliwe??? Co mam robić?
W poniedziałek idę do szkoły i panicznie się tego boję. Tydzień temu musiałam się zwolnic, bo tak strasznie szybko zaczęło bić mi serce i zrobiło mi się słabo. Boję, że tak będzie i tym razem.
Ta choroba odbiera mi chęci do życia. Całe dnie leżę w łóżku, bo nie mam siły na zrobienie czegoś innego.

:(
Avatar użytkownika
Offline
Posty
52
Dołączył(a)
05 kwi 2014, 19:47

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez ZULA1986 20 wrz 2014, 11:25
Witam

Przepraszam za te duże litery. Ja kupiłam tabletki ale jeszcze nie mam odwagi ich wziąć. Chce sama sobie poradzić i mam nadzieje ze dzięki psychoterapii i silnej woli mi przejdzie. Najbardziej co mi dokucza to ta szyja, ten skurcz taki w niej-to jest straszne. :( mam sitatnio także takie trzęsące się w środku ciało.
Offline
Posty
10
Dołączył(a)
18 wrz 2014, 06:42

Czy to nerwica?:(

przez ciaciek1991 20 wrz 2014, 14:13
Tak to wygląda na objawy nerwicy, sam to mam, szybkie bicie serca, ściskanie w klatce i czasem lęki. Sama raczej sobie z tym nie poradzisz, jak widać dodatkowo się na wszystko nakręcasz, musisz porozmawiać z rodzicami i zacząć coś robić w tym kierunku a psycholog to na początek dobre wyjscie :) Musisz panować nad tym umysłem, nerwica odbiera chęci do zycia i radosc ale trzeba uswiadomic sobie iż wszystko to jest w naszej glowie, ze wiekszosc leków jest wymyślona i ze nie ma czego sie bac :)
Offline
Posty
9
Dołączył(a)
23 sie 2014, 16:03

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez rella 22 wrz 2014, 18:03
Terapia jest oczywiście najważniejsza, ale to będzie bardzo długo trwało, zanim Ci pomoże.
Musisz być na to gotowa. Dlatego leki mogą trochę wyciszyć objawy, tak by móc skupić się na pracy terapeutycznej.
Ale oczywiście nie musisz ich brać. Chyba, że utrudniają Ci terapię, wtedy to jest zalecane. Bo trochę ciężko się ogarnąć i pracować jak czujesz ból przez cały czas.

Leki działają stopniowo, to nie jest tak, że weźmiesz tabletkę i staniesz się innym człowiekiem. Spróbuj się zastanowić, czego się boisz, bo te lęki dotyczące psychotropów są często osadzone w jakichś mitach, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez Dawko3126 23 wrz 2014, 00:19
Witam znowu mam jakiś dziwny objaw. Siedzę sobie przed laptopem mam włączone światło więc jest dość jasno jak na tą godzinę i jak włączam aparat w tel i patrzę to moje źrenice są niby normalne, ale jak już wstanę i podejdę do lustra to są duże. Jak to możliwe ?


Tutaj gdy robię zdj w lustrze:

Kod: Zaznacz cały
http://i.imgur.com/UL7D8tp.png


A tutaj przy laptopie:

Kod: Zaznacz cały
http://i.imgur.com/5U1yiu9.png



Oba oczy są takiej samej wielkości i poprawnie reagują na światło. Czy to normalne czy ja już wariuje ? Wcześniej nie patrzałem na źrenicę.
Offline
Posty
8
Dołączył(a)
23 sie 2014, 19:59

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez ZULA1986 23 wrz 2014, 07:27
Witam
Byłam u lekarza pierwszego kontaktu z objawami duszenia szkurczu w szyji i odretwiałej twarz. Ten skierował mnie na SOR i zostałam przyjeta na oddziął na neurologie, tam zrobiono mi punkcje lędzwiową, TK głowy i rezonans magnetyczny. Zrobiono mi także doplera szyji, i nóg.Echo serca, holtera oraz próbę przeciekową mózgu - wszystko oki. Płyn czysty tylko pojedyńcze limfocyty, TK nic nie wykazało tylko z rezonansu wyszlo że mam rozsiane mikrozmiany w OUE o niejasnym charakterze i nacyzniak na możdżku bardzo małego nawet go nie zmierzyli. Wypusli mnie do domu bo to nie daje takich objawów jak ja mam. Chodzę do hematologa zeby znalazł od czego mam te zmiany w OUE, gdyz one sa prawdopodobnie nacyzniopochodne. Teraz robiłam kontrolne zonwu badania z krwi i wszystko oki i CRP i OB jednynie co to z rozmamu wyszlo ze mam limocyty 46 a norma jest do 45.
Offline
Posty
10
Dołączył(a)
18 wrz 2014, 06:42

Czy to są objawy nerwicy?-WĄTEK ZBIORCZY

przez rella 23 wrz 2014, 14:46
Dawko3126 napisał(a):Witam znowu mam jakiś dziwny objaw. Siedzę sobie przed laptopem mam włączone światło więc jest dość jasno jak na tą godzinę i jak włączam aparat w tel i patrzę to moje źrenice są niby normalne, ale jak już wstanę i podejdę do lustra to są duże. Jak to możliwe ?


Tutaj gdy robię zdj w lustrze:

Kod: Zaznacz cały
http://i.imgur.com/UL7D8tp.png


A tutaj przy laptopie:

Kod: Zaznacz cały
http://i.imgur.com/5U1yiu9.png



Oba oczy są takiej samej wielkości i poprawnie reagują na światło. Czy to normalne czy ja już wariuje ? Wcześniej nie patrzałem na źrenicę.


normalne.
Offline
Posty
1067
Dołączył(a)
09 maja 2013, 12:40

Sortuj wg

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości

Przeskocz do