| Autor |
|
|
korba
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  24 Lis 2009, 23:36 |
|
|
|
|
|
|
 |
|
Michał_F
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  01 Gru 2009, 15:28 |
|
Od: 30 Lis 2009, 22:10 Posty: 14 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Witam, planuję stworzenie strony z informacjami na temat ogólnie pojętej pomocy (psychologicznej, terapeutycznej, kryzysowej). Na stronie znajdą się również podstawowe informacje na temat systemu bezpłatnej pomocy w Polsce (w jakich instytucjach można uzyskać pomoc psychologa/terapeuty) a docelowo być może też konkretne adresy. Będę wdzięczny za wypełnienie ankiety - pomoże mi to lepiej dostosować treść strony do potrzeb (informacje na stronie maja być m.in. przeznaczone dla osób, które z różnych powodów wahają się przed podjęciem decyzji o skorzystaniu z pomocy oraz takich, które nie wiedzą, jakie są dostępne formy pomocy i w jakich sytuacjach warto/można z niej skorzystać). http://ankieta.psychologicznapomoc.info ... form1.htmlPozdrawiam, Michał
|
|
|
|
 |
|
moony22
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  01 Gru 2009, 19:40 |
|
Od: 01 Gru 2009, 16:52 Posty: 8 Miejscowość: Warszawa Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Piszę w imieniu mojej przyjaciółki. Jest ona studentką V roku psychologii i przeprowadza badanie dotyczące postrzegania elementów składowych muzyki na osoby z zaburzeniami nastroju. Myślę, że w rewanżu podzieli się z zainteresowanymi swoimi wnioskami z pracy. Z tego co wiem badanie nie zajmuje więcej niż 5 min.  . Podaję jej mail: keira07@gmail.com . Badanymi powinny być osoby z zdiagnozowaną depresją, bez ograniczeń wiekowych. Materiały zostaną przesłane na adresy mailowe osób zainteresowanych. Dzięki za pomoc!  [Dodane po edycji:] Przepraszam... Prawidłowy mail to: keira007@gmail.com 
|
|
|
|
 |
|
kotwilka
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  19 Gru 2009, 20:28 |
|
Od: 19 Gru 2009, 20:22 Posty: 3 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Szukam osób które skończyły psychoterapię - badanie Psychoterapia oczami jej uczestnika Jesteśmy studentkami Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. W ramach prowadzonych przez nas badań poszukujemy osób z Warszawy i okolic, które podjęły psychoterapię indywidualną lub grupową z powodu zaburzeń nerwicowych i zakończyły ją nie później niż 2 lata temu. Badanie polegałoby na przedstawieniu podczas rozmowy własnych spostrzeżeń, doświadczeń z psychoterapii, na ocenie jej skuteczności z punktu widzenia osoby, która w psychoterapii uczestniczyła. Osoby, które zechcą wziąć udział w prowadzonym przez nas badaniu, będą miały swój wkład w rozwój badań nad skutecznością psychoterapii, a także pozwolą na lepsze jej rozumienie. Zainteresowanych prosimy o kontakt: psychoterapia.badanie@gmail.com
|
|
|
|
 |
|
Majster
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  22 Gru 2009, 09:56 |
|
Od: 04 Gru 2009, 17:24 Posty: 1856 Miejscowość: Miasto korków pozbawione Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Ja kiedys mialem byc ankietowanym obiektem w pracy magisterskiej dotyczacej stabilizacji zwiazkow malzenskich po upadku komuny, oczywiscie nic z tego nie wyszlo. Osobiscie znalem kilka takich studentek gdy jeszcze sam bylem studentem, to wiem jak sie takie ankiety wypelnia: kupuje sie 4 piwa (moze byc i wiecej), siada przy stole ze stosem pustych druczkow w 4 osoby (ale nie wiecej bo pokoje w akademikach są ciasne) i wypelnia co tylko z palca wyssane. Cale szczescie ze magisterki robi sie przewaznie do archiwum albo do szuflady i nikt powazny nie bierze powaznie wnioskow z takich prac.
______ K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"
|
|
|
|
 |
|
polakita
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  22 Gru 2009, 10:38 |
|
|
|
|
Na szczęście nie wszyscy tak piszą swoje prace, a dziewczyna powyżej najwyraźniej szuka odpowiednich osób do swojego badania, a nie przypadkowych przechodniów.
|
|
|
|
 |
|
kotwilka
|
Re: Ankiety,badania,magisterka...wątek zbiorczy  15 Mar 2010, 19:28 |
|
Od: 19 Gru 2009, 20:22 Posty: 3 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Jestem studentką Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. W ramach prowadzonych przeze mnie badań do pracy rocznej poszukuję osób dorosłych z Warszawy i okolic, które podjęły psychoterapię indywidualną lub grupową z powodu zaburzeń nerwicowych i zakończyły ją w roku 2007, 2008, 2009 lub 2010. Badanie polegałoby na przedstawieniu podczas rozmowy własnych spostrzeżeń, doświadczeń z psychoterapii, na ocenie jej skuteczności z punktu widzenia osoby, która w psychoterapii uczestniczyła. Zainteresowanych proszę o kontakt: psychoterapia.badanie@gmail.comNadal poszukuję osób, które zechciałyby wziąć udział w badaniu. Bardzo trudno jest mi zebrać grupę badanych, więc będę wdzięczna każdej osobie!
|
|
|
|
 |
|
malwina69
|
badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 17:20 |
|
Od: 08 Kwi 2010, 17:10 Posty: 9 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
Witajcie:) Studiuję psychologię na UAM w Poznaniu i jak napisałam w temacie prowadzę badania do pracy magisterskiej, która dotyczy zaburzeń lękowych. Poszukuję osób, które zechcą wypełnić, a następnie odesłać przesłane przeze mnie na maila kwestionariusze. Ich wypełnienie zajmuje ok. 30-40 min. Badania są całkowicie anonimowe, w jednej ankiecie proszę tylko o podanie płci, wieku i wykształcenia. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Jeśli ktoś miałaby jakieś pytania albo wątpliwości, to chętnie na nie odpowiem. mój mail: malwina.pieniazek@gmail.comPozdrawiam, Malwina:)
|
|
|
|
 |
|
Majster
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 17:38 |
|
Od: 04 Gru 2009, 17:24 Posty: 1856 Miejscowość: Miasto korków pozbawione Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
A jaki bedzie pełny tutuł tej pracy?
______ K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"
|
|
|
|
 |
|
malwina69
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 17:51 |
|
|
|
Tytuł jeszcze roboczy, ale mniej więcej: "Organizacja osobowości borderline a neurotyczna organizacja osobowości". :)
|
|
|
|
 |
|
Majster
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 18:14 |
|
|
A wiec powinien znalezc sie w kąciku "Pozostałe zaburzenia" lub w dziale dla studentów, jest tu takie miejsce gdzie studenci zamieszczają swoje prosby  A opowiesz nam w kilku slowach co badasz w swojej pracy? Moze masz jakąś "teorie do udowodnienia"?
|
|
|
|
 |
|
magdalenabmw
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 18:30 |
|
|
|
A co ma Borderline do nerwicy lękowej, bo nie rozumiem? 
|
|
|
|
 |
|
malwina69
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 19:06 |
|
|
|
Po kolei:
Prośbę zamieszczam tutaj, bo zakładam, że właśnie do tego działu zaglądają osoby, na których udziale w badaniu mi zależy.
O osobach z nerwicą czy bardziej współczesnie - z zaburzeniami lękowymi pisze się/mówi jako o osobach z neurotyczną strukturą osobowości.
Związek z borderline: są koncepcje stanowiące, że zaburzenia psychiczne stanowią pewne kontinuum, od najcięższych do stosunkowo lżejszych, łatwiejszych do leczenia i terapii. Ja w swojej pracy sprawdzam m.in. czy i jakie różnice (ilościowe, a więc nasilenie różnych objawów czy jakościowe) występują między zaburzeniem borderline, a nerwicami. Jest to weryfikacja pewnych teorii psychologicznych.
:)
|
|
|
|
 |
|
Majster
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 19:21 |
|
|
Fajnie jak sie ktos w Freuda bawi, czemu nie?  Czyli zakladasz (teoretycznie), ze nerwice wystepując w kontinuum (cokolwiek by ten kontekst nie oznaczał  ) są pochodnymi zaburzeń typu BPD? Jaki widzisz związek między ludzmi z diagnozą w widełkach F60-69 a F40-48? Wpływy środowiskowe? Dziedziczenie? A co z somatyzacją, raczej nieobecną w obrazie klinicznym BPD? A co z innymi typami? Z czego wywodzą sie wg tego pomysłu zaburzenia w widełkach F30-39? Albo jeszcze ciekawiej: F20-29? A co jest nad BPD? O jakich teoriach psychologicznych mówisz? Mi to wygląda bardziej na teorie psychiatryczne - stricte medyczne. Poza wypelnieniem ankiety Twoja praca bedzie miała jakąś treść?
|
|
|
|
 |
|
magdalenabmw
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 19:31 |
|
|
|
malwina69 napisał(a): Po kolei:
Prośbę zamieszczam tutaj, bo zakładam, że właśnie do tego działu zaglądają osoby, na których udziale w badaniu mi zależy.
O osobach z nerwicą czy bardziej współczesnie - z zaburzeniami lękowymi pisze się/mówi jako o osobach z neurotyczną strukturą osobowości.
Związek z borderline: są koncepcje stanowiące, że zaburzenia psychiczne stanowią pewne kontinuum, od najcięższych do stosunkowo lżejszych, łatwiejszych do leczenia i terapii. Ja w swojej pracy sprawdzam m.in. czy i jakie różnice (ilościowe, a więc nasilenie różnych objawów czy jakościowe) występują między zaburzeniem borderline, a nerwicami. Jest to weryfikacja pewnych teorii psychologicznych.
:) Yyy że co? Czyli Twoja praca będzie udowadniać że osoby z nerwicą lękową to osobowości neurotyczne z borderline?  A skąd takie wnioski? Mhmy... chyba jeszcze dużo się musisz nauczyć zanim się zabierzesz za pisanie pracy magisterskiej na taki temat. A potem chodzą takie 'magistry' - bez obrazy. To może napisz swoją pracę na temat : 'Schizofrenicy a ludzie z nerwicą lękową' - to na pewno też ma związek  Albo :'Ból zęba a impotencja'... Majster dobrze to ujął- Fajnie jak sie ktos w Freuda bawi, czemu nie? 
|
|
|
|
 |
|
malwina69
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 20:53 |
|
|
|
Nigdzie nie napisałam, że chcę cokolwiek udowadniać. Nie o to chodzi w badaniach, raczej oto, że bierzemy na warsztat jakąś teorię i ją weryfikujemy, co oznacza, że nie zakładam z góry, ani tego, że ją potwierdzę, ani tego, że ją sfalsyfikuję. Celem jest po prostu empiryczna weryfikacja koncepcji, tutaj koncepcji Otto Kernberga. W skrócie: wyróżnia on 3 struktury osobowści, m.in. borderline i neurotyczną i ja sprawdzam czy one rzeczywiście różnią się w tych aspektach, które on wymieniał. Jeśli Was interesuje ta koncpecja służę źródłami. Dodam tylko, że ma ona niewiele wspólnego z ICD-10. Poza tym prosiłam tylko o zgłoszenie się osób, które byłyby chętne pomóc mi w badaniach, moim celem nie było toczenie dyskusji na temat związków między różnymi rodzajami zaburzeń. Peace:)
|
|
|
|
 |
|
wiola173
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 21:08 |
|
Od: 10 Lis 2009, 13:14 Posty: 1245 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Jak chcesz to się zgłaszam:) Mam zaburzenia lękowe.
|
|
|
|
 |
|
Majster
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 21:12 |
|
|
malwina69 napisał(a): Dodam tylko, że ma ona niewiele wspólnego z ICD-10. Jednak ma. malwina69 napisał(a): Poza tym prosiłam tylko o zgłoszenie się osób, które byłyby chętne pomóc mi w badaniach, moim celem nie było toczenie dyskusji na temat związków między różnymi rodzajami zaburzeń. Czyli dajesz nam delikatnie do zrozumienia, zebyśmy sie nie wtrącali? Nie lubisz podyskutować? A moze uwazasz ze tracisz z nami czas? Poirytowalismy Cie? Czym? To jest forum, na którym kazdy ma prawo zabrac glos, a zwlaszcza ktoś ciekawy świata  Nie lubisz osób ciekawych świata? Ale sama siebie nie uważasz za kogoś zamknietego poznawczo? Pozdrawiam serdecznie 
|
|
|
|
 |
|
wiola173
|
Re: badania do pracy magisterskiej  08 Kwi 2010, 21:25 |
|
Od: 10 Lis 2009, 13:14 Posty: 1245 Płeć:  Ostrzeżenia: 0
|
|
Majster
Bez obrazy, ale ja się nie dziwię, bo nie jesteśmy dla niej partnerami do dyskusji na ten temat .
|
|
|
|
 |
|